Θαλάσσιο πάρκο στον Κόλπο της Λάρνακας!

Μεγαλεπήβολα σχέδια από το δήμο

 

Μεγαλεπήβολα σχέδια στο πλαίσιο της στρατηγικής “Λάρνακα-Γαλάζια πόλη” έχει ο Δήμος Λάρνακας. Τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν την περασμένη Τρίτη 10 Οκτωβρίου από τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα στη διάσκεψη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη του Ζήνωνα. Εκτός από τη σχολή αυτή και το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας – MaRITeC-X, το οποίο επίσης έχει εξαγγελθεί, ο Δήμος Λάρνακας σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου πάρκου στον Κόλπο της Λάρνακας.

Σε συνεργασία με το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και άλλους φορείς και κυβερνητικά τμήματα, η δημοτική Αρχή της Λάρνακας στοχεύει στη δημιουργία ενός “Ενιαίου Θαλάσσιου πάρκου στον κόλπο της Λάρνακας”, συνδυάζοντας τόσο υφιστάμενες υποδομές όπως το αρχαίο ναυάγιο του Μαζωτού, το ναυάγιο Ζηνοβία και τον νέο τεχνητό ύφαλο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Ορόκλινης όσο και την αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου μπροστά από το αεροδρόμιο, κατά τρόπο που να μη δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας στη λειτουργία του αεροδρομίου και στους χρήστες της περιοχής. “Αυτό το πάρκο αναμένεται να φέρει πιο κοντά τις νέες γενιές στη θάλασσα, ενισχύοντας την παιδεία των ωκεανών, επιτρέποντας παράλληλα δράσεις για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον”, ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος. Επί της ουσιαστικής προώθησης της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής για σκοπούς ετοιμασίας της μελέτης, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες.

 

Blue Career Center

Εκτός από το Θαλάσσιο πάρκο όμως, στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία του Κέντρου Γαλάζιας Καριέρας, Blue Career Center της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο θα εδρεύει επίσης στη Λάρνακα με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ναυτικό Ινστιτούτο Ανατολικής Μεσογείου και άλλα σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το Κέντρο αυτό θα ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων, όπως οι επιχειρήσεις, ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ερευνητικοί οργανισμοί, ρυθμιστικές αρχές και της κοινωνίας των πολιτών στην ΕΕ και την Ένωση για τη Μεσόγειο. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει την από κοινού ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων, αντιμετώπιση της ανεργίας και γενικότερα τη διαμόρφωση συνθηκών ώστε να γίνουν τα “μπλε επαγγέλματα’’ πιο ελκυστικά για τους νέους.

Στη στρατηγική “Λάρνακα-Γαλάζια Πόλη” εντάσσονται επίσης ιδιωτικές πρωτοβουλίες στις οποίες ο δήμος και όλοι οι φορείς και Αρχές της Λάρνακας, θα σταθούν αρωγοί στην υλοποίησή τους, όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος. Ενδεικτικά αναφέρεται η νεοσυσταθείσα Κυπριακή Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία είναι η πρώτη Ναυτική Ακαδημία στην Κύπρο και λειτουργεί επίσης στη Λάρνακα. Η αποστολή της Ακαδημίας είναι η ανάπτυξη των ναυτικών επαγγελμάτων στην Κύπρο, η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η καινοτομία στην έρευνα και τεχνολογία, καθώς και η προβολή της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου.

Περαιτέρω, ο δήμαρχος τόνισε ότι στη Λάρνακα λειτουργεί το “Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης” της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και το “Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου” του Τμήματος Αλιείας.

 

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy