Θεολόγοι για Αρχιεπίσκοπο: Δεν πιστεύαμε τι διαβάζαμε

Έκπληξη δηλώνουν οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί μέσω του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, μετά την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου για την Παιδεία και τα όσα τεκταίνονται.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι διαβάζαμε ανακοίνωση του Ποιμένα μας που οι δεδιωγμένοι από τις εξουσίες του κόσμου τούτου και τα ξένα κέντρα αποφάσεων προστρέχουμε κοντά σας βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο».

Αυτούσια η γραπτή ανακοίνωση

«Όταν πληροφορηθήκαμε ότι εκδώσατε προσωπική ανακοίνωση για την σοβαρότατη κρίση που ξέσπασε στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης του τόπου μας νοιώσαμε ότι θα είχαμε στο σεβαστό πρόσωπό σας ένα φλογερό συμπαραστάτη στον αγώνα που δίνουμε ως εκπαιδευτικοί για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου του τόπου μας με ό,τι αυτό πρεσβεύει. Τις αρχές δηλαδή του ελληνικού και χριστιανικού χαρακτήρα της παιδείας μας, της δημοκρατικότητας, του διαλόγου, της συγκατάβασης και καταλλαγής αλλά και των βασικών αρχών του προσωποκεντρικού ανθρωπισμού. Ήμασταν σίγουροι, προτού διαβάσουμε την ανακοίνωσή σας, ότι θα βρίσκαμε έναν άξιο συμπαραστάτη.

Η Εκκλησία του τόπου μας ανέκαθεν αποτελούσε τον σημαντικότερο στυλοβάτη της δημόσιάς μας εκπαίδευσης, καθώς σε καιρούς χαλεπούς στάθηκε δίπλα στον μαχόμενο εκπαιδευτικό που προσπαθούσε και προσπαθεί, αντιπαλεύοντας με χίλια μύρια κύματα, να μεταδώσει στα νέα βλαστάρια αυτού του δύσμοιρου τόπου αρχές, αξίες και ιδανικά αποσπώντας τον από τον καθημερινό ορυμαγδό του υλισμού, της λογικοκρατίας, του εγωισμού, της φιλαυτίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ήμασταν σίγουροι ότι θα συμφωνούσατε με τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς που καθημερινά δίνουν αγώνα στα δημόσια σχολεία για να πείσουν τους νέους μας ότι δεν αποτελούν ένα αριθμό στα γρανάζια των παγκόσμιων τραπεζών, των βιομηχάνων και των εμπόρων των λαών.

Ήμασταν …. μέχρι να αναγνώσουμε την ανακοίνωσή σας. Eκπλαγήκαμε, γνωρίζοντας το τι πρεσβεύετε για όλα όσα τεκμαίρουν τα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι διαβάζαμε ανακοίνωση του Ποιμένα μας που οι δεδιωγμένοι από τις εξουσίες του κόσμου τούτου και τα ξένα κέντρα αποφάσεων προστρέχουμε κοντά σας βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο. Γιατί, Μακαριώτατε, δυστυχώς οι λειτουργοί του δημόσιου σχολείου δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση.

Και ο τελικός τους σκοπός δεν είναι άλλος από την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και κατ’ επέκταση του ελληνικού και χριστιανικού χαρακτήρα που αυτό πρεσβεύει. Όταν αποκόπτονται οι περίοδοι με τις οποίες ο εκπαιδευτικός θα ασχοληθεί με τις Εθνικές μας γιορτές, με τις Παρελάσεις, με την εκμάθηση τραγουδιών για τις Επετείους μας, τις περιόδους διδασκαλίας Θεάτρων που καλλιεργούν την ψυχή τους, την εντρύφηση στα προσωπικά πολλαπλά προβλήματα του μαθητή και της οικογένειά του μέσα από τις ώρες Υπευθύνου Τμήματος, τότε ναι είναι επίθεση τελικά εναντίον του χαρακτήρα της Παιδείας μας. Θέλουν να αποδομήσουν την ταυτότητα του τόπου μας γι’ αυτό αρχίζουν από τα σχολεία μας και τα παιδιά μας.

Μακαριώτατε,

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σκοπός σας δεν ήταν να βάλετε κι εσείς ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης που ορισμένοι με αλαζονεία απεργάζονται. Είμαστε σίγουροι ότι η πληροφόρησή σας από αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ήταν διαστρεβλωμένη και μονόπλευρη. Γι΄ αυτό εκδώσατε την επίμαχη ανακοίνωση. Να γνωρίζετε ότι προκαλέσατε μεγάλη λύπη και αναταραχή στις τάξεις των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Κάτι που σίγουρα θα παρέλειψαν επίσης να σας ενημερώσουν είναι το γεγονός ότι αν εφαρμοστούν αυτές οι απαράδεκτες ρυθμίσεις θα μείνουν στο δρόμο πέραν των 100 συναδέλφων εκπαιδευτικών χωρίς δουλειά μεταξύ των οποίων και πολλοί θεολόγοι εκπαιδευτικοί.

Μακαριώτατε,

Ως Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Θεολόγων σας καλούμε ως παιδιά προς τον Πνευματικό τους Πατέρα, να κάνετε δεύτερες σκέψεις και για το καλό της Δημόσιας Παιδείας του τόπου μας και του ελληνικού και χριστιανικού χαρακτήρα που αυτή πρεσβεύει. Σας καλούμε να συνταχθείτε μαζί μας στον καλό αγώνα προάσπισης Αρχών, Αξιών και Ταυτότητας. Μην γίνεσθε ακούσια συνένοχος στη διάλυση που επιδιώκουν. Όχι μόνο οι Θεολόγοι αλλά και οι 13.000 μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, σας θέλουμε δίπλα μας, στον πολυμέτωπο και σκληρό αγώνα που αυτή τη στιγμή διεξάγουμε».

Γραπτή ανακοίνωση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας

“Η Εκκλησία, η οποία σε καιρούς δυσχείμερους κράτησε στους ώμους της την παιδεία του τόπου και που διαχρονικά και με κάθε τρόπο ενδιαφέρεται γι’ αυτήν και την στηρίζει, δεν θα μπορούσε να σιγήσει μπροστά στα όσα απαράδεκτα γίνονται και ακούονται στον χώρο της Παιδείας τον τελευταίο καιρό.

Έχουμε τη γνώμη πως στις συνθήκες κατοχής που ζούμε και μπροστά στην ανάγκη για αγώνα προς εθνική επιβίωση και απελευθέρωση του τόπου μας, άλλες θα έπρεπε να ήταν οι προτεραιότητες των Εκπαιδευτικών μας Οργανώσεων και όχι ο κοντόφθαλμος συνδικαλισμός. Η στροφή προς ανώτερες αξίες και η αγωγή των μαθητών αλλά και της όλης κοινωνίας γίνεται πρώτιστα με το παράδειγμα και δευτερευόντως με τη διδασκαλία.

Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλλουν στην ορθή διαπαιδαγώγηση του λαού οι υπερβολικές αξιώσεις, ακόμα και ο λεκτικός τρόπος με τον οποίο προβάλλονται οι απαιτήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Είδαν το φως της δημοσιότητας οι απαιτήσεις για διάθεση πληθώρας διδακτικών ωρών για συνδικαλιστικούς σκοπούς, που συνεπάγονται κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα με πλήρη διαφάνεια στον εργασιακό τομέα της Παιδείας. Ποιος ο λόγος της τόσο μεγάλης σπατάλης από το υστέρημα του φορολογουμένου λαού, για κάτι που θα είχε μεγαλύτερη αξία αν γινόταν εθελοντικά;

Πληθώρα ωρών διδακτικού χρόνου διατίθενται για δήθεν υπευθύνους τμημάτων, υπευθύνους εργαστηρίων, ειδικών αιθουσών, πρακτικογράφων συνεδριάσεων των καθηγητικών συλλόγων, για χορωδίες, ορχήστρες κλπ. Κι αυτός ο χρόνος και η συνεπακόλουθη δαπάνη είναι υπερβαλλόντως δυσανάλογα προς τον καταβαλλόμενο μόχθο.

Όταν τα κονδύλια για την Εκπαίδευση είναι καθορισμένα – δεν έχουμε ανεξάντλητες δυνατότητες – κι όταν αυτά διασκορπίζονται γι’ αυτούς τους σκοπούς, πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, ή ακόμα και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων;

Γι’ αυτό και καλούμε, πατρικά, τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις όπως αιρόμενες στο ύψος των περιστάσεων και κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες του τόπου και του λαού, περιορίσουν, προς το παρόν, όσο υπάρχει η κρίση, τα αιτήματά τους. Κι όπως συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας, με καλή θέληση προς υπερπήδηση των δυσκολιών.

Οι προειδοποιήσεις για κλείσιμο των σχολείων τον προσεχή Σεπτέμβριο σε τι αποσκοπούν; Μια τέτοια ενέργεια δεν θα «ωφελήσει» ούτε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς γιατί θα επισύρει τη δίκαιη αγανάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας.

Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν βρασμώ ψυχής προβλήθηκε από κάποιους εκπαιδευτικούς ως σπατάλη ο χρόνος του διατίθεται από το Σχολείο για τους εκκλησιασμούς και για τους εορτασμούς των εθνικών μας επετείων. Η εθνική και θρησκευτική αγωγή, μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό και εθνικιστικές εξάρσεις, είναι απαραίτητο στοιχείο της αγωγής για κάθε λαό, και ιδιαίτερα για εμάς που αγωνιζόμαστε για εθνική επιβίωση.

Απευθύνουμε και πάλιν έκκληση για συνειδητοποίηση των κινδύνων που μας περιβάλλουν. Ας επιδοθούμε όλοι στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, στα οποία εναποθέτουμε τις ελπίδες για απελευθέρωση του τόπου μας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy