Την «έπιασαν» ύστερα από 8 χρόνια…

Του Πάμπου Στυλιανού

Η ανακοίνωση ότι η Ελληνίδα πρώην πρωταθλήτρια του τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, βρέθηκε ντοπαρισμένη και μάλιστα από δείγμα του 2007, προκαλεί ρήγματα στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Παράλληλα, δημιουργεί απορίες σε φιλάθλους, πώς γίνεται δείγματα ελέγχων να διατηρούνται για τόσα χρόνια, να επανεξετάζονται και να βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα από τα αρχικά.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Ο κόσμος του αντι-ντόπινγκ, από τον καιρό ίδρυσης το 1999 του Παγκισμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), προσπαθεί να απαντήσει στα μεγαθήρια των πολυεθνικών που στηρίζουν το ντόπινγκ. Στις επιστημονικές μεθόδους αλλά και ουσίες αναβολικών, που ανακαλύπτουν και προωθούν ανάμεσα στους αθλητές.

Και μια από τις απαντήσεις της WADA είναι η φύλαξη των δειγμάτων των ελέγχων για χρόνια μετά τον έλεγχο και η επανεξέτασή τους όταν δεδομένα των αθλητών φαίνονται να αλλάζουν στο λεγόμενο «Βιολογικό Διαβατήριο του Αθλητή» (ΒΔΑ). Μέσα από την ανάπτυξη εργαστηριακών μεθόδων του αντι-ντόπινγκ, μπορούν να εντοπισθούν στα δείγματα ουσίες που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν πριν μερικά χρόνια. Η μέθοδος του ΒΔΑ ξεκίνησε το 2009 και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ήταν από τις πρώτες που το υιοθέτησαν.

Η IAAF είχε ενημερώσει τον ΣΕΓΑΣ στην Ελλάδα από το καλοκαίρι για τη Δεβετζή και ζητούσε την τιμωρία της, αλλά ο ΣΕΓΑΣ δεν έκανε κάτι. Στην επιμονή της IAAF να μάθει την τιμωρία, ο ΣΕΓΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της Δεβετζή. Φυσικά η αθλήτρια δεν παραδέχεται ενοχή και κανένας δεν θα ανέμενε κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν φυλαγμένα παλιά δείγματα κάποιων πρωταθλητών μας και να έχουμε και εμείς καμιά έκπληξη…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy