Την ανάγκη αναβάθμισης του Εθν. Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας συζήτησε η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου να αναφέρει ότι υπάρχει σαφέστατα η ανάγκη τόσο για οικονομική ενίσχυση του Μηχανισμού όσο και για ενίσχυσή του με προσωπικό.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ακόμη ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πού βρίσκεται η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης 2014-2017 και πού βρίσκεται ο σχεδιασμός για το Σχέδιο Δράσης της επόμενης περιόδου.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Μηχανισμού, ο οποίος ξεκάθαρα παρουσιάζει μείωση. «Το 2008 ήταν €979.000 περίπου ωστόσο το ποσοστό υλοποίησης ήταν €369.000. Και από αυτό το ποσό καταλήξαμε σε προϋπολογισμό €225.000 για το 2017» ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε όπως εξετάσει το όλο θέμα και όπως ζητήσει την αύξηση του προϋπολογισμού όπως επίσης και την ενίσχυση της στελέχωσης του Μηχανισμού.

Είπε τέλος ότι το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής σε 2 μήνες.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο για πραγματική υποτίμηση του θέματος της λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, «αφού», όπως δήλωσε, «ούτε καν στους προϋπολογισμούς δεν υπάρχει κεφάλαιο που να αναφέρεται στα κονδύλια που αφορούν τον Εθνικό Μηχανισμό αλλά είναι μια υποδιαίρεση στο κεφάλαιο των λειτουργικών εξόδων του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Υπάρχουν διάφορες πτυχές του θέματος, φάνηκε από την πλευρά του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι υπάρχει η πρόθεση για αύξηση των προϋπολογισμών του Μηχανισμού, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι στάσιμα και ούτε είναι δυνατό να αλλάξουν τόσο εύκολα» είπε και πρόσθεσε ότι αν κάποιος εξετάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2014-2017 θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν καθόλου σχεδόν κονδύλια για καμία από τις δράσεις.

Ακόμα και τα κονδύλια που παραχωρούνται στις γυναικείες οργανώσεις είναι πολύ περιορισμένα, σημείωσε, και κάλεσε την Επίτροπο Ισότητας να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δείξει περισσότερο σεβασμό στα θέματα ισότητας των φύλων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy