Τι λες, Δέσποτα;

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ο σκουπιδότοπος που δημιουργήθηκε μέσα στον περιφραγμένο χώρο του κοιμητηρίου της Σφαλαγγιώτισσας που εξυπηρετεί τη μείζονα Λεμεσό, αποτελεί από μόνος του ένα ακόμα στίγμα στα κακώς έχοντα και εξοργιστικά της Εκκλησίας και στην προκειμένη περίπτωση της οικείας Μητρόπολης.

Από μόνο του το ζήτημα που προκύπτει με όλη αυτή τη βρομιά που μαζεύτηκε και καθημερινά διογκώνεται είναι πέρα για πέρα καταδικαστέο και θέτει τους ιθύνοντες του κοιμητηρίου και κατ’ επέκταση της Μητρόπολης, προ των ευθυνών τους. Μας δίνει όμως και την ευκαιρία να στιγματίσουμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας του κοιμητηρίου.

Είναι κοινό μυστικό ότι το τεράστιο σε έκταση κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές εσόδων για τη Μητρόπολη, φτάνει να αναλογιστεί κανείς την πολύ υψηλή κοστολόγηση των τάφων (ανάλογα με τη θέση καθορίζεται και το αντίτιμο), τις χρεώσεις για τα μνημόσυνα και βέβαια τις κηδείες που γίνονται καθημερινά, είτε αυτές «κλείνονται» μέσω του γραφείου κηδειών που λειτουργεί η ίδια η Μητρόπολη είτε άλλων ιδιωτικών γραφείων.
Κάθε θάνατος, δηλαδή, για τη Μητρόπολη σημαίνει χρήμα. Κάτι ανάλογο προφανώς συμβαίνει και με τις αδελφές Μητροπόλεις. Δεν ξέρω, όμως, αν και σε άλλα νεκροταφεία γίνεται ό,τι γίνεται στη Σφαλαγγιώτισσα όπου μισθώνεται εκσκαφέας και μέσα σε μια μέρα ανοίγει καμιά δεκαριά τάφους στη σειρά που χάσκουν εκεί περιμένοντας τον επόμενο «πελάτη». Κάτι σαν ετοιμοπαράδοτα οικόπεδα δηλαδή, μόνο που αυτά, αν και «ατομικά» πωλούνται πολύ πιο ακριβά… 700 ευρώ το τετραγωνικό και βάλε… Ακόμα κι εδώ, οι θρησκευτικοί μας ταγοί επιβεβαιώνουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο…

Κι έρχομαι τώρα εγώ, ο αθεόφοβος, και ασχολούμαι με τα σκουπίδια του κοιμητηρίου και τσαντίζομαι και σκέφτομαι ότι θα μπορούσε η Μητρόπολη, αν μη τι άλλο, να αξιοποιούσε αυτά τα σκουπίδια επιστρέφοντας κατιτίς και στην κοινωνία… Ας πούμε αν έβαζε σε κάποια σημεία του κοιμητηρίου κάδους ανακύκλωσης για να ρίχνει μέσα ο κόσμος όλες εκείνες τις εκατοντάδες πλαστικές μπουκάλες λαδιού και παραφίνης που αχρηστεύονται καθημερινά… Κι ακόμα, αν επιστράτευε έναν από τους εργάτες του κοιμητηρίου να μαζεύει τα πλαστικά πώματα από αυτές τις μπουκάλες που, όπως όλοι γνωρίζουμε, μετατρέπονται σε αναπηρικά καροτσάκια και άλλα βοηθήματα αυτοεξυπηρέτησης πασχόντων συνανθρώπων μας.

Τι λες, Δέσποτα;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy