Τυφώνας Μαρία: Σκόρπισε την καταστροφή στο νησί Ντομινίκα (Video)

Ο κυκλώνας Μαρία, ο οποίος έφθασε χθες στο επίπεδο 5 και συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων/ώρα, πέρασε προηγουμένως από τη Μαρτινίκα και, μετά τη Ντομινίκα ενώ κατευθύνεται πλέον προς τη Γουαδελούπη, τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο.

 

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί Ντομινίκα των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων. Οι κάτοικοι της Ντομινίκα «έχασαν ό,τι μπορούσε να χαθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Ρούζβελτ Σκέριτ.  


«Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήλθα σε επαφή», έγραψε ο Ρούζβελτ Σκέριτ στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι του κυκλώνα Μαρία αναμένεται να πλήξουν τη Γουαδελούπη και το Πουέρτο Ρίκο.

Στο μεταξύ, ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους στην αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντας, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση που βασίζεται στους απολογισμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές αρχές.

Στο αρχιπέλαγος των Κις οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους πόρτα-πόρτα και οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει έναν επίσημο απολογισμό. Η Κομητεία Μονρό ανέφερε ότι είχε καταμετρήσει οκτώ θανάτους που αποδίδονταν στο πέρασμα του κυκλώνα.

Η μεγάλη πλειονότητα των οικημάτων σε αυτή τη συστάδα νησιών με 70.000 κατοίκους καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Περίπου 372.000 άνθρωποι παρέμεναν εξάλλου χωρίς ηλεκτροδότηση τη Δευτέρα στη Φλόριντα, όπου περίπου 15 εκατομμύρια πελάτες συνολικά υπέστησαν διακοπή του ρεύματος εξαιτίας της Ίρμας.

Ο τυφώνας Ίρμα στοίχισε εξάλλου τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στην Καραϊβική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy