Θηρίο στο κλουβί

Του Τάσου Περδίου

Ο εμπνευστής του σλόγκαν “Πάντα έρχονται πίσω”, το οποίο είναι η προμετωπίδα της καινούργιας καμπάνιας προβολής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, αξίζει συγχαρητήρια. Θέλοντας να αναδείξει τους τουρίστες, οι οποίοι επιστρέφουν στη Λάρνακα για διακοπές αδυνατώντας να αντισταθούν στη γοητεία της πόλης μας, τους παραλληλίζει με τα φλαμίνγκο, το τοτέμ της Λάρνακας, τα οποία “πάντα επιστρέφουν πίσω”.

Αυτή η εξαιρετικά εύστοχη διαφημιστική ατάκα όμως δίνει και το έναυσμα για προβληματισμό. Πόσοι περισσότεροι τουρίστες θα μπορούσαν να κρατάνε τη Λάρνακα μόνιμα στο καλεντάρι των διακοπών τους εάν δινόταν η ευκαιρία σε αυτή την πόλη να αναδείξει τις ανεξάντλητες δυνατότητές της, πολλές από τις οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της ανικανότητας, της αβουλίας, αλλά και της μεροληψίας κυβερνήσεων; Η απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Εργων για επιβολή περιορισμού στο εμπόριο στο λιμάνι της Λάρνακας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών διαχειριστών του λιμανιού της Λεμεσού, είναι μεν άσχετη με τον τουρισμό, αλλά συνάμα ενδεικτική της θέσης που καταλαμβάνει η Λάρνακα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Φανταστείτε τι τουριστικός προορισμός θα ήταν η Λάρνακα εάν και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και προηγούμενες ήταν πιο αποφασιστικές στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την παραλία. Το τι σημαίνουν για μια παραλιακή πόλη τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα επιπρόσθετης παραλίας δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολεοδόμος ή τουριστικός πράκτορας για να το καταλάβει. Αλλά, στη νήσο Κύπρο, από το 2001 που υπογράφηκε η συμφωνία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, 15 χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε από τις εταιρείες να υπογράψουν τα συμβόλαια!

Φανταστείτε τι τουριστικός προορισμός θα ήταν η Λάρνακα εάν από το 2005 που λήφθηκε η απόφαση για ενιαία τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, δεν φτάναμε στο 2015 για να ακυρώσουμε τις διαδικασίες στο πάρα πέντε της υπογραφής συμβολαίων. Δέκα ολόκληρα χρόνια και το μόνο που κατάφεραν όσοι χειρίστηκαν το θέμα είναι να ακυρωθούν οι διαδικασίες και να αρχίζουν όλα από την αρχή.

Αναλογιστείτε τι τουριστικός προορισμός θα ήταν η Λάρνακα αν γίνονταν απλά πράγματα από την Πολιτεία. Οπως η νομοθετική ρύθμιση των ξενοδοχείων City, όπου υπάρχει έκρηξη ενδιαφέροντος στη Λάρνακα, αλλά νόμο ψάχνουμε και νόμο δεν βρίσκουμε. Ενα απλό νόμο περί της λειτουργίας των City Hotels αδυνατεί να ψηφίσει αυτή η Πολιτεία, μολονότι εδώ και χρόνια μοιρολογούμε για την έλλειψη κλινών στη Λάρνακα.

Η Λάρνακα ως τουριστικός προορισμός μοιάζει με θηρίο στο κλουβί. Το θέμα είναι πότε θα ανοίξει αυτό το κλουβί…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy