Τι μπορεί να προσφέρει κάποιος εκλεγόμενος στην Σχολική Εφορεία ενός Δήμου;

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Του Δημήτρη Θεοτή*

Η Σχολικές εφορείες δημιουργήθηκαν με την μορφή που είναι σήμερα με βάση τον Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο του 1997, με τον οποίο προνοούσε τη σύσταση και λειτουργία Σχολικών Εφοριών.

Οι σχολικές εφορείες των Δήμων απαρτίζονται από έντεκα μέλη, εκ των οποίων τα επτά εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Περί Δήμων Νόμων και τα άλλα τέσσερα ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσα από τα μέλη του, ως εκπρόσωποι του.

Κάποιες από τις αρμοδιότητες της Σχολικής Εφορείας είναι:

  • Αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση των σχολείων του Δήμου.
  • Εποπτεύει προσωπικό που διορίζει ή της παραχωρείται από την κυβέρνηση.
  • Συνεργάζεται με τις διευθύνσεις των σχολείων και την Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου για την καλύτερη λειτουργία τους.
  • Ασκεί οποιονδήποτε άλλο καθήκον ή εξουσία της ανατίθεται.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζεται από: α) ένα εκπρόσωπο του διδασκαλικού ή καθηγητικού συλλόγου, β) από δύο εκπροσώπους του Συνδέσμου Γονέων, γ) από τον πρόεδρο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου και δ) από ένα μέλος της Σχολικής Εφορείας που ορίζεται από αυτή.

Με βάση τα πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό από τον καθένα από μας, η μεγάλη σημασία των καθηκόντων των εκλεγμένων για τις Σχολικές Εφορείες των Δήμων. Γίνεται όμως κύρια αντιληπτό ότι με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΑΚΕΛ στις 18 Δεκεμβρίου, θα γίνει κατορθωτό σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, να σχηματίζονται οι απαιτούμενες πλειοψηφίες με άλλες όμορες δυνάμεις ούτως ώστε να διεξάγονται όλες οι πιο πάνω αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Σχολικών Εφορειών, πάντα προς το συμφέρον της παιδείας και των πολιτών.

Οι εκλεγμένοι του ΑΚΕΛ στις Σχολικές Εφορείες είμαι σίγουρος ότι πάντα θα έχουν κατά νουν τις αξίες και το όραμα του κόμματος που θα είναι χωρίς εκπτώσεις στα όσα αφορούν την ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών.

* Υποψήφιος Σχολικός Έφορος Δήμου Κάτω Πολεμιδιών

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy