Την κατάθεση πρότασης μομφής ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, το μεσημέρι της Πέμπτης 14/6, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί επισήμως αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης. Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που είχε «διαρρεύσει» η πρόθεση της ΝΔ, δήλωσε έτοιμη να δεχτεί πρόταση μομφής (δυσπιστίας) από τη ΝΔ και εμφανίζεται βέβαιη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα την δικαιώσει.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ παίρνει πίσω την Ιστορία μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και κάλεσε όσους αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Αναφορικά με τον κυβερνητικό εταίρο του και τη θέση που θα κρατήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το κόμμα του ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Ο Πάνος Καμμένος έχει μία θέση στάση και αρχής, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει ότι «ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη». «Ο Πάνος Καμμένος έχει φερθεί έντιμα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που θα ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνιζε χθες, Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου.

Η στάση της ΝΔ για τη συμφωνία και το θεσμικό ατόπημα Σαμαρά
Από πλευράς ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας, προκρίθηκε ξεκάθαρα η «γραμμή» της «μη λύσης», στο πλαίσιο της εκτός ορίων αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αντιπολίτευση η οποία υπαγορεύεται από την σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ενδεικτικές της στάσης της ΝΔ, οι δύο χθεσινές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά: Ο πρώτος έθεσε ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο δεύτερος δεν τήρησε καν τα θεσμικά όρια και προσχήματα, κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», κι έδωσε το σύνθημα πολεμικής πολιτικής αναμέτρησης.

«Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής ξεκινήσει αμέσως, το απόγευμα της Πέμπτης, (εκτός αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της διήμερης αναμονής που της δίνει το Σύνταγμα), η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, αναμένεται να λάνει χώρα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, παρουσία του ειδικού διμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης μομφής της ΝΔ, με δύο εναλλακτικές: Είτε την άμεση έναρξη της συζήτησης με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, είτε τη χρήση της διήμερης προθεσμίας που δίνει ο κανονισμός της Βουλής έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση την Κυριακή και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Πρεσπών.

Τι προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής

Την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου «και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να αναγκαστούν να πάρουν θέση αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή στην συμφωνία με την πΓΔΜ», είχει ήδη προαναγγείλει, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης.

«Η ΝΔ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Και θα έρθουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκ των οποίων ουδείς σήμερα λαμβάνει το λόγο – ούτε ένας – θα έρθουν να τοποθετηθούν, ένας- ένας, συντεταγμένα και να μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει αυτή την υπογραφή. Και θα δούμε τότε τι εννοεί ο καθένας. Πολύ σύντομα όλα αυτά…”, ανέφερε ειδικότερα ο Μάκης Βορίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy