Τη σύλληψη συμβούλου του Ροχανί ζητάει η Αργεντινή από Ρωσία και Κίνα

Η Αργεντινή ζήτησε από τις αρχές της Ρωσίας να συλλάβουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και να προχωρήσουν στην έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για την επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου AMIA στο Μπουένος Άιρες το 1994, γνωστοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας. O Bελαγιατί βρισκόταν χθες μαζί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη Ρωσία.

Παρόμοιο αίτημα επιδόθηκε στις αρχές της Κίνας, όπου ο Βελαγιατί αναμένεται να αφιχθεί μαζί με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σήμερα.

Ο Βελαγιατί ήταν ΥΠΕΞ του Ιράν όταν διαπράχθηκε η επίθεση εναντίον του εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άιρες, τη 18η Ιουλίου 1994, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 300. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει γίνει ποτέ στην Αργεντινή, τη χώρα όπου ζει η μεγαλύτερη ισραηλιτική κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Μαζί με αρκετούς ακόμη φερόμενους ως εγκεφάλους της ενέργειας αυτής, ο Βελαγιατί κατηγορείται από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής ότι ήταν «ηθικός αυτουργός» της επίθεσης.

Την Πέμπτη βρισκόταν μαζί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη Ρωσία. Ο Βελαγιατί είναι σήμερα ειδικός σύμβουλος της ιρανικής προεδρίας.

Το ΥΠΕΞ της Αργεντινής υπέβαλε στις ρωσικές αρχές αίτημα σύλληψης και έκδοσής του με βάση το ένταλμα που έχει εκδώσει ο δικαστής Ροδόλφο Κανικόμπα Κοράλ, ο οποίος προΐστατο της έρευνας που διενεργήθηκε για την επίθεση.

«Η Αργεντινή αναμένει μια απάντηση από τις ρωσικές αρχές, διατυπωμένη στο πλαίσιο της συμφωνίας έκδοσης των δύο χωρών», ανέφερε το αργεντίνικο ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα με άλλους κατηγορούμενους, σε βάρος του Βελαγιατί δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και το αίτημα σύλληψης και έκδοσής του δεν μπορεί παρά να υποβάλλεται παρά μόνο όταν επισκέπτεται χώρες με τις οποίες το Μπουένος Άιρες έχει συνάψει διμερώς συμφωνίες έκδοσης.

Το 2011, η επίσκεψη στη Βολιβία του τότε υπουργού Άμυνας του Ιράν, του Αχμάντ Βιχιντί, παραλίγο να προκαλέσει διπλωματική κρίση με την Αργεντινή, που αξίωνε τη σύλληψη και την έκδοσή του. Η Λα Πας εντέλει αναγκάστηκε να συντομεύσει την επίσκεψη του ιρανού τότε υπουργού και να ζητήσει συγγνώμη από το Μπουένος Άιρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy