Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή οι Κανονισμοί για Μεταρρύθμιση ΤΑ

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων οι Κανονισμοί για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ύστερα από το πέρας συνεδρίας που είχε με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Όπως ανέφερε, είχαμε συνεδρία με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, “έγιναν οι εκλογές, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, επέλεξαν, εξέλεξαν ποιοι θα τους αντιπροσωπεύουν”.

Σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ανησυχούν πάρα πολύ σχετικά με το Νόμο για τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Ενημερώσαμε την Ένωση Κοινοτήτων ότι σύμφωνα με την απαίτηση της Βουλής, εντός Μαρτίου θα πρέπει να είναι στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατατεθειμένοι οι Κανονισμοί για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είπαμε λοιπόν ότι οι Κανονισμοί μέσα στην άλλη εβδομάδα, εντός Μαρτίου, όπως υποσχεθήκαμε στη Βουλή θα είναι ενώπιον της Βουλής”, σημείωσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οποιαδήποτε θέματα υπάρχουν από πλευράς Ένωσης Κοινοτήτων, ανησυχίες, διαφωνίες, ενδεχομένως και εισηγήσεις θα μπορούν να κατατεθούν και να συζητηθούν στα πλαίσια των συζητήσεων που θα γίνονται στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως σημείωσε, κατά τη συνάντηση, τέθηκαν άλλα θέματα στελέχωσης προσωπικού Κοινοτικών Συμβουλίων γιατί, όπως ανέφερε, στις οικονομικά δύσκολες αυτές μέρες που περνούμε αλλά και με τους πολλαπλούς ελέγχους που γίνονται – και καλώς γίνονται οι έλεγχοι-, θα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια τα Κοινοτικά Συμβούλια σε σχέση με τη διαχείριση των όποιων χρημάτων είτε αυτά είναι λίγα είτε αυτά είναι πολλά διότι έχουμε και κοινότητες που διαχειρίζονται εκατομμύρια.

“Εκεί λοιπόν, είπαμε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προωθηθούν διάφοροι τρόποι είτε για πρόληψη – αν και εφόσον είναι δυνατόν – είτε αν υπήρχαν θέσεις που παγοποιήθηκαν να δούμε πώς επαναφέρονται είτε με αγορά υπηρεσιών. Εν πάση περιπτώσει να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι κοινοτάρχες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία – δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι είναι αγώνα που κάνουν για τις κοινότητες τους -, να πρέπει τουλάχιστον να νιώθουν σίγουροι ότι δεν “κινδυνεύουν να παν φυλακή”, όπως λέμε στην Κύπρο λόγω των πολλαπλών ελέγχων που γίνονται. Θα τους βοηθήσουμε”, είπε.

Πρόσθεσε ότι άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν και η εγγραφή δρόμων που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων. “Είπαμε ότι το Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι το αίτημα αφορά μικρό αριθμό δρόμων κατά κοινότητα, αντί δηλαδή η κοινότητα να φέρει 30 δρόμους για εγγραφή ας φέρει δύο, να κάνουμε τους δύο και να πηγαίνουμε πάρα κάτω”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε πως είχαμε μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών με το νέο ΔΣ της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Είχαμε να δούμε, σημείωσε, αρκετά θέματα τα οποία έχουν μείνει πίσω και μας απασχολούν ιδιαίτερα, με βασικότερα θέματα, αυτά της συμπλεγματοποίσης των υπηρεσιών που απορρέει μέσα από την νομοθεσία που έχει πάει στην Βουλή για την Μεταρρύθμιση της ΤΑ.

Είχαμε να δούμε επίσης, πρόσθεσε, τα θέματα της μεμονωμένης κατοικίας όπως έχει εξελιχθεί με τις τελευταίες δηλώσεις που έχουν γίνει και από τον Υπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

“Είχαμε θέματα που αφορούσαν οικονομικά για το θέμα του προσωπικού των Κοινοτικών Συμβουλίων, θέματα για κονδύλια από την ΕΕ, και διάφορα άλλα θέματα τα οποία έπρεπε να συζητήσουμε με τον Υπουργό”, σημείωσε.

Πιστεύουμε ακόμη, συνέχισε, ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες, για κάποια συγκεκριμένα θέματα θα δούμε ξανά τον Υπουργό ή και άλλους Υπουργούς. “Είμαστε σε μια καλή πορεία με τον Υπουργό Εσωτερικών στην οποία συζητούμε και θα συζητήσουμε ακόμα κι άλλες φορές για να βρούμε λύσεις στα πολλά προβλήματά που έχουμε οι κοινότητες και ιδιαίτερα οι κοινότητες της υπαίθρου.
Ευελπιστούμε στην στήριξη του Υπουργού Εσωτερικών για να βρούμε τις λύσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την ΤΑ”, κατέληξε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy