Την αμοιβαία άρση των κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ ζητά ο πρόεδρος της Τσεχίας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε σήμερα να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση, αλλά και εκείνες που επέβαλε σε αντίποινα η Μόσχα στην ΕΕ.

“Δεν δέχτηκα ως αναπόφευκτες τις κυρώσεις (…) Εδώ και καιρό ήμουν κατά” είπε ο Ζέμαν μετά τη συνάντηση που είχε στο Σότσι της Ρωσίας με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τσέχος πρόεδρος έκανε έκκληση για άρση των κυρώσεων, “όχι μόνο των ευρωπαϊκών σε βάρος της Ρωσίας αλλά και των ρωσικών που στοχεύουν την ΕΕ”, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Κύριε πρόεδρε, πρέπει να τελειώνουμε!” με τις κυρώσεις, συνέχισε, απευθυνόμενος στον Πούτιν.

“Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ θα ήταν προς το κοινό συμφέρον” απάντησε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαριστώντας τον Ζέμαν για την “ανοιχτή και ουσιώδη συζήτηση” που είχαν αλλά και για την προσοχή που δίνει στην ανάπτυξη των ρωσοτσεχικών σχέσεων.

Η Ρωσία είναι 10 φορές πιο σημαντική για μας, είπε ο Ζέμαν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Πούτιν. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τσεχίας αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο ταξίδι του στην Ρωσία τον συνοδεύουν 140 επιχειρηματίες , ενώ κατά την επίσκεψη του στην Γαλλία τον είχαν συνοδεύσει μόνο 14 επιχειρηματίες, είπε χαρακτηριστικά ότι «από αυτό μπορεί να βγάλει κάνεις το συμπέρασμα ότι η Ρωσία για μας είναι 10 φορές πιο σημαντική».

Ο Ζέμαν δήλωσε επίσης ότι δύο χώρες θα υπογράψουν 13 συμφωνίες που αφορούν τον τομέα οικονομικής συνεργασίας ύψους 20 δισ. δολαρίων. Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην Τσεχία σπουδάζουν 6000 Ρώσοι φοιτητές, όπως και ότι η χώρα του εκτός από την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενδιαφέρεται να επισκέπτονται την Τσεχία περισσότεροι τουρίστες από την Ρωσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy