Θα ενταθεί η προσπάθεια λύσης μετά τις βουλευτικές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ενταθεί η προσπάθεια λύσης στο Κυπρακό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα για το ξεπέρασμα προβλημάτων τα οποία είναι ήσσονος σημασίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματός του στο Πολυδύναμο Κέντρο Ενηλίκων Στροβόλου, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην παρουσία του χθες στην ΚΕ του ΡΤΚ λέγοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Τ/κ τις δικές μας θέσεις `χορταστικά` και να γνωρίζουμε και εμείς τις δικές τους, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ είναι δύο κόμματα που παραδοσιακά έχουν συμβάλει τα μέγιστα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τώρα είναι οι ευθύνες τους πολύ μεγαλύτερες.

“Αν δηλαδή ο τόπος μας θα έχει την προοπτική να απελευθερωθεί και να επανενωθεί, αυτό θα βασιστεί κυρίως στις προοδευτικές δυνάμεις των ύο κοινοτήτων, σε όσους επιθυμούν και αγαπούν την ειρήνη και επιθυμούν την επανένωση του τόπου”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Σημείωσε ακόμη ότι απευθύνθηκε παρόμοια πρόσκληση στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εξέφρασε την ελπίδα μετά τις βουλευτικές να παρευρεθεί και να μιλήσει και εκείνος στην ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και η ανησυχία του ΡΤΚ για τις εξελίξεις και ταυτόχρονα και κάποιες εκτιμήσεις για το πως τα πράγματα θα εξελιχθούν. “Νομίζω ότι αν ο κ. Ακιντζί είναι αποφασιστικός και τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν την ειρήνη τον στηρίζουν επίσης αποφασιστικά και αν και η Τουρκία βέβαια δείξει τον απαραίτητο σεβασμό, θεωρώ ότι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά”, ανέφερε.

Επικρίσεις για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης

Επισκεπτόμενος το Κέντρο Ενηλίκων του Στροβόλου και συνομιλώντας με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και στις δηλώσεις του αργότερα στα ΜΜΕ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε επικρίσεις για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, για το ΕΕΕ, το ΓεΣΥ και το κουτσούρεμα συντάξεων και επιδομάτων. Εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως είπε, η πολιτική η οποία ακολουθείται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έχει οδηγήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να ζουν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, οι συντάξεις έχουν μειωθεί σε πολύ ανησυχητικό βαθμό, πολλά επιδόματα έχουν αφαιρεθεί “και τους κοροϊδεύουν και από πάνω”.

Αναφέρθηκε στην αποστολή ποσού 40 ευρώ για φροντίδα λέγοντας ότι είναι κοροϊδία να θεωρείται ότι κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει φροντίδα με 40 ευρώ. Για το πασχαλινό επίδομα είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι τα ανδρόγυνα που παίρνουν κάτω από 750 θα πάρουν το επίδομα και το αποτέλεσμα είναι ότι ένας άνδρας που παίρνει την κατώτατη σύνταξη και μια οικοκυρά με σύνταξη οικοκυράς παίρνουν μαζί 751,43 ευρώ, άρα κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να λάβει το πασχαλινό επίδομα.

“Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος συνειδητοποιώντας την κοροϊδία, αντιδρά και διαμαρτύρεται γι αυτό το ξεγέλεσμα”, ανέφερε.
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ο κ. Κυπριανού είπε ότι πολύ εύστοχα κάποιος το χαρακτήρισε έσχατο επίδομα επιβίωσης “γιατί περί τούτου πρόκειται”. “Αν κάποιος αναμένει ότι μπορεί να επιβιώσει ένα άτομο με 480 ευρώ το μήνα ειλικρινά διερωτώμαι αν ζει στην σημερινή κυπριακή κοινωνία”, είπε.

Για το θέμα του τομέα της υγείας είπε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα υγείας και ο καθένας από αυτούς φρόντιζε να βάζει `στην πάντα` ένα ποσό για να στηριχθεί όταν θα έρθει η ώρα που θα τα χρειαστεί για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, θεωρήθηκε αρκετό, αν ήταν πάνω από 5 χιλιάδες για να τους στερήσουν το επίδομα που έπαιρναν. “Ούτε καν το ΕΕΕ δεν παίρνουν, και βρίσκονται ουσιαστικά εκτεθειμένοι στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, πέραν του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη -Συναγερμού ουσιαστικά έχει ξηλώσει κυριολεκτικά τον τομέα της υγείας”, ανέφερε.

Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει προωθήσει το ΓεΣΥ , γιατί στόχευε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών με την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού, λέγοντας ότι χάσαμε τρία χρόνια και το χειρότερο από όλα καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.“`Οτι και να λέει και ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, η πραγματικότητα βοά, ότι είναι υποστελεχωμένα τα νοσηλευτήρια, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ουρές σε διάφορους τομείς και κάποιος αν θέλει να προβεί σε κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις χρειάζεται να περιμένει μέχρι και δύο χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις”, ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει κόψει τις δαπάνες για τον τομέα αυτό δραστικά και αυτή τη στιγμή έχουμε τον χαμηλότερο με διαφορά συντελεστή στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, που είναι μόνο πεντέμιση τοις εκατό την ώρα που ο μέσος όρος είναι 15% στις χώρες μέλη της ΕΕ και ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις δαπάνες διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα. “Δεν διαφωνούμε να διοχετεύεται, εκεί και όπου απαιτείται αλλά να δοθεί έμφαση κυρίως στον δημόσιο τομέα, θεωρούμε λοιπόν ότι τα άτοα της τρίτης ηλικίας αξίζουν περισσότερου σεβασμού για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στο τόπο και την κοινωνία και είναι κρίμα γιατί η Κυβέρνηση τους συμπεριφέρεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο”, κατέληξε.

Ο κ. Κυπριανού παρέδωσε στον Δήμαρχο Στροβόλου επιταγή προς ενίσχυση του Πολυδύναμου Κέντρου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy