Θέλουν ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα στο Βασιλικό

Τι ζητούν οι εννέα κοινότητες με το υπόμνημα στην κυβέρνηση για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις

 

Ρόλο και λόγο στα όσα τεκμαίρονται σε σχέση με τη συγκέντρωση όλων των πετρελαϊκών και γενικά ενεργειακών εγκαταστάσεων του τόπου στο Βασιλικό ζητούν οι εννέα κοινότητες της περιφέρειας. Την περασμένη Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων (Μαρί, Ζύγι, Καλαβασός, Τόχνη, Χοιροκοιτία, Ψεματισμένος, Μαρώνι, Πεντάκωμο και Ασγάτα) πραγματοποίησε ως γνωστό εκδήλωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προχωρεί με σχεδιασμούς μεταφοράς εγκαταστάσεων στην περιοχή χωρίς ενημέρωση και χωρίς καμία διαβούλευση.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει συντάξει και υπόμνημα με αιτήματα των χωριών που γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, το οποίο θα διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς. Στο υπόμνημα, το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα, πρώτο αίτημα είναι η ουσιαστική συμμετοχή των κοινοτήτων στις διαδικασίες. Περιλαμβάνονται όμως και πιο πρακτικά ζητήματα όπως οι πολεοδομικές ζώνες. Συγκεκριμένα, το υπόμνημα της περιφέρειας Βασιλικού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
1. 1. Εκπροσώπηση των κοινοτήτων στην Επιτροπή Αξιολόγησης από επιστημονικά καταρτισμένοάτομο για αδειοδότηση των εργοστασίων.
2. 2. Διόρθωση των πολεοδομικών ζωνών με περιορισμό της βιομηχανικής ζώνης και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

3. 3. Άμεση επίλυση του προβλήματος της συνεχούς δυσοσμίας από τα πετρελαιοειδή, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΤΕΠΑΚ που έγιναν στη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη.

4. 4. Άμεση κατασκευή του Πυροσβεστικού Σταθμού και του οδικού δικτύου.

5. 5. Διορισμός αντιπροσώπου των εννέα κοινοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου και επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

6. 6. Να εξασφαλιστεί οικιστική ζώνη και μη μετακίνηση του χωριού Μαρί και η κατάργηση της Γ’ Φάσης του Ενεργειακού Κέντρου.

7. 7. Μη θυματοποίηση των ιδιοκτητών γης στην ουδέτερη ζώνη. Δικαίωμα ανταλλαγής ή αποζημίωσης.

Όπως ανέφερε στην κινητοποίηση της 20ής Ιουνίου ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς, οι Τοπικές Αρχές ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο για να συζητήσουν στη βάση του υπομνήματος. Προειδοποίησε δε ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θα ακολουθήσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

Απάντηση για αντισταθμιστικά
Εκτός από την εκπροσώπηση στις διαδικασίες και την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής, οι εννέα κοινότητες έχουν ζητήσει και άμεσα αντισταθμιστικά από την κυβέρνηση. Επί του θέματος αυτού τοποθετείται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης με απάντησή του σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Λάρνακας του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, οι κοινότητες ζήτησαν τη διάθεση για τα επόμενα πέντε χρόνια κονδυλίου συνολικού ύφους €100.000 για παραχώρηση υποτροφιών στον τομέα της ενέργειας σε κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε, όπως αναφέρει στην απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2018. Παράλληλα, σε σχέση με το προσχέδιο Νόμου (του περί Παροχής Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων σε κοινότητες που Γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού Νόμου), το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για την καταβολή αντισταθμιστικού τέλους από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή προς τις κοινότητες, το ΥΕΕΒΤ, σύμφωνα με τον Γ. Λακκοτρύπη, έχει ετοιμάσει τον τύπο (φόρμουλα) υπολογισμού της συνεισφοράς κάθε εταιρείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα συγκεντρώνεται ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Το προσχέδιο Νόμου, απαντά ο αρμόδιος υπουργός, τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 
Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy