Την 26η θέση κατέχει η Κύπρος στο τομέα της υγείας

Η Κύπρος βρίσκεται στην 26η θέση στον κόσμο στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το νέο Παγκόσμιο Δείκτη HAQ (Healthcare Access and Quality Index). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση.

Γενικά εμφανίζεται βελτίωση παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2000-2016, κυρίως χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει υπάρξει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,

Η μελέτη για τον Δείκτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, κατατάσσει 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας.

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισλανδία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά: Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρα. Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία, τη Γουινέα-Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.

Η Κύπρος βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τις ΗΠΑ (29), την Πορτογαλία (32), το Ισραήλ (35), την Κίνα (48), τη Ρωσία (58) και την Τουρκία (60).

Ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη των χωρών αξιολογήθηκαν 32 ασθένειες και αιτίες θανάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 πόσο αποτελεσματικά καλύπτει τον πληθυσμό της για κάθε μία από αυτές τις παθήσεις.

Η μέση παγκόσμια “βαθμολογία” για το 2016 ήταν 54,4, έναντι 42,4 το 2000, γεγονός το οποίο δείχνει τη βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί στο μεταξύ.

Μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, με την καλύτερη χώρα (Ισλανδία) να έχει “σκορ” 97,1 και τη χειρότερη (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) μόνο 18,6.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy