Τι περιέχει η Πρόταση Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για τις αμβλώσεις

Με αφορμή το περιστατικό φυλάκισης της γυναίκας που προχώρησε σε διακοπή της κύησής της και του γυναικολόγου της, ήρθε στο φως η πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό της παρούσας νομοθεσίας η οποία ενώ κατατέθηκε,  μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της ΠΟΓΟ, εν τούτοις δεν προωθήθηκε για συζήτηση στον Επιτροπή Νομικών όπου προεδρεύει ο ΔΗΣΥ αλλά ούτε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Πρόταση Νόμου:

1. Η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης.

2. Τίθενται χρονικοί περιορισμοί για όλες τις άλλες περιπτώσεις (βιασμός, σοβαρή αναπηρία εμβρύου) που δεν υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζονται νέες περιπτώσεις (πολλαπλή κύηση που απειλεί τη βιωσιμότητα άλλων εμβρύων).

3. Να απαγορευθεί η διαφήμιση φαρμάκων για έκτρωση, με σαφή, βέβαια, διάκριση από τη διαφώτιση από κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και γιατρούς.

Σύμφωνα με την Σκ. Κουκουμά, «Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2015, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της ΠΟΓΟ, είχε κατατεθεί πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις, η οποία συνυπογράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και τους βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ και τους τέως βουλευτές Ρούλλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ και Ρίκκο Μαππουρίδη του ΔΗΣΥ.

Εν τούτοις, παρά τις διάφορες εκκλήσεις που έγιναν από πλευράς ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ, η Πρόταση Νόμου δεν προωθήθηκε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι ο κ. Π. Προδρόμου σε σημερινή ανακοίνωσή του, (αν και με βαριά καρδιά) αφού, πρώτα τονίζει ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν ηθικές ευαισθησίες, κάνει λόγο για ανάγκη αλλαγής της παρούσας Νομοθεσίας.

Και είναι για να διερωτάται κανείς, ποιος είναι τελικά ο κύριος αρμόδιος για την στασιμότητα στην παρούσα Νομοθεσία, και για την μη προώθηση της νέας Πρότασης Νόμου (;).

Πάντως η κα. Σκεύη Κουκουμά, στην ανακοίνωσή της αφήνει να νοηθεί ότι πίσω από αυτόν τον συντηρητισμό κρύβεται και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ρυθμίζει και καθορίζει τις ενέργειες του ΔΗΣΥ που κατ΄ επέκταση επηρεάζουν τα αυθαίρετα δικαιώματα των ανθρώπων – σε αυτή την περίπτωση της γυναίκας-  δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy