«Θεοτόκος»: 45χρόνια αγάπης και προσφοράς

Δρ. Α. Αργυρίου: «Να αρκείσαι στον έπαινο της συνείδησης»

A.ARGIRIOU-TH. KATSONIS

Οι άνθρωποι με αναπηρίες θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα γίνεται και με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, όπως κάθε άνθρωπος.

Με την αναγνώριση αυτής της ανθρώπινης ανάγκης, γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια και το Ιδρυμα «Θεοτόκος» στη Λεμεσό. Ενας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, εθελοντικός οργανισμός, ο οποίος παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία ή και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς επίσης και στις οικογένειές τους.

Αυτά τουλάχιστο λέει το καταστατικό του ιδρύματος. Στην πραγματικότητα όμως το «Θεοτόκος» είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι ένας ζωντανός κοινωνικός οργανισμός, που προσφέρει ανακούφιση και ελπίδα σε συνανθρώπους μας. Είναι ο Οργανισμός που αγωνίζεται για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στη ζωή και στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.

Το «Θεοτόκος» δημιουργήθηκε με προσωπικές πρωτοβουλίες του παιδιάτρου Δρα Αμέρικου Αργυρίου το 1969, με όραμα να προσφέρει στέγαση, φροντίδα και ιατρική περίθαλψη σε συνανθρώπους μας με σοβαρής μορφής νοητική αναπηρία ή και πολλαπλές αναπηρίες. Ιδρύθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσίες τέτοιας μορφής, τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ηταν μια περίοδος, όπου η κυπριακή κοινωνία δεν τολμούσε καν να αποδεχτεί, πόσω μάλλον να αγκαλιάσει, το διαφορετικό.

Οι άοκνες προσπάθειες του γιατρού, όπως αποκαλούν τον Δρα Α. Αργυρίου οι φίλοι και συνεργάτες του, καθώς και η συμπαράσταση που βρήκε στη συνέχεια, κατάφεραν να μετατρέψουν το «Θεοτόκος» σε ένα Οργανισμό παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών από τη γέννηση μέχρι και την κατάληξη του ατόμου, μέσω προγραμμάτων πρώιμης παιδικής παρέμβασης, ειδικής εκπαίδευσης, ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης, του εργαστηρίου τέχνης και, τέλος, προγραμμάτων υποστηριζόμενης και προστατευόμενης διαβίωσης.

 

Φροντίδα πριν τη γέννηση

Οι υπηρεσίες του «Θεοτόκος» ξεκινούν ακόμα πριν τη γέννηση του παιδιού μέσω του προγεννητικού ελέγχου που εγκαινίασε το ίδρυμα και στη συνέχεια του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής που ιδρύθηκε και λειτουργεί ως αυτόνομος Οργανισμός από το 1988 προσφέροντας τις υπηρεσίες του παγκύπρια.

Η Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής του Ιδρύματος Θεοτόκος, σε συνεργασία με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, προσφέρει στα παιδιά που γεννιούνται με χρωμοσωμιακή ανωμαλία, διαγνωστικές, θεραπευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, όπως επίσης και συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε γονείς και οικογένειες.

Ενα τεράστιο… «Αλμα»

2. THEOTOKOS

Το Κέντρο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του παιδιού, το «Αλμα», που βρίσκεται στο παλαιό νοσοκομείο της Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1993 και εξακολουθεί να είναι το μοναδικό κέντρο του είδους του παγκύπρια. Μια διεπιστημονική ομάδα φροντίζει παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές ή ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου ή υπάρχει υπόνοια ύπαρξης αναπτυξιακής διαταραχής με την παροχή θεραπειών, ψυχολογικής υποστήριξης και παιδαγωγικής βοήθειας, από τη γέννηση μέχρι και την ένταξή τους στο σχολείο.

Στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης είναι να βοηθηθεί το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι σημαντική η στήριξη που παρέχεται στους γονείς, όπως μας λέει ο Θωμάς Κατσιώνης, διευθυντής του Ιδρύματος, μέσω συνομιλιών, συμβουλευτικής σε εκπαιδευτικά ή άλλα θέματα ανατροφής ή βοήθειες σε θέματα κοινωνικού δικαίου.

Το «Αλμα» στεγάζει και το δικό του κοινοτικό νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι 6 χρόνων και τους παρέχονται παιδαγωγικές και θεραπευτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εδώ το κάθε παιδί, σύμφωνα με τον Θ. Κατσώνη, μέσω παιγνιδιού και χαράς, μπορεί να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του και να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητές του. Στην προαγωγή και φροντίδα των παιδιών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι ανάγκες και οι δεξιότητες των παιδιών. Τα παιδιά βιώνουν και ζουν την ένταξη και τη συμμετοχή μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και της συνάντησης με παιδιά άλλων νηπιαγωγείων. Ετσι μαθαίνουν να σέβονται και να εκτιμούν τη διαφορετικότητα.

Στόχος του Ιδρύματος, επισημαίνει ο διευθυντής του, είναι η λειτουργία ενός νηπιαγωγείου συνεκπαίδευσης, διότι «θεωρούμε την από κοινού ανατροφή παιδιών με και χωρίς αναπηρίες ως ένα δώρο και ως μια ευκαιρία για τη ζωή» και αυτό ισχύει και για τους συνεργάτες, τους γονείς και τις οικογένειες.

Οικογένειες χρειάζονται υποστήριξη και εκπαίδευση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι πάρα πολλά τα άτομα με αναπηρίες, που δέχονται τις υπηρεσίες του «Θεοτόκος» στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το κύριο βάρος της φροντίδας ως συνήθως το επωμίζονται οι μητέρες. Ωστόσο και οι πατεράδες και τ’ αδέλφια αφιερώνουν αρκετό χρόνο για τη φροντίδα των δικών τους, όποτε κι αυτοί με τη σειρά τους χρειάζονται υπηρεσίες που να τους δημιουργούν ελεύθερο χρόνο. Στη βάση αυτής της πραγματικής ανάγκης δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Στήριξης της Οικογένειας (ΥΣΟ) του «Θεοτόκος».

Στόχος, η αποτελεσματική βοήθεια των γονέων, πράγμα που μπορεί να γίνει μέσω συστηματικών συναντήσεων, εκδρομών για παιδιά, νέους και νέους ενήλικες. Συστηματική βοήθεια προσφέρεται και σε παιδιά με σοβαρής μορφής αναπηρίες ή πολλαπλές αναπηρίες. Λόγω της αλλαγής από την κλειστής μορφής περίθαλψη στην ανοιχτής και του αυξανόμενου αριθμού των ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρίες, η προσφορά μαθημάτων μαγειρικής και ειδικών ομαδικών δραστηριοτήτων, όπως συμμετοχή σε συναυλίες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθ’ ότι αυτά προάγουν την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική συμμετοχή.

Το «Θεοτόκος» έχει το δικό του σπίτι από τότε που ιδρύθηκε. Αρχικά στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη και μετέπειτα από το 1986, στη νέα στέγη του Ιδρύματος στην οδό Δημήτρη Λάγιου. Αργότερα δημιουργήθηκαν τα σπίτια στην κοινότητα με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση.

1. ΤΗΕΟΤΟΚΟΣ

Δεκάδες άτομα συγκατοικούν στη στέγη, όπου τους παρέχεται φροντίδα και εκπαίδευση 24 ώρες το 24ωρο. Ορισμένοι από τους ένοικους της Στέγης επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα το Εργαστήρι Τέχνης του «Θεοτόκος». Οι υπόλοιποι απασχολούνται στους χώρους της Στέγης ή συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές ή άλλες δραστηριότητες.

Εκτός αυτών λειτουργεί ομάδα προετοιμασίας για την ένταξή τους σε κάποιο από τα σπίτια του Ιδρύματος στην κοινότητα, όπου προωθείται η αυτόνομη και με αυτοευθύνη διαβίωση, που είναι και ο στόχος της υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες. Η υποστηριζόμενη διαβίωση συνεισφέρει τα μέγιστα στη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρίες στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στη δημιουργία κοινωνικών επαφών με το περιβάλλον τους και στο να μπορούν για παράδειγμα να γίνουν αποδεκτοί ως γείτονες.

Η οικονομία και η ποιότητα σε ένα εργαστήριο για άτομα με αναπηρίες παίζουν ένα μεγάλο ρόλο, όπως και σε κάθε άλλη επιχείρηση. Το εργαστήρι τέχνης τού «Θεοτόκος» προσφέρει στους ανθρώπους με αναπηρία, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά της, μια ουσιαστική απασχόληση και μια ευκαιρία πρόσβασης στην ανοιχτή αγορά εργασίας, με στόχο την επαγγελματική ενσωμάτωση.

Οταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2001 ιδρύθηκε το εργαστήρι τέχνης λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στη βιωσιμότητά του. Και όμως 15 άτομα, με διαφορετικές μεταξύ τους ικανότητες και δεξιότητες, άρχισαν να συμμετέχουν για κάποιες ώρες εβδομαδιαίως σε μαθήματα τέχνης. Απέκτησαν τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους αλλά και τη θέλησή τους για έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο. Στο εργαστήρι κατασκευάζονται και φιλοτεχνούνται από τους εξυπηρετούμενους και προσφέρονται προς πώληση διάφορα προϊόντα.

Ημερήσια… «Ελπίδα»

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης «Ελπίδα» είναι άλλη μια σημαντική και ουσιαστική υπηρεσία που παρέχει το Ιδρυμα με στόχο την παροχή στο κάθε άτομο με αναπηρία, της δυνατότητας συμμετοχής στην εργασιακή ζωή και στη ζωή της κοινότητας. Στην «Ελπίδα» δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή τους στην εργασία και να ικανοποιήσουν τις όποιες άλλες ανάγκες τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα που διαθέτουν.

Φίλοι και υποστηρικτές

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Είναι θεμιτό να προσφέρεις ανιδιοτελώς με ανταμοιβή τη χαρά της προσφοράς και να αρκείσαι στον έπαινο της συνείδησης». Ετσι περιγράφει τη δύναμη του εθελοντισμού ο Δρ. Α. Αργυρίου.

Ο εθελοντισμός για το Ιδρυμα διαδραματίζει ένα σπουδαίο ρόλο και προσφέρει μέγιστη βοήθεια στο ίδιο το «Θεοτόκος», αλλά πολύ περισσότερο στους ανθρώπους του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους. Στο «Θεοτόκος» δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 70 εθελοντές και εθελόντριες. Επιπρόσθετα, περισσότερες από 30 άλλες εθελοντικές οργανώσεις συμμετέχουν στο «Πανηγύρι της Χαράς» που διοργανώνει κάθε χρόνο το «Θεοτόκος».

Η συνέχιση τής μέχρι τώρα λειτουργίας των προγραμμάτων του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική αρωγή φίλων και υποστηρικτών του. Ανθρώπων που αναγνωρίζουν και εκτιμούν το έργο και την προσφορά του.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy