Τις θέσεις τους στο Κυπριακό εξέθεσαν οι προεδρικοί υποψήφιοι

Με αναφορές στο τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντανά και αν χάθηκε ή όχι μια πολύτιμη ευκαιρία, αν το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ή όχι στο τραπέζι και αν αποτελεί ή όχι κεκτημένο, τις προθέσεις τους για επανάληψη του διαλόγου και σε ποια βάση καθώς και αναφορές σε πρόκληση πραγματικού κόστους στην Άγκυρα, κινήθηκε η συζήτηση για το κεφάλαιο Κυπριακό, στην χθεσινοβραδινή διακαναλική συζήτηση των προεδρικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Κραν Μοντανά δεν χάθηκε καμία ευκαιρία και ότι αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αν ανατρέξει στις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων και ειδικότερα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.

Ο Σταύρος Μαλάς είπε και η ελληνική ηγεσία παραδέχεται και το ανέφερε στη συνάντηση που είχε μαζί της ότι οδηγούμαστε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης και ότι δεν έχουμε πολύ καιρό για διεκδίκηση της λύσης. Είπε ότι αν δεν κινηθούμε γρήγορα θα κληρονομήσουμε τα προβλήματα της αποσταθεροποίησης και αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα. Ανέφερε ακόμη ότι η λέξη – κλειδί είναι η συνέπεια και επέκρινε τους ανθυποψηφίους του για ασυνέπεια και σχοινοβασίες.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις τοποθετήσεις του επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι από τη μια λέει για απόσυρση των προτάσεων του στο Κραν Μοντάνα και την ίδια ώρα προτάσσει ότι θα είναι προσβολή η απόσυρση. Πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει λύση την οποία θα αποδέχεται ο κυπριακός ελληνισμός και όχι μια κακή λύση με εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή εποίκων.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακκιντζί έδωσαν μορφή στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που αντί να ανατρέπει την διχοτόμηση, την νομιμοποιεί και τάχθηκε ξανά εναντίον της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Την θέση του ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή λύσης , είναι ρατσιστική και οδηγεί σε διχοτόμηση επανέλαβε ο Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας ότι το ενιαίο κράτος είναι η λύση που το κόμμα του προκρίνει.

Ενέργεια

Με αντιπαραθέσεις αλλά σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερες οξείες αναφορές, οι πέντε βασικοί υποψήφιοι Πρόεδροι ανάπτυξαν τις θέσεις τους στα θέματα της Ενέργειας, Οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Κυβέρνηση αν το τουρκικό γεωτρύπανο αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι υποθετική ερώτηση αλλά η Κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της και κάνει τις πρωτοβουλίες της προς κάθε κατεύθυνση.  Είπε ότι πετύχαμε να εμπλακούν τέτοιοι ενεργειακοί κολοσσοί και συμφέροντα για να διασφαλίσουμε απρόσκοπτη ανεμπόδιστη της αξιοποίησης της ΑΟΖ.

Ο Σταύρος Μαλάς συμφώνησε ότι γίνονται πολλοί ενεργειακοί σχεδιασμοί αλλά αν δεν δούμε συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης αυτά είναι στα χαρτιά, όπως είπε.

Επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα τα βάλουμε με την Τουρκία, θα συμμαχήσουμε με την Γαλλία, ο Σταύρος Μαλάς διερωτήθηκε κατά πόσον είναι στη νέα στρατηγική του κ. Παπαδόπουλου που λέει ότι θα συζητήσει με την Τουρκία, πριν την λύση του Κυπριακού, να διαχωρίσουμε την ΑΟΖ μας και να καλέσει την τουρκική εθνοσυνέλευση να το επικυρώσει.  Να ανοίξουμε ένα νέο Κυπριακό, δηλαδή, είπε ο κ. Μαλάς και διερωτήθηκε κατά πόσον δεν είναι η νέα στρατηγική που λέει να εγκαταλείψουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρεί πως πρέπει να προωθηθούν οι συμμαχίες για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία εμπορική συμφωνία η οποία θα μας δώσει το οικονομικό και το γεωστρατηγικό όφελος, ενώ ζήτησε να γίνει συμμαχία με την Γαλλία, την Ιταλία και την Αίγυπτο για να μπορέσουμε να τα βάλουμε με την τουρκική επεκτατικότητα.

Επίσης, διαφώνησε για αγωγό προς την Τουρκία και ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι εξαγωγική δύναμη στον τομέα της ενέργειας σε τρία χρόνια.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ζήτησε από Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα κατά πόσον άλλαξε και γιατί η συμφωνία με την Noble Energy που προέβλεπε τον καταμερισμό της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τους λένε ότι αλλάξαμε την συμφωνία και περάσαμε σε συμφωνία καταμερισμού του κέρδους, πράγμα που δίνει τον πρώτο λόγο στις εταιρείες.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι στο φυσικό αέριο βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μη εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα και διαφωνεί με αγωγό από την Τουρκία για να μην καταστούμε όμηροι της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy