Τήρηση δεσμεύσεων ΕΕ προς Ελλάδα ζητούν οι ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που είχαν στο Σεντάι της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι δύο άνδρες συζήτησαν τη σημασία όπως η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργαστούν από κοινού για να ολοκληρώνουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να βρουν εγκαίρως ένα βιώσιμο δρόμο προς τα εμπρός.

«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει σε βιώσιμη πορεία το χρέος της Ελλάδας, μέσω ουσιαστικής ανακούφισης χρέους, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη χρειάζεται να είναι ευέλικτα για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις».

Συζήτησαν ακόμη τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης προς τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να επιταχύνει της οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το θέμα των αλλαγών στο καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αλλά και την καταπολέμηση της υποστήριξης του Ιράν προς την τρομοκρατία και άλλες αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις παραβιάσεις και να προωθήσουν την διαφάνεια, υποστηρίζοντας τα στάνταρντ της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Τέλος, ο κ. Λιου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της πίεσης μέσω των κυρώσεων προς τη Ρωσία, μέχρις ότου εκπληρώσει τις πρόνοιες των Συμφωνιών του Μινσκ.

Συμμετοχή ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα δέχονταν ο ‘Ετινγκερ

Διατεθειμένος, εάν χρειαστεί, να δεχτεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο ως τεχνικού συμβούλου δηλώνει ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για την Ψηφιακή Αγορά Γκίντερ `Ετινγκερ, ενώ σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν θα προσέφερε πλεονεκτήματα στην Ελλάδα.

“Μπορώ να κατανοήσω ότι το ΔΝΤ αμφιβάλλει αν η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμα τα χρέη της. Καθώς, όμως, οι `Ελληνες έχουν σε αυτήν την δεκαετία απαλλαγεί από όλες τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων, οι ελαφρύνσεις χρέους δεν θα φέρουν στη χώρα για την ώρα κανένα πλεονέκτημα. Για μένα ισχύει: δεν μπορούμε να μεταθέτουμε την αποπληρωμή των χρεών στην εποχή των εγγονιών μας”, δηλώνει ο Γκίντερ `Ετινγκερ στο περιοδικό “Der Spiegel” που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επαρκούσε η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς οικονομική συνεισφορά, ο Γερμανός Επίτροπος απαντά καταφατικά: “Σε περίπτωση ανάγκης θα δεχόμουν το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος του προγράμματος στη βάση των υπαρχουσών οικονομικών δεσμεύσεων, αλλά χωρίς απαραιτήτως να δώσει νέο χρήμα. Η τεχνογνωσία του ΔΝΤ είναι σημαντικότερη από το φρέσκο χρήμα που θα φέρει”, τονίζει.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy