Θα εργαστούμε με ειλικρίνεια για τη λύση που δικαιούται το νησί μας

Του Μουσταφά Ακιντζί

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τ/κ ηγέτη

Αγαπητοί μου πολίτες,

Σε λίγο καλωσορίζουμε το νέο έτος, το 2017. Δυστυχώς στο έτος που διανύσαμε συνέβησαν πολύ δυσάρεστες, από πολλές απόψεις, εξελίξεις.

Εκτός από τις φυσικές καταστροφές, βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με καταστροφές όπως οι πόλεμοι, οι οποίοι δεν είναι έργο της φύσης. Στην περιοχή μας, στην Μέση Ανατολή και κυρίως στην Συρία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας η καταστροφή που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος.

Φέτος, η τραγωδία των ανθρώπων που επιχείρησαν να διανύσουν την Μεσόγειο με ανεπαρκή  θαλάσσια μέσα με στόχο να μεταβούν στην Ευρώπη, συνεχίστηκε.

Το 2016 παρακολουθήσαμε επίσης την συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών σε διάφορες χώρες και στην Τουρκία, η οποία στις 15 Ιουλίου βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Και ενώ λάμβαναν χώρα όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, εμείς στην Κύπρο καταβάλλαμε την μέγιστη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματός μας, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια.

Παραμένοντας πιστός στην υπόσχεση που σας έδωσα, ως τουρκοκυπριακή ηγεσία καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη της διαρκούς ειρήνης στο νησί μας. Λαμβάνοντας υπόψη μας τις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις του 2017, θέσαμε ως στόχο την ανάδυση του πλαισίου της λύσης του Κυπριακού Προβλήματος μέχρι το τέλος του 2016.

Σήμερα, στο σημείο που φτάσαμε, αν όχι στο τέλος του 2016, στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου του 2017, έχει δημιουργηθεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη του απώτερου στόχου της ανάδυσης του επιδιωκόμενου πλαισίου λύσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, στην υλοποίηση της οποίας η τουρκοκυπριακή πλευρά συνέβαλε θετικά και δημιουργικά.

Όπως γνωρίζετε όλοι στις 9 Ιανουαρίου στην Γενεύη συναντιόμαστε ως τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου θα διαπραγματευτούμε για την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά σημεία διαφωνίας. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι παρά την πρόοδο σε πολλά θέματα εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας, για τα οποία χρειαζόμαστε λύσεις.

Ταυτοχρόνως, οι δυο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου θα καταθέσουν τους δικούς τους χάρτες και την επόμενη ημέρα, στις 12 Ιανουαρίου, με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αξιότιμα αδέλφια μου,

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αυτή την στιγμή το αποτέλεσμα που θα αναδυθεί στην Γενεύη.

Ωστόσο, εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά, μεταβαίνουμε στην Γενεύη με όλη την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητά για να δημιουργήσουμε την διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη και ενωμένη Κύπρο, με βάση την πολιτική ισότητα των δυο ιδρυτικών κρατών στα πλαίσια των συμφωνημένων παραμέτρων.

Μεταβαίνουμε στην Γενεύη όπου θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια λύση με την οποία και οι δυο κοινότητες θα ζουν σε συνθήκες ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας.

Θα παρευρεθούμε στην διάσκεψη της Γενεύης με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας χωρίς όμως να παραβλέπουμε τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας.

Αγαπητοί μου πολίτες,

Στο νησί μας, έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον για τις νέες γενιές και τους νέους ανθρώπους μας.

Ως γνωστόν, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Έρογλου και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης, δημιούργησαν ένα γραπτό κείμενο, το οποίο υπέγραψαν στις 11 Φεβρουαρίου 2014 και το οποίο ανέφερε ότι συμφωνούσαν για το γεγονός ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι λύση και δεν είναι βιώσιμο.

Οι δυο ηγέτες περιέγραψαν την σχεδιαζόμενη νέα δομή σε αυτό το κείμενο συμφωνίας, το οποίο υπέγραψαν.

Στις συνομιλίες που διεξάγουμε τους τελευταίους 19 μήνες, στα πλαίσια της προαναφερόμενης συμφωνίας, επιτεύχθηκαν νέες συγκλίσεις σε πολλά ζητήματα.

Τώρα στην Γενεύη, σε μια τελευταία και ισχυρή προσπάθεια, θα επιχειρήσουμε να διευθετήσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα. Το έργο μας δεν είναι εύκολο καθώς τα ζητήματα που παραμένουν στο τέλος συνήθως είναι τα πιο δύσκολα.

Όπως συνέβη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να συνομιλούμε με την Τουρκία.

Αγαπητά μου αδέλφια,

Σε περίπτωση που οι εξελίξεις στην Γενεύη μετεξελιχθούν όπως επιθυμούμε και αναδυθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, στην συνέχεια θα επικεντρωθούμε στον στόχο της πραγμάτωσης αυτού του πλαισίου.

Σε αυτό το σημείο, θα δρομολογηθεί η προετοιμασία του ομόσπονδου συντάγματος, των συνταγμάτων των δυο ιδρυτικών κρατών, των ομόσπονδων νόμων και η διευθέτηση των πρακτικής υφής ζητημάτων. Στην συνέχεια θα πράξουμε ότι απαιτείται για την πλήρη ενημέρωση των δυο κοινοτήτων σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες καθώς οδεύουμε προς τα δημοψηφίσματα. Στόχος μας θα είναι ο αντικατοπτρισμός της απόφασης των δυο κοινοτήτων στην κάλπη του δημοψηφίσματος έχοντας πρώτα επίγνωση της λύσης και στην συνέχεια άποψη επί του σχεδίου λύσης.

Σε αυτό το σημείο μετά λύπης μου μοιράζομαι μαζί σας την διαπίστωση ότι ορισμένοι κύκλοι στη Νότια Κύπρο και στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί την λύση της διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δημοκρατίας και με βάση κάποιες κοινές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που υποστηρίζει το «όχι».

Επίσης παρατηρούμε με θλίψη ότι στην ΤΔΒΚ και στην Τουρκία ορισμένοι κύκλοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία βασισμένη σε προκαταλήψεις για την προώθηση του «όχι», παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί κάποια σημαντικά στοιχεία της λύσης.

Οι κύκλοι οι οποίοι ξεκίνησαν την εν λόγω εκστρατεία επιχειρούν με κατηγορίες να αμαυρώσουν το άτομό μου, το οποίο εσείς ο αξιότιμος λαός μας ανέδειξε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ψήφων.

Οι συγκεκριμένοι κύκλοι χρησιμοποιούν άτομα που κατέχουν αξιωματικές θέσεις στο νησί ως μέρος ενός προμελετημένο σχέδιο δράσης.

Δεν αμφιβάλλω ότι θα επαγρυπνήσετε και θα υπερασπιστείτε την βούλησή σας απέναντι σε τέτοιου είδους πράξεις, οι οποίες ενδέχεται να εντατικοποιηθούν κατά τις επόμενες ημέρες και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν θετικά στο μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού.

Τέτοιου είδους επιθέσεις, την στιγμή που προετοιμαζόμαστε για να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικαιώματα μας στην Γενεύη και για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, δεν δικαιολογούνται.

Αξιότιμα αδέλφια μου,

Στο τέλος του μηνύματός μου θα ήθελα να τονίσω το εξής:

Στην Γενεύη θα εργαστούμε με ειλικρίνεια για μια λύση την οποία δικαιούται το νησί μας και με την οποία οι επόμενες γενιές θα μπορούν να ζουν σε περιβάλλουν ειρήνης και γαλήνης. Με βάση τους στόχους του αξιότιμου λαού μας θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, χωρίς να παραβλέπουμε τα όσο μας υπαγορεύει η λογική και η συνείδησή μας.

Πάντοτε θα έχουμε την επίγνωση της αρμοδιότητας και ευθύνης που μας εμπιστεύθηκε ο αξιότιμος λαός.

Εύχομαι ότι οι συνομιλητές μας θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια της λογικής και του πραγματισμού. Εάν συμβεί αυτό, οι συσκέψεις της Γενεύης θα οδηγήσουν στην λύση που αναμένει εδώ και μισό αιώνα η Κύπρος.

Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου το 2017 να είναι το έτος της ειρήνης και της λύσης.

Εύχομαι σε όλους σας  για το νέο έτος υγεία, γαλήνη και ευτυχία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy