Τέθηκε νομοσχέδιο για περιορισμό συνεχόμενων θητειών στο αξίωμα του ΠτΔ και βουλευτών

Νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό των συνεχόμενων θητειών για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο και του βουλευτή σε τρεις, τέθηκε ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2014 και προβλέπει ότι δε θα μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν προηγουμένως έχει διατελέσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά τη Βουλή, οποιοσδήποτε δε θα μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής, αν προηγουμένως έχει διατελέσει βουλευτής για τρεις συνεχόμενες θητείες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών είπε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αποφυγή δημιουργίας κατεστημένων καταστάσεων και διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Νικολάου, θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει ιδιαίτερη αξία στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχει σκοπό να περιορίσει το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, αλλά εξυπηρετεί την πολιτική διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών σημείωσε ότι Γιώργος Γεωργίου είπε ότι από την κατ’ αρχάς μελέτη του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να εγείρεται οποιαδήποτε αντισυνταγματικότητα, σημειώνοντας ότι αν η τροποποίηση εγκριθεί θα έχει άμεση ισχύ και θα αφορά και όσους ήδη υπηρετούν θητείες.

Σημείωσε ότι σήμερα έγινε πρώτη ανάγνωση και η συζήτηση θα συνεχιστεί ώστε το νομοσχέδιο πολύ σύντομα να καταλήξει στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Το ΑΚΕΛ εδώ και 10 χρόνια εφαρμόζει από μόνο του αυτή τη διαδικασία, γιατί έτσι αποφεύγονται φαινόμενα διαπλοκής, έλλειψης διαφάνειας και κόπωσης, είπε ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού.

Η Πρόταση της Κυβέρνηση κτυπά σε ανοικτή πόρτα μεν, αλλά το κόμμα έχει παρατηρήσεις για την πρόνοια περί συνεχόμενων θητειών και όχι στο σύνολο, κάτι που ακυρώνει τη φιλοσοφία της ανανέωσης, όπως και το ότι θα πρέπει να προσμετρούνται η θητείες που έγιναν πριν από τη ψήφιση του νόμου, σημείωσε ο κ. Δαμιανού.

Γιώργος Δεληγιάννης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy