Θυμήθηκαν τώρα τους εκπαιδευτικούς!

Σε ψηφοθηρικούς λόγους αποδίδει ο ΥΠΠ τις προτάσεις του ΔΗΚΟ

Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο προτίθεται όπως ανέφερε ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου να καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για άρση αδικιών σε βάρος όλων των 30μηνων εκπαιδευτικών, μια ανακοίνωση που ήρθε μια μέρα μετά από τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, πως ο ΔΗΣΥ δεν θα συναινέσει στη θυματοποίηση κανενός ατόμου που έχει υπηρετήσει για σειρά ετών στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε ως συμβασιούχος είτε ως αντικαταστάτης.

Εάν αναλογιστεί κανείς τη στάση που τήρησαν τα δύο κόμματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση εύλογα μπορεί να διερωτηθεί για τη χρονική στιγμή που επιλέγουν να προχωρήσουν σε τέτοιες τοποθετήσεις.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως όταν το ΑΚΕΛ και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς κατέθεσαν τροπολογία ώστε η διεξαγωγή των εξετάσεων για σκοπούς καταρτισμού του κατάλογου διορισίμων στην εκπαίδευση να μεταφερθεί το 2018 για να δοθεί χρόνος να επιλυθούν προβλήματα που παρουσιάζονταν στην εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είχε καταψηφιστεί από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. 

Τώρα σε ό,τι αφορά την πρώτη πρόταση νόμου αυτή εισηγείται όπως «εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου καταστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία 30 μηνών στο Δημόσιο Σχολείο, είτε ως συμβασιούχοι, είτε ως έκτακτοι, είτε ως αντικαταστάτες. Ανεξάρτητα εάν αυτή ήταν διαρκής ή διακοπτόμενη». 

Επίσης η πρόταση θα ρυθμίσει την πλήρωση των έκτακτων θέσεων από τους εκπαιδευτικούς που θα καταστούν αορίστου χρόνου και τη δημιουργία ειδικού καταλόγου Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, με καθορισμένα κριτήρια που θα ρυθμίζουν τη σειρά κατάταξης και θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η δεύτερη πρόταση νόμου θα ρυθμίζει: Την επέκταση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει το διορισμό εκπαιδευτικών και από τους δύο καταλόγους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2028 αντί μέχρι την 31η Αυγούστου 2027 που ισχύει σήμερα. Από την 1η Ιανουαρίου 2029 οι διορισμοί θα γίνονται αποκλειστικά από τον κατάλογο διορισίμων.

ΥΠΠ: Εκτός πλαισίων οι προτάσεις νόμου

Ως εκτός πλαισίων που μπορούν να τεθούν προς συζήτηση είναι οι δύο προτάσεις του ΔΗΚΟ επεσήμανε με δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής. Όπως εξήγησε, η πρώτη πρόταση έρχεται σε σύγκρουση με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς το ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταστούν αορίστου χρόνου.

«Εμείς ως Υπουργείο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια διαφοροποίηση που έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που μας συμβουλεύει ο νομικός σύμβουλος του κράτους».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόταση ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι πρόταση του ΥΠΠ το 2015 ήταν το ΝΣΔ να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου από το 2022. «Ωστόσο μεταφέρθηκε στο 2027 με γνώμονα ότι δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τους αορίστου χρόνου. Σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μια ρύθμιση, έχουν διασφαλιστεί όσοι περισσότεροι μπορούν έτσι ο χρόνος πλήρους εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα έπρεπε να σμικρυνθεί και όχι να επιμηκυνθεί». Μάλιστα ο κ. Καδής διερωτήθηκε γιατί το ΔΗΚΟ το 2015 όταν ψηφίζετο η σχετική νομοθεσία δεν στήριξε τροπολογία που είχε κατατεθεί με ημερομηνία εφαρμογής το 2028. «Μόνο ψηφοθηρικούς λόγους μπορώ να σκεφτώ γιατί να προτείνεται σήμερα μια τέτοια ρύθμιση. Ιδιαίτερα όταν τα στοιχεία που έχουν αναδειχθεί από το ΝΣΔ είναι ενθαρρυντικά, αφού αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη υπηρετήσει θα μπορέσουν να το κάνουν και με το ΝΣΔ». Όπως σημείωσε δεν προτίθεται να «ξεχειλώσει μια πολιτική που φαίνεται να είναι πετυχημένη». 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy