Θεοπέμπτου: Καταγγέλλει ότι πιέζουν για αξιοποίηση χρυσού από Μεταλλείο Μαθιάτη

“Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να προστατεύσει το έδαφος και τα υπόγεια νερά, η σωστή επιστημονική διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσει είναι να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του χώρου”

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κατήγγειλε την Παρασκευή ότι ασκούνται πιέσεις στο τμήμα Αρχαιοτήτων να αλλάξει την άποψη του σε ό,τι αφορά την  προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Μεταλλείου Στρογγυλού στο Μαθιάτη, ώστε να αδειοδοτηθεί εταιρεία για αξιοποίηση των χρυσοφόρων αποθεμάτων στο παλαιό μεταλλείο.
 
Σε δήλωση του αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε απογοήτευση επειδή όπως ανέφερε ενώ η διαδικασία με την αδειοδότηση έχει λήξει με την αρνητική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στην περιβαλλοντική μελέτη, εντούτοις εφαρμόζονται πιέσεις και εξασφαλίστηκε αλλαγή της άποψης του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
 
Εξέφρασε την άποψη πως αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να προστατεύσει το έδαφος και τα υπόγεια νερά, η σωστή επιστημονική διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσει είναι να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του χώρου.
 
Πρέπει  να γίνει εξέταση ώστε να διαπιστωθεί με λεπτομέρειες τι ακριβώς υπάρχει και πρέπει  να προστατευθεί, να εκπονηθεί σχέδιο για τη μεταφορά και τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση, θα τύχει χρήσης η γη και οι περιβαλλοντικές  επιπτώσεις και μετά όταν εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο και θέλουν να στείλουν τα μπάζα σε μια εταιρεία για να αφαιρέσει από μέσα το χρυσάφι ας το κάνουν, είπε ο κ. Θεοπέμπτου παρατηρώντας ότι το  να έρχεται μια εταιρεία από μόνη της να μπαίνει σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και να ξεκινά να αφαιρεί το χώμα επειδή αυτό θέλει, είναι λάθος και αντιεπιστημονικό.
 
«Υπάρχει επιστημονική διαδικασία για τον τρόπο που γίνονται αυτές οι δουλειές» είπε τέλος.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy