«Θα γίνουν σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα στο περιουσιακό»

Το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για τους σημερινούς χρήστες, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Ο κ. Έιντε πρόσθεσε ότι τα ατομικά δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά και για την εφαρμογή τους θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της αποζημίωσης, της ανταλλαγής ή της επιστροφής.

Σε συνέντευξή του στην Εσρά Αϊγκίν και στη Χαβαντίς, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας μιας επιτροπής για τα ακίνητα σε περίπτωση λύσης, όμως διέψευσε ότι αυτή έχει ήδη σχηματισθεί.

Ο κ. Άιντε δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υποστηρίζει σε κορυφαίο επίπεδο τη διαδικασία.

Όσον αφορά το σύστημα εγγυήσεων, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Στο περιουσιακό, ούτε χάρτες, ούτε ποσοστώσεις, ούτε ακόμα το όνομα ενός χωριού έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες ανέφερε ο Μουσταφά Ακκιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το περιουσιακό είναι ακόμη στην αρχή του δρόμου και μίλησε για προσπάθεια παραπληροφόρησης επί του θέματος.

Όπως ισχυρίστηκε, δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα που θέτει τους Τουρκοκύπριους σε κίνδυνο και θα τους σπρώξει να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν τους αξίζει.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy