Την Τρίτη στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Την 31η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αν και το τελικό πρόγραμμα επαφών δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς ο κ. Χάμμοντ βρίσκεται στην Ελβετία για τις συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και αργά το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, δεν αναμένονται δηλώσεις, πρακτική που ακολουθείται όταν η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, όπως συμβαίνει τώρα ενόψει των γενικών εκλογών στις 7 Μαϊου.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν Βρετανοί αξιωματούχοι σε χώρες μέλη της ΕΕ σε μια προσπάθεια προώθησης του οράματος του Ντέιβιντ Κάμερον για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι η εδώ παρουσία του κ. Χάμμοντ αποτελεί ευκαιρία συζήτησης των εξελίξεων στο Κυπριακό και του τρόπου που η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα. Θα συζητηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ως προς την αναμενόμενη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, φαίνεται να έχουν μεταφερθεί οι ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης για τυχόν συνάντηση του κ. Χάμμοντ με τον Τ/κ ηγέτη, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού και τήρησης των ευαίσθητων πτυχών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πάντως στο ΚΥΠΕ ότι θα ήταν “γελοίο και μη λογικό” να υποθέσει κανείς πως υπάρχει διασύνδεση μιας ενδεχόμενης συνάντησης Χάμμοντ – Έρογλου με την προεκλογική περίοδο στη Βρετανία ή στα κατεχόμενα, αλλά είναι αναμενόμενο, κατά την παρουσία του στην Κύπρο, ο Βρετανός αξιωματούχος να συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας ή άλλης ενέργειας. Τονίσθηκε ωστόσο ότι τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χάμμοντ θα αφιχθεί και θα αναχωρήσει από την Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy