Τι συνέβη στο οκτάωρο;

Του Μάριου Κουκουμά*

Στο γενικευμένο πλαίσιο εργασίας και «πραγματικού» ενδιαφέροντος για τους εργαζομένους και με το μανδύα του νεοφιλελευθερισμού, ο καπιταλισμός δείχνει τα δόντια. Οι συγκροτημένες οικονομικές κρίσεις, οι διατεταγμένοι πόλεμοι και η καθοδηγούμενη τρομοκρατία συντελούν το περιβάλλον του «ουσιαστικού ενδιαφέροντος» για τους εργαζομένους με την εισαγωγή και τη διεύρυνση της ευελιξίας στην εργασία. Ο σκοπός είναι η πολιτικο-ιδεολογική ρύθμιση της εργατικής τάξης μέσω της επισφάλειας της εργασίας της και η γενίκευση της «ευελιξίας» στην εργασία μέσω ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανεργία, τους νέους με ένα σωρό καινοτόμα ονόματα με τον ίδιο στόχο, φτωχοποίηση/εξάρτηση των εργαζομένων και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Το κεφάλαιο, η Ε.Ε. και οι λογής χειροκροτητές πλασάρουν την «ευελιξία» ως βασικό μοχλό αύξησης της απασχόλησης. Μα στα αλήθεια είναι η βάση της απορρύθμισης των εργατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, των ματωμένων κατακτήσεων και των κεκτημένων. Παράγει ουρές από φθηνή εργατική δύναμη με πολλαπλά κέρδη για το κεφάλαιο. Απόδειξη αυτού το ότι ακόμα και σε αυτό το οικονομικά δυσχερές περιβάλλον οι μεγάλες πολυεθνικές ανακοινώνουν κέρδη. Είδατε κανέναν εργαζόμενο τα τελευταία χρόνια να ανακοινώνει «κέρδη»;

Τι προνοεί το μεγαλόπνοο πλάνο της Ε.Ε. «Στρατηγική 2020»; Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία φτηνής εργατικής δύναμης και κέρδη για την εργοδοσία επιτάσσει τα κράτη-μέλη σε: i) Επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, μείωση μισθών, συντάξεων, κτλ. ii) Γενίκευση της ευέλικτης εργασίας μοιράζοντας τα μη βιώσιμα μεροκάματα σε περισσότερους. iii) Διάθεση της Εκπαίδευσης στις ορέξεις των εργοδοτών με υποταγή της στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και με απλήρωτη δουλειά με προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας. v) Γενικευμένη γραμμή φτώχειας με Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η «ευελιξία» στην εργασία εξελίσσεται σε σύγχρονη «Λερναία Ύδρα», καθημερινά νέοι μέθοδοι «ευέλικτης» εργασίας εμφανίζονται από μορφές Μερικής απασχόλησης, Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, Δανεισμό Εργαζομένων, job sharing, work sharing, Τηλεργασία, on call, Κυκλική Εργασία και άλλες.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεργία και τον αποσυνδικαλισμό και τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει για το αδηφάγο κεφάλαιο σπρώχνουν τους εργαζομένους σε έναν εργασιακό μεσαίωνα με την εργοδοτική αυθαιρεσία να επιβάλλει σε κράτος, φορείς και εργαζομένους, πολιτικές εξυπηρέτησής της. Η «ευέλικτη» εργασία αποτελεί ωραιοποιημένο τίτλο για τη σύγχρονη σκλαβιά και τον εργασιακό μεσαίωνα και αυτή είναι και η μοναδική της επιτυχία. Διαμορφώνει φτηνή εργατική δύναμη χωρίς βιώσιμα μεροκάματα και μισθούς και με περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης και διεκδίκησης, εξαιτίας του φόβου της απόλυσης και ανεργίας. Η αβεβαιότητα τρυπώνει στη ζωή του εργαζομένου υπονομεύοντας και τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξής του, αλλά και σχεδιασμού για το μέλλον, προσωπικού, οικογενειακού και γενικότερα όλων των πτυχών της ζωής του.

Απαντώντας το αρχικό ερώτημα, το οκτάωρο απλά έπαθε καπιταλισμό, αβυσσαλέο, αδυσώπητο και απάνθρωπο. Το ξέρουμε καλά όλοι εμείς ότι το οκτάωρο δεν έπαθε κάτι μη ανατρέψιμο ή κάτι το όποιο δεν μας προειδοποίησαν όσοι μας το παρέδωσαν ως κληρονομία, διότι το οκτάωρο ποτέ δεν ήταν απλό δικαίωμα, ήταν και είναι ματωμένη κληρονομιά για να την παραδώσουμε στο μέλλον.

Κληρονομιά ποτισμένη με «δρώμαν τζαι γαίμαν». Τίποτα από ό,τι κατακτήθηκε δεν το χαρίζουμε.

Τίποτα από ό,τι χάθηκε δεν θα επιστρέψει μόνο του.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αμφιταλάντευσης ούτε της παραίτησης. Η μια επιλογή είναι της οπισθοδρόμησης στο «που ανατολή σε βούτημμαν» ή άλλη είναι η δύσκολη με την παράξενη ομορφιά ενός αγώνα για τα «δίκια του κόσμου όλου», για αξιοπρέπεια και σεβασμό, για να ‘ναι ο άνθρωπος αφέντης στη ζωή του, στον τόπο του, στο μέλλον του.

Η επιλογή μας, συγκροτημένη πάλη, εργάτης πλάι-πλάι με τον άλλον, να φράξουμε αυτό που έρχεται, να φτιάξουμε το δίκιο που συστοιχίζεται στο δίκιο του εργάτη, αυτή κι αν είναι προοπτική, αυτή κι αν είναι κατάκτηση. Σε έναν όμορφο αγώνα, που τη νίκη του την έχει προλαλήσει ο ποιητής

«Έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη, όχι από θάνατο άλλα από ζωή».

*Δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy