Τιμούν τον Παπαφώτη…

Η Κύπρος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά όπου το κράτος τιμά ανθρώπους που πολέμησαν το ίδιο το κράτος.

Μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, όπου θα τιμηθεί ο Φώτης Παπαφώτης, με το δικαιολογητικό ότι υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ.

Θα παρουσιαστεί στον συγκεκριμένο χώρο το βιβλίο του Ζήνωνα Ζανέττου με τίτλο «Κρόνια Βιοτής» και σύμφωνα με την πρόσκληση είναι αφιερωμένο στον τομεάρχη Καρπασίας, Φώτη Παπαφώτη.

Το επίσημο κράτος συμπράττει στην απόδοση τιμής στον Φώτη Παπαφώτη ο οποίος, μεταξύ άλλων, στο βιογραφικό του δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος πληροφοριών της ΕΟΚΑ Β και ότι διετέλεσε Γ.Γ. και Γενικός Οργανωτικός της E.Σ.E.A., της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β, που σε συνεργασία με τη Χούντα των Αθηνών αιματοκύλισαν την Κύπρο. Σε βιντεογραφημένη συνέντευξή του στον Κώστα Γενάρη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι σε συνάντηση που είχε με τον Γρίβα στην Αθήνα πριν την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β, του εισηγήθηκε κατάληψη της εξουσίας στην Κύπρο αφού εξασφαλιστεί η μη επέμβαση της Τουρκίας.

Στη συνέχεια είπε στον Γρίβα πως αν εξασφαλίσει την μη επέμβαση της Τουρκίας «θα έρθεις και την πρώτη νύκτα θα σου παραδώσουμε την εξουσία». Και προσθέτει: «Και θέλεις τον Μακάριο ζωντανό να είναι δίπλα σου στο προεδρικό; (θα τον έχεις). Τον θέλεις πεθαμένο; Θέλεις το κεφάλι του; Θα έχεις το κεφάλι του»…

Επίσης όταν Φ. Παπαφώτης ήταν τομεάρχης Καρπασίας κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ 1955-59 σημειώθηκαν στον τομέα του εκτελέσεις με την κατηγορία της προδοσίας, περιλαμβανομένων και αριστερών. Στο βιβλίο του «Ο σύγχρονος εφιάλτης του έθνους ΚΚΕ & ΑΚΕΛ», στη σελ. 504, παραδέχεται ότι «…για τις εκτελέσεις στον τομέα Καρπασίας ανελάμβανα την πλήρη ευθύνη».

Στη σελ. 398 αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα έγιναν με την περίπτωση του Σάββα Μένοικου από τις Γούφες, ο οποίος δολοφονήθηκε μέχρι θανάτου με λιθοβολισμό τον Μάιο του 1958. Αναλογιζόμενος το φρικτό του εγκλήματος προσπαθεί να απαρνηθεί την ευθύνη της δολοφονίας, γράφοντας ότι ναι μεν επιστράτευσε το λαό για να συνετίσει τον παρεκτρέπομενο και «η μέθοδος αυτή είχε άριστα αποτελέσματα», αλλά η διαταγή, όπως αναφέρει, δεν ήταν για εκτέλεση αλλά για εκφοβισμό… Τέλος, παραδέχεται και τη δολοφονία του Ηλία Ττοφαρή στην Κώμα του Γιαλού τον Ιανουάριο του 1958…

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy