Τιμή στον κορυφαίο συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΟΝ  • 6 Ιουλίου στην Πύλη Αμμοχώστου

Η ΕΔΟΝ θα τιμήσει τον Μάριο Τόκα και την προσφορά του στο τραγούδι και τον τόπο μας σε μια συναυλία αφιέρωμα στο πλαίσιο του 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στις 6 Ιουλίου.

 

300X250-3-31PFNF
Οι δεσμοί της Οργάνωσης με τον αγαπημένο συνθέτη πάνε πίσω στη δεκαετία του ’70, όταν τραγουδούσε στις μπουάτ της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Όταν οι δημοκρατικοί φοιτητές όρθωναν το ανάστημά τους στο φασισμό. Την ίδια περίοδο ο Μάριος Τόκας συνέθεσε τον ύμνο της Προοδευτικής Κ.Φ., ένα ύμνο που συντροφεύει πάντοτε τις διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών του τόπου μας.
Η συνεχής του έγνοια για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας εξάλλου υπήρξε από τότε μέχρι και το τέλος της ζωής του κοινό σημείο αγώνα. Ως εκ τούτου η συναυλία αυτή θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Οργάνωσή μας και αλλά και για την ιστορία του Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.
Τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές θα ανέβουν στη σκηνή για να ταξιδέψουν το κοινό με τις φωνές τους σε τραγούδια που αγαπήσαμε, σε τραγούδια με τα οποία διασκεδάσαμε αλλά και τραγούδια τα οποία επένδυσαν τους αγώνες του λαού της Κύπρου. Ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα και ο Μίλτος Πασχαλίδης εξέφρασαν την αγάπη και το θαυμασμό για τη ζωή και το έργο του Μάριου Τόκα, όταν ρωτήθηκαν πώς νιώθουν που θα βρεθούν σε αυτή τη μεγάλη συναυλία και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα μεταφέρουν και στις 6 Ιουλίου στην Πύλη Αμμοχώστου.

 

Γιάννης Κότσιρας: Δεδομένη και αποδεδειγμένη αγάπη

«Η αγάπη μου για τη μουσική του Μάριου Τόκα είναι δεδομένη αλλά και αποδεδειγμένη, καθώς στις παραστάσεις μου πάντα συμπεριλαμβάνω δικά του τραγούδια αλλά και έχω πει σε πρώτη εκτέλεση τρία δικά του τραγούδια. Το “Ήλιος κόκκινος”, το “Μες τα μάτια σου (Γιάννενα) και το “Κάνε το δάκρυ σου φιλί”. Είναι λοιπόν τεράστια τιμή για μένα να μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτήν την τιμητική συναυλία που διοργανώνεται στη γενέτειρά του. Ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να δηλώσω με τον πιο σαφή τρόπο την αγάπη μου και την εκτίμησή μου στο πρόσωπό του και τη μουσική του και ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση που απευθύνεται στο αγαπημένο κοινό του Μάριου, τη νεολαία».
Δημήτρης Μπάσης: Κτυπούσε την πόρτα της κάθε καρδιάς
«Για τον Μάριο Τόκα και τα τραγούδια του, οι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μπορεί να αποδειχθούν πολύ φτωχές. Γιατί η αγάπη του για τις νότες, την πατρίδα, τη ζωή και την ευτυχία μεγαλουργούν μέσα από τα τραγούδια του. Ήξερε να χτυπάει την πόρτα κάθε καρδιάς που τον άκουγε, με μοναδικές μελωδίες που μέχρι και σήμερα μένουν αναλλοίωτες».

 

Γιώτα Νέγκα: Τα τραγούδια του σαν φάροι

«Αισθάνομαι πάντα χαρούμενη και είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σε συναυλία αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα. Είναι η πολλοστή φορά που θα με ταξιδέψει η μουσική του, οι μνήμες, οι εικόνες του, το ήθος του. Ας μας φωτίσουν τα τραγούδια του σαν φάροι, αυτούς τους καιρούς της τρικυμίας που ζούμε και ας αφεθούμε στο ταξίδι του… μ’ ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έχει χαρίσει ένα φεγγάρι γαλάζιο ανείπωτο βαθύ…»

 

Μίλτος Πασχαλίδης: Εγκάρδια γνωστοί

«Με τον Μάριο ήμαστε εγκάρδιοι γνωστοί. Μας συνέδεσε η αγάπη μας για την Κύπρο, την ΑΕΚ και τα ωραία τραγούδια. Δεν προλάβαμε να γίνουμε φίλοι, κάτι που πιθανολογώ ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Απλά ο χρόνος, ενίοτε, δεν μας ρωτάει.
Τραγουδούσα και τραγουδώ πολύ συχνά κάποια τραγούδια του, ειδικά εκείνα που είχε ερμηνεύσει ο Μητροπάνος με τον οποίο υπήρξαμε αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες. Ειδικά φέτος, μετά την έκδοση του δίσκου μου “Τραγούδια που ζούνε λαθραία”, ανέκδοτου υλικού σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους του άλλου φίλου μου Άλκη Αλκαίου, εκτός από χαρά και τιμή, είναι και χρέος μου να συμμετέχω σε συναυλίες για το Μάριο.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η χαρά μου γιατί αυτό θα συμβεί στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαιριού στην Κύπρο.
Καλή αντάμωση παίδες!»

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy