Τις βασικές κατευθύνσεις για το Brexit αναλύει ο Τουσκ

Επίσημη επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνανλτν Τουσκ σε σχέση με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει στην επιστολή του: “μετά τη γνωστοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου για απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συναντηθούμε το Σάββατο για πρώτη φορά ως το επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 για να εγκρίνουμε κατευθυντήριες γραμμές για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit”.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπογραμμίζει όπως λέει “ένα στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών μας, οι οποίες πιστεύω ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων και, κατά συνέπεια, πρέπει να γίνουν ακριβείς κατανοητές και πλήρως αποδεκτές”.

Συγκεκριμένα αναφέρεται “στην ιδέα μιας σταδιακής προσέγγισης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να σημειώσουμε ικανοποιητική πρόοδο στα βασικά ζητήματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”.

Εξηγεί δε ότι “αυτό δεν είναι μόνο θέμα τακτικής, αλλά – δεδομένου του περιορισμένου χρονικού πλαισίου που πρέπει να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες – είναι το μόνο δυνατό”.

“Με άλλα λόγια”, λέει ο Πρόεδρος Τουσκ στην επιστολή του, “πριν συζητήσουμε το μέλλον μας, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν μας”.

Στη συνέχεια της επιστολής περιγράφει μάλιστα με λεπτομέρειες το διαπραγματευτικό πλαίσιο: “πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους”. Κάνει λόγο μάλιστα για “εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες”.

Ο Πρόεδρος δεν παραλείπει και το οικονομικό σκέλος: “θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο”.

“Τέλος”, σημειώνει, “προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης που περιγράφεται στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, θα πρέπει να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας”.

“Μόνο όταν αποφασίσουμε συλλογικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος σε όλα αυτά τα θέματα, θα είμαστε σε θέση να διεξαγάγουμε προπαρασκευαστικές συνομιλίες σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο”, ξεκαθαρίζει.

“Θα ήθελα να ενωθούμε γύρω από αυτή την βασική αρχή κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής, ώστε να είναι σαφές ότι η πρόοδος για τους ανθρώπους, τα χρήματα και την Ιρλανδία πρέπει να είναι η προτεραιότητα”, σημειώνει.

“Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτή τη λογική κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις” καταλήγει στην επιστολή του.

Η συνεδρίασή θα αρχίσει στις 12.30 τοπική ώρα με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από αυτή την ανταλλαγή, οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για ένα γεύμα εργασίας, όπου θα εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και θα έχουν μια ευρύτερη συζήτηση για το Brexit.

“Δεδομένης της εποικοδομητικής στάσης που δείξατε κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών μας, αναμένω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τις 16.00”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy