Την ξεζούμισαν και την ξεπουλούν

Με το ξεγύμνωμα της εταιρείας και ασφαλώς με την κατρακύλα της τιμής της, η οποία έμεινε χωρίς περιουσιακά στοιχεία, οι κυβερνώντες ενέτειναν τις προσπάθειες… τάχα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όπως διατυμπάνιζαν. Ουδέν αναληθέστερο, αφού όσον περνούσαν οι μέρες τόσο πιο πολύ έβγαιναν στην επιφάνεια οι σκανδαλώδεις, εγκληματικές και κύρια προσχεδιασμένες μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για το ξεπούλημα και τη διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αν και επέδειξαν ενδιαφέρον εννέα στρατηγικοί επενδυτές, προαποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι επτά χωρίς καν διαβουλεύσεις, οι οποίοι μάλιστα ήταν διατεθειμένοι να κρατήσουν και την εταιρεία και το προσωπικό.

Η διαδικασία επιλογής χειραγωγήθηκε με απώτερο σκοπό να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να παραδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και του κράτους σχεδόν δωρεάν στις δύο ξένες εταιρείες που επιλέχθηκαν, την Aegean και τη Ryanain. Πιο συγκεκριμένα να σημειώσουμε ότι, εταιρείες κολοσσοί που έχουν επιδείξει σοβαρότατο ενδιαφέρον στη βάση των ποιοτικών κριτηρίων αποκλείστηκαν από τη διαδικασία χωρίς καμία εξήγηση. Να υπενθυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρεία Etihad είχε υπογραμμένη συμφωνία εμπιστευτικότητας από τις 4 Απριλίου 2014 με την κυβέρνηση και το Δ.Σ., η οποία όμως αγνοήθηκε και παραμερίστηκε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν λίγο αργότερα οι δύο πιο πάνω εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τα περιουσιακά στοιχεία των Κ.Α. και ως εκ τούτου ούτε για τη συνέχισή τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δωρεάν απόκτηση των 51 διακρατικών συμφωνιών που έχει το κράτος με χώρες εκτός Ε.Ε. οι οποίες αξίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ξεχείλισε το ποτήρι για Δ.Σ.

Το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή ακόμη και της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που διορίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, ήταν η απαίτηση να παραχωρηθούν άκρως απόρρητα εμπορικά και επιχειρηματικά στοιχεία των Κ.Α. στις δύο εταιρείες, προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις!
Η πιο πάνω απαίτηση ήταν το αποκορύφωμα της δυσαρέσκειας αναγκάζοντας τα έξι από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ξεσπαθώσουν για το «πλιάτσικο» που επιχειρείται.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατήγγειλαν πως ενώ οι ίδιοι έχουν τη νομική ευθύνη για τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, εντούτοις αφήνονται στο σκοτάδι για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους με τις εξελίξεις, προειδοποίησαν μάλιστα πως ενδεχομένως ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης να είναι παράνομες, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση για κλείσιμο του εθνικού αερομεταφορέα.

Νέο σχέδιο για το θεαθήναι

Ηδη ένα μέλος του Δ.Σ. έχει παραιτηθεί (Α. Κουρίδης), ενώ η προγραμματισμένη συνεδρία την περασμένη Πέμπτη αναβλήθηκε, καθώς πέντε μέλη δεν προσήλθαν στη συνεδρία. Θέμα της συζήτησης ήταν η λήψη απόφασης για εφαρμογή του νέου… σχεδίου διάσωσης, το οποίο ήδη οι πέντε συντεχνίες έχουν χαρακτηρίσει καταστροφικό.

Το σχέδιο που έγινε για το θεαθήναι προβλέπει κάθετη μείωση του στόλου στα τρία αεροπλάνα, από έξι που είναι σήμερα, ένα ακόμη κύκλο μαζικών απολύσεων ώστε από τα 600 περίπου άτομα που εργοδοτούνται να μείνουν μέχρι 300 υπάλληλοι. Ακόμη προβλέπεται να μειωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα των πιλότων κατά 50% και του υπόλοιπου προσωπικού κατά 15%! Ακόμη και σήμερα οι κυβερνώντες προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών ότι ετοιμάζουν νέο σχέδιο διάσωσης.

Προετοιμάζεται πυρετωδώς η Aegean

Στο μεταξύ η Aegean προετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάληψη των δραστηριοτήτων των Κ.Α. αφού ήδη θεωρεί πως είναι θέμα ημερών το κλείσιμο της εταιρείας. Οπως δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο αντιπρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης, το κυπριακό κράτος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να την υποστηρίξει και λόγω κόστους και λόγω περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Δεν είναι τυχαίες, εξάλλου, ούτε οι καταχωρίσεις αγγελιών στον Τύπο από την Aegean με τις οποίες ζητά να προσλάβει αεροσυνοδούς και συγκυβερνήτες που θα εξυπηρετούν τις πτήσεις της από την Κύπρο στους προορισμούς που θα πετά. Οι πιο πάνω κινήσεις επιβεβαιώνουν πλήρως την εφημερίδα μας, η οποία εδώ και τρία χρόνια είχε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις που τροχιοδρομούνταν με τη συμβολή και της τότε κυβερνώσας Βουλής, ενώ τον τελευταίο χρόνο επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες.

Αθηνά Ξενοφώντος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy