Θέσεις για τα ενεργειακά ζητήματα κατέθεσε ο Σταύρος Μαλάς

Τις θέσεις του γύρω από σημαντικά ενεργειακά ζητήματα, ανέλυσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, πλαισιωμένος από συνεργάτες του, ο πρώην πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Γιώργο Σιαμμά και ο Στέλιο Στυλιανού πρώην Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ.

Σε ότι αφορά την ΑΗΚ έκανε λόγο για την ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Οργανισμού.

Θα πρέπει ωστόσο, είπε, να δοθούν τα εργαλεία για διαχείριση του πλούτου της ΑΗΚ. Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητοι διορισμοί στο Δ.Σ. της ΑΗΚ μέσα από μια ανοικτή διαδικασία προεπιλογής των καλύτερων.

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στις αποφάσεις χωρίς παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό έκανε λόγο για την κατάργηση των κομματικών λιστών.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ θα πρέπει να κατατίθεται στη βάση ενός τριετούς πλάνου.

Σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές σημείωσε ότι υπάρχουν η οροφή που πρέπει να φτάσει η Κύπρος η οποία με βάση τις υποδείξεις της ΕΕ φτάνει στο 27% ο στόχος για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Έκανε ακόμα λόγο για συγκεκριμένη εισήγηση που έχει το Επιτελείο του που αφορά την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθήσουν κυρίως την ύπαιθρο και τις κοινότητες.

Ο Σταύρος Μαλάς, μίλησε τέλος, για τα ζητήματα του Φυσικού Αερίου σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός σε ότι αφορά το οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), καθώς όπως ανέφερε, εκκρεμεί από το 2014 η κατάθεση σχεδίου διαχείρισης από τη Noble, “και σήμερα έχουμε 2017”.

Θα έπρεπε, σημείωσε , η Κυπριακή Δημοκρατία να εξαντλήσει τη συζήτηση σε ότι αφορά τη δημιουργία τερματικού, καθώς όπως υπέδειξε φαινόταν να υπάρχει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση των όποιων αποθεματικών έχουν ανευρεθεί.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy