Ερντογάν-Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν, συμφώνησαν να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να συζητήσουν για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένες, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση πήρε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Β. Πούτιν προκειμένου να εκφράσει τη βαθιά του λύπη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού.

Τη συμφωνία για τη συνάντηση επιβεβαίωσε το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν.

Θα συναντηθούν πριν και κατά τη Σύνοδο των G20

Πριν αλλά και κατά τη Σύνοδο των G20 το Σεπτέμβριο αναμένεται να συναντηθούν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές της τουρκική προεδρίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η παρούσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί καμιά από τις δύο χώρες και κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να γυρίσουν μια νέα σελίδα. Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί πλήρως με τις δηλώσεις Ερντογάν για την τρομοκρατία και ότι Ρωσία και Τουρκία ως σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις έχουν να κάνουν πολλά.

Οι πηγές του προεδρικού ανέφεραν ότι Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Βλαδιμίρ Πούτιν ότι σκοπεύουν να κάνουν σημαντικά βήματα σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό που άκουσαν τις απαιτήσεις των λαών τους.

Λαβρόφ: Αγκυρα και Μόσχα θα συνεργαστούν για επίλυση της συριακής κρίσης

Η Μόσχα ελπίζει στην επανάληψη του διαλόγου με την Άγκυρα για την αναζήτηση τρόπων για διευθέτηση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Marc Ayrault.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο TASS, ο κ. Λαβρόφ είπε πως «εμείς μέχρι πρόσφατα είχαμε πολύ στενές επαφές με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας, οι οποίες στη συνέχεια είχαν διακοπεί για προφανείς λόγους».

“Τώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποστείλει τις απολογίες του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού συζητήθηκαν τηλεφωνικά σήμερα οι πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων, πιστεύω ότι με τους Τούρκους εταίρους μας θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για να βρούμε μια λύση στη συριακή κρίση”, είπε ο κ. Λαβρόφ από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. “Όλα τα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει σχετικά με τη Συρία”, δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφέροντας πως η Ρωσία προβαίνει σε ενέργειες αναφορικά με τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τα κράτη της περιοχής. Με όλους χωρίς καμία εξαίρεση», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy