“Θεατρικές ημερίδες” από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Θεατρικές Ημερίδες

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 40χρονα του,  διοργανώνει τις “Θεατρικές Ημερίδες” επιδιώκοντας μια ουσιαστική παρέμβαση σε ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κυπριακό θέατρο

Η πρώτη ημερίδα με τίτλο «Τα όρια των ρόλων συγγραφέα και σκηνοθέτη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, στις 11:30 π.μ. Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση του σκηνογραφικού και σκηνοθετικού «ρόλου» του θεατρικού συγγραφέα πριν τη σκηνική παράσταση του έργου, της πιθανής σχέσης/συνεργασίας μεταξύ συγγραφέα και σκηνοθέτη, των μεταξύ τους «ορίων» και ο ρόλος του σκηνοθέτη στην ανάγνωση του δραματικού κειμένου. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί Κύπριοι συγγραφείς και σκηνοθέτες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί, για να τοποθετηθούν επί του θέματος. Τα τρία ζεύγη συγγραφέα-σκηνοθέτη είναι: η Κωνσταντία Σωτηρίου με τη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου της Σωτηρίου Τζεμαλιγιέ, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και η Αλεξία Παπαλαζάρου για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου του Παπαδόπουλου Η επανάσταση του Άλφι και ο Χαράλαμπος Γιάννου με την Μαρίνα Βρόντη, για τη συνεργασία τους στην παράσταση του έργου του Γιάννου Πείνα.

Η δεύτερη ημερίδα με θέμα «Το πολιτικό θέατρο και η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ένα στη Λεμεσό, στις 6:30 μ.μ. Το πολιτικό θέατρο δεν περιορίζεται στην αισθητική διάσταση μιας παράστασης ή στο περιεχόμενο ενός κείμενου, δεν είναι η σκηνική μεταμφίεση ενός πολιτικού συνθήματος. Το θέατρο ανέκαθεν στην ιστορία του θεάτρου ορίζεται ως «πολιτικό». Δεν χρειάζεται να πραγματεύεται ιδέες και ιδεολογίες, αλλά τα ανθρώπινα όντα -τον πολίτη- που έρχονται αντιμέτωπα με αυτές. Πέντε σκηνοθέτες θα φωτίσουν την «αναγκαιότητα» του πολιτικού θεάτρου, μέσα τη σκηνοθετική εμπειρία και έρευνά τους: Μηνάς Τίγκιλης, Μαρίνος Ανωγυριάτης, Λέανδρος Ταλιώτης, Χάινς Ούβε Χάους και ο Μπόρις Μπακάλ. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας συνδέσαμε τη θεματική «Η γλώσσα στην κυπριακή δραματουργία ως πολιτική τοποθέτηση». Η δραματουργός Ελλάδα Ευαγγέλου και ο συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου θα τοποθετηθούν επί του θέματος, αφού συχνά τίθεται το «πρόβλημα» της γλώσσας στην κυπριακή δραματουργία, τόσο από τους θεατρικούς συγγραφείς όσο και από τους ανθρώπους του θεάτρου.

Τον Δεκέμβριο του 2017 θα ακολουθήσουν άλλες δύο ημερίδες στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στις 11:30 π.μ. Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Οι Επιχορηγήσεις στο επαγγελματικό θέατρο και τις παραστατικές τέχνες γενικότερα, στις μέρες μας». Οι επιχορηγήσεις της θεατρικής δημιουργίας στην Κύπρο, τα κριτήρια επιχορήγησης, η κατανομή της κρατικής χορηγίας στα θεατρικά σχήματα, ομάδες και καλλιτέχνες, η αναγκαιότητα της οικονομικής στήριξης του πολιτισμού από το κράτος, η αύξηση της κρατικής χορηγίας, αποτελούν θέματα που συζητιούνται διαχρονικά στην Κύπρο. Με γνώμονα πάντα τη θεατρική ανάπτυξη του τόπου, το ΚΚΔΙΘ προσκάλεσε σημαντικούς ανθρώπους από Ελλάδα (μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού), Γερμανία, Αγγλία για να τοποθετηθούν επί του θέματος. Στην εν λόγω ημερίδα θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΘΟΚ, του καθ’ ύλην υπεύθυνου φορέα για τις επιχορηγήσεις, διαχρονικά στην Κύπρο, για το «ελεύθερο θέατρο».

Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου με την ημερίδα «Η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στο θέατρο και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου σε μια κοινωνία». Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί η ανάγκη ύπαρξης δραματολόγου στα θεατρικά σχήματα και η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στο θεωρητικό (θεατρολόγο) και τον πρακτικό (σκηνοθέτη). Το ΚΚΔΙΘ έχει προσκαλέσει θεατρολόγους/δραματολόγους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με κρατικά θέατρα και θεατρικά σχήματα της Κύπρου και της Ελλάδος, για να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy