Τι σχεδιάζουν για την Αμμόχωστο;

1524

Του Νίκου Κέττηρου - Βουλευτής Αμμοχώστου

Αποχωρώντας από την Κύπρο ο «δαίμονας» Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επανέλαβε κάτι το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο έχει εκτιμηθεί σωστά από αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες μας. Είπε, λοιπόν, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι θέλουν. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή δεν είναι μια νέα προσέγγιση. Είναι επανάληψη συγκεκριμένης αναφοράς του ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς-Μοντάνα και το είπε επίσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας στη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτή είναι τη δεδομένη στιγμή η προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Βγάζουν δηλαδή την Τουρκία εντελώς από το κάδρο των χωρών και των παραγόντων που έχουν καθήκον να κινηθούν και εναποθέτουν το βάρος στις δύο κοινότητες. Δυστυχώς, με την τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν η Τουρκία φαίνεται να έχει απαλλαγεί των ευθυνών της. Και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη στο Σχέδιο Β και αυτοί βλέπουν την προεδρική καρέκλα του Φεβρουαρίου. Ήδη η Άγκυρα έχει προβεί στην πρώτη πολιτική κίνηση, με την οποία επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τα οποία θα διαφοροποιούν τη βάση συζήτησης του Κυπριακού, όταν και εφόσον επαναρχίσει η διαδικασία επίλυσης. Και αναφέρομαι στην απόφαση για επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Αν επιστρέψουν, λοιπόν, τότε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό θα προκαλέσει νέα προβλήματα στο κεφάλαιο του εδαφικού σε σχέση με τη συζήτηση που προηγήθηκε τους τελευταίους μήνες. Και αυτό γιατί η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει πλέον την παραμονή των μαρωνίτικων χωριών υπό τ/κή διοίκηση. Εάν βεβαίως ισχύσει το 2ο σενάριο και δεν επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στα κατεχόμενα χωριά τους, τότε υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να εποικίσει τα χωριά αυτά, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, εάν ισχύσει κάτι ανάλογο και στην περίπτωση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ειλικρινά τρέμω στην ιδέα να το σκεφτώ. Φυσικά είναι και το θέμα της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για εξαγορά όλων των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Συνειδητοποιούν κάποιοι τι θα γίνει επί του εδάφους εάν υλοποιηθούν αυτά τα σενάρια, χωρίς να γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής τους από τη δική μας κυβέρνηση; Όλα αυτά είναι προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κατάρρευσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Και ας κομπάζουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνώντες, ότι με τη στάση τους κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπεια του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η κατοχή συνεχίζεται και ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερα το αμέσως επόμενο διάστημα. Νομιμοποιείται λοιπόν η κυπριακή κυβέρνηση, όπως εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ, να προσφύγει στον ΟΗΕ και για το θέμα των μαρωνίτικων χωριών αλλά και της Αμμοχώστου ζητώντας εάν γίνουν οι οποιεσδήποτε κινήσεις, να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η προσέγγιση του Προεδρικού να περιμένουμε την Τουρκία να δράσει και μετά να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, απλά επιβεβαιώνει ότι η προτεραιότητα των κυβερνώντων δεν ήταν ποτέ η επίλυση του Κυπριακού, αλλά η διατήρηση της εξουσίας.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.