Θρησκευτικό σύνταγμα στην Τουρκία ζητά ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου

«Η Τουρκία θα πρέπει να έχει ένα θρησκευτικό σύνταγμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης και αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον υφέρποντα εξισλαμισμό που προωθείται από τον κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

“Ως μουσουλμανική χώρα, γιατί θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις από τη θρησκεία;” Είπε ο Καχραμάν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia και συμπλήρωσε: «Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα. Κατά συνέπεια, πρέπει να έχουμε ένα θρησκευτικό σύνταγμα”.

«Η εκκοσμίκευση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο νέο σύνταγμα”, τόνισε ακόμη.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να διαβρώσει τις κοσμικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε από τον Κεμάλ το σύγχρονο τουρκικό κράτος με την άρση της απαγόρευσης για τις γυναίκες που φορούν μαντήλα στο σχολείο και τις δημόσιες υπηρεσίες, με τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ και με την προσπάθεια να απαγορευτούν οι μικτοί κοιτώνες στα κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP της Τουρκίας, αντέδρασε στα σχόλια του ισλαμιστή προέδρου του Κοινοβουλίου γράφοντας στο Twitter: «Το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή είναι το προϊόν τρόπων σκέψης όπως ο δικός σας, να γίνει η θρησκεία ένα όργανο της πολιτικής».

Από την επανεκλογή του το ΑΚΡ, επιμένει ότι η κυβέρνηση θέλει να δοθεί προτεραιότητα στην αντικατάσταση του συντάγματος της Τουρκίας, που κληρονόμησε μετά τη στρατιωτική χούντα  το 1980. lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy