Θανατική ποινή στον μακελλάρη του Τσάρλεστον

Ο Ντίλαν Ρουφ ο 22χρονος που είχε σοκάρει όλο τον πλανήτη με τη μαζική δολοφονία εννέα ανθρώπων το 2015 καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο.

Ο Ρουφ είχε εκτελέσει εν ψυχρών εννέα μαύρα μέλη Εκκλησίας Αφροαμερικανών Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον στην Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούνιο του 2015 και τον Δεκέμβριο είχε κριθεί ένοχος. Σήμερα ήταν η μέρα της απόφασης για τον αν στο νεαρό αυτό δολοφόνο θα επιβάλλονταν θανατική καταδίκη ή ισόβια ποινή φυλάκισης.

Mass shooting in Charleston, South Carolina, USA

Στην επίθεση που είχε ρατσιστικό κίνητρο, σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών. Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε για σχεδόν ώρα μαζί τους μέσα στην εκκλησία και μελέτησε τη Βίβλο, πριν σηκωθεί από τη θέση του και ανοίξει πυρ ενώ όλοι είχαν κλείσει τα μάτια για να προσευχηθούν.

Στάθηκε πάνω από μερικά από τα νεκρά θύματα και τα πυροβολούσε ξανά και ξανά, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρονται στη δικογραφία. Δεν δίστασε παρά μόνο για μερικά δευτερόλεπτά προτού εντελώς ανέκφραστος ομολογήσει τις δολοφονίες όταν ανακρίθηκε από το FBI ως βασικός ύποπτος.

Mass shooting in Charleston, South Carolina, USA

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Νότια Καρολίνα απήγγειλε 33 κατηγορίες εναντίον του 22χρονου τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και εγκλημάτων μίσους και σήμερα πάρθηκε η απόφαση της θανατικής ποινής κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο κατηγορούμενο που θα θανατωθεί μετά από καταδίκη για εγκλήματα μίσους.

Η τελευταία φορά που ομοσπονδιακό δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή ήταν το 2015 στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τον βομβιστή του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία, ο Ρουφ ήταν εντελώς ψυχρός και δεν αντέδρασε καθόλου, αναφέρουν ξένα δίκτυα. Νωρίτερα είχε πει στο δικαστήριο ότι δεν ήταν σίγουρος αν θα έπρεπε να προτιμήσει μια ζωή στη φυλακή, αντί της εκτέλεσης και δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια για τις στυγερές δολοφονίες. Με κυνικό τρόπο πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι έπρεπε να διαπράξει τις δολοφονίες αυτές και πως μάλλον θα το ξαναέκανε.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως οι δικαστές έδειξαν μίσος επιδιώκοντας τη θανατική ποινή εναντίον του. Αρχικά ο Ρουφ δεν είχε δώσει καμία εξήγηση για το έγκλημά του στην ομολογία του στο FBI αλλά είχε πει ότι ελπίζει να πυροδοτήσει ένα «φυλετικό πόλεμο».

Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν αμφισβήτησε κανένα στοιχείο και καμία μαρτυρία. Κάποια ξένα μίντια σχολιάζουν πως δεν έδειξε καμιά διάθεση να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή έστω να προσποιηθεί πως είχε μετανιώσει για τις πράξεις του.

«Θα αγαπάμε πάντα τον Ντίλαν. Θα αγωνιστούμε όσο ζούμε να καταλάβουμε γιατί διέπραξε αυτό τη φρικτή επίθεση που προκάλεσε τόσο πόνο σε τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τα θύματα των εγκλημάτων του, και τη συμπάθειά μας προς τις πολλές οικογένειες που έχει βλάψει», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν μέλη της οικογένειάς του μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy