Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει ο S&P για αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

 • Διατήρησε την αξιολόγηση «σκουπίδια» βάζοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους σχεδιασμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Παραμονή της Κύπρου σε μη επενδυτική βαθμίδα ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, βάζοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους σχεδιασμούς της Πολιτείας όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην αξιολόγησή του ο οίκος επικαλείται τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο όπως αναφέρει είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, καθώς επίσης τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους.

Σημειώνεται πάντως ότι ο οίκος διατήρησε την ένδειξη για «θετική προοπτική», ενόψει της επόμενης αξιολόγησης η οποία είναι προγραμματισμένη για το Φθινόπωρο. Επίσης καθόρισε τέσσερις προϋποθέσεις για την πιθανή αναβάθμιση της Κύπρου, αλλά και τρεις παραμέτρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της χώρας.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις που θέτουν οι S&P για πιθανή αναβάθμιση της Κύπρου το Φθινόπωρο είναι: η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, η μείωση του χρέους της κυβέρνησης και η βελτίωση του εξωτερικού χρέους ιδίως μέσω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του κράτους, η μείωση του ιδιωτικού χρέους και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την άλλη ο S&P αναφέρει ότι ενδεχομένως να υπάρξει διατήρηση της Κύπρου σε μη επενδυτική βαθμίδα και υποβάθμιση της ένδειξης για την επόμενη αξιολόγηση από «θετική» σε «σταθερή», εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις ή παρατηρηθεί μετατόπιση της δημοσιονομικής θέσης και το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ δεν πρόκειται πλέον να μειωθεί στον ορίζοντα πρόβλεψης μέχρι το 2021· εάν παρατηρηθούν κίνδυνοι που προέρχονται από μεγαλύτερη οικονομική συγκέντρωση σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα οι κατασκευές και ο τουρισμός· και εάν υπάρξουν νέες ανησυχίες γύρω από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενώ ο τομέας συνεχίζει να είναι επιβαρυμένος (σ.σ.: μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2018-2021, ενώ το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε επίπεδα κάτω από 80% μέχρι το τέλος του 2019.

Πώς επηρεάζει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση του S&P, αλλά και οι προϋποθέσεις που θέτει για αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας δημιουργούν νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε την αξιολόγηση του S&P για να λάβει αποφάσεις πότε θα επιχειρήσει την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φέτος κυμαίνονται μεταξύ 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ. Το πλάνο του Υπουργείου είναι ότι ποσό ύψους 870 εκατ. ευρώ περίπου θα καλυφθεί με έξοδο στις διεθνείς αγορές, μέσω της έκδοσης ομολόγου ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note). Πριν την αξιολόγηση του S&P η έξοδος στις αγορές τοποθετείτο χρονικά περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο με τα νέα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι σχεδιασμοί.

Η αξιολόγηση του S&P επηρεάζει και τους εν εξελίξει σχεδιασμούς για το σχέδιο «Εστία» και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο οίκος θέτει ως προϋπόθεση τη μείωση του δημοσίου χρέους που σημαίνει ότι στενεύουν τα περιθώρια χρηματοδότησης του σχεδίου «Εστία» από το κράτος, ενώ παράλληλα θέτει επίσης ως προϋπόθεση τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι αξιολογήσεις των οίκων

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις οίκοι διατηρούν την αξιολόγηση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα. Ο S&P αξιολογεί την Κύπρο με BB+ (ένα σκαλοπάτι κάτω από την έξοδο από τη μη επενδυτική βαθμίδα), ο Moody’s με Ba3 (τρία σκαλοπάτια κάτω), ο Fitch με BB (δύο σκαλοπάτια κάτω) και ο DBRS με BB – low (τρία σκαλοπάτια κάτω). Και οι τέσσερις οίκοι έχουν ένδειξη για «θετική προοπτική», ωστόσο φαίνεται ότι η έξοδος από τη μη επενδυτική βαθμίδα θα είναι αργή.

Προδρόμου: «Υπάρχει παράθυρο ενός έτους ακόμα»

Κληθείς να σχολιάσει την αξιολόγηση του S&P ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έσπευσε χθες να καθησυχάσει δηλώνοντας ότι υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμη. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα είναι «θέμα χρόνου».

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται τώρα για να υποβοηθηθεί η περαιτέρω εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, με τα ιδιωτικά δάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που πιστεύουμε ότι θα είναι κλειδί», είπε ο Π. Προδρόμου.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy