Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Πες “όχι” στο “nein” του Σόιμπλε

Μετά τον παλαίμαχο πολιτικό της Αριστεράς, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, 92 ετών, που εγκάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα επειδή, κατά τη γνώμη του, παρεκτράπη από τις προεκλογικές της θέσεις αποδεχόμενη την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ακολούθησε άρθρο σήμερα, Δευτέρα, του Μίκη Θεοδωράκη, 89 ετών, στο ίδιο αυστηρό πνεύμα.

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης καλεί τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, «να οχυρωθούν στην εθνική νομιμότητα που τους προσφέρει η πλειοψηφία στη Βουλή» και να βρουν τη δύναμη «να πουν έστω και τώρα “όχι” στο “nein” του Σόιμπλε».

«Θα πρέπει όμως, για να ξεκινήσουν αποφασιστικά, να καταργήσουν άμεσα όλα τα μέτρα των μνημονίων ξεκινώντας από την αποκατάσταση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, για την οποία δεν άκουσα ως τώρα να γίνεται λόγος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι «με τα Μνημόνια οι Φράγκοι κατόρθωσαν να πτοήσουν περισσότερο ακόμα και από την γερμανική κατοχή τους συμπατριώτες μας».

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Πρωθυπουργό, του λέει:

«Αγαπητέ Αλέξη, μου έγραψες πριν λίγες μέρες ότι είστε έτοιμοι να ματώσετε. Με τα μέτρα που σου προτείνω, δεν πρόκειται να ματώσετε ούτε εσείς ούτε ο Λαός μας. Θα περάσουμε ίσως δύσκολες μέρες μαζί αλλά σκέψου ότι ζούμε στο 2015 και όχι σε εκείνες τις σκοτεινές και επώδυνες εποχές που οι ξένοι και ντόπιοι εξουσιαστές μας αλώνιζαν ανεμπόδιστα, γιατί δεν υπήρχε απέναντί τους δύναμη ικανή να τους σταματήσει. Σ’ αυτόν τον νέο δρόμο που σου προτείνω, δεν θα ΄μαστε μόνοι μας. Ο παγκόσμιος χάρτης έχει αλλάξει. Η διεθνής κοινή γνώμη είναι μαζί μας. Και στο κάτω-κάτω κανείς, ούτε η Ευρώπη, δεν μας εμποδίζει (νομικά εννοώ) να συνάπτουμε οικονομικές συμφωνίες προς το συμφέρον της χώρας μας».

Στο δικό του άρθρο ο Μανώλης Γλέζος, αναφερόμενος στην συμφωνία παράτασης, υπό όρους, της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, τόνισε ότι:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε θεσμούς, του Μνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζει την προηγούμενη κατάσταση. Δεν αλλάζεις, βέβαια και την ψήφο του Ελληνικού Λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: Καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και της Ελληνικής ολιγαρχίας. Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας, την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας και ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα. Απ’ την πλευρά μου ζητώ συγγνώμη απ’ τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση».

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη χαρακτήρισε «άστοχη και λανθασμένη» προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ωστόσο στο ΚΥΠΕ ότι από όλες τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα, «οι περισσότερες από τις οποίες – είπε – είναι κατανοητές», εκείνη που στενοχώρησε πιο πολύ τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτή του Μανώλη Γλέζου».

Εσωκομματικές αντιδράσεις για την Συμφωνία της Παρασκευής, εκφράστηκαν από μερικές από τις λεγόμενες «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την Αριστερή Πλατφόρμα και την Κομμουνιστική Τάση, αλλά επίσης και από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, που μίλησε για «μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών», του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, που είπε ότι εάν παραβιαστούν «οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ» αυτός θα αποχωρήσει, και του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη που προειδοποίησε ότι «η συμφωνία με τους εταίρους δεν πρέπει να ακυρώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, εκφράζοντας τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους. «Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες ‘της Θεσσαλονίκης’» τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας σε άρθρο του στο ιστολόγιό του που τιτλοφορείται «Πέντε ερωτήματα απαιτούν απάντηση».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy