T/K Τύπος: Διασύνδεση θεολογικού κολεγίου στα κατεχόμενα με τη “ΦΕΤΟ”

Ισχυρισμούς για διασύνδεση του θεολογικού κολεγίου Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά με το κίνημα του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιούλεν δημοσιεύει η εφημερίδα “Αφρίκα” με το ερωτηματικό κατά πόσον η πηγή χρηματοδότησης του κολεγίου είναι η ΦΕΤΟ, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία αλλά και το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ οι έρευνες στο ψευδοκράτος για τη ΦΕΤΟ διευρύνονται και ενώ λέγεται ότι κάποιοι εκπαιδευτές και δευτεροβάθμιοι εκπαιδευτικοί διέκοψαν τις σχέσεις τους με το οικοτροφείο του κολεγίου και διέφυγαν στο εξωτερικό, ο “υπουργός” παιδείας Οζντεμίρ Μπέροβα διαβεβαιώνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και απαντά στο ερώτημα για τη χρηματοδότηση του κολεγίου που έθεσε η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων KTÖS, ότι υπόκειται στο “υπουργείο” και ελέγχεται από αυτό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπέροβα ανέφερε ότι ένα σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων της ΦΕΤΟ αφορά και την εκπαίδευση, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πώς θα επηρεαστούν στα κατεχόμενα από αυτές. Ανέφερε επίσης ότι στα 15 πανεπιστήμια που έκλεισαν στην Τουρκία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το “υπουργείο” του έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για το τι θα γίνει με τις 5.000 φοιτητές που φοιτούσαν σε αυτά.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη “Χαβαντίς” σήμερα, ο σύμβουλος θρησκευτικών υπηρεσιών της τουρκικής “πρεσβείας” στα κατεχόμενα, Σελαμί Ατσιάν ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου η ΦΕΤΟ δυνατόν να έχει οργανωθεί και στο ψευδοκράτος αλλά κατάφερε να κρατήσει κρυφή τη δράση της. Πρόσθεσε ότι η ΦΕΤΟ διαθέτει μία οργανωμένη δομή σ’ ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να οργανώθηκε και στο ψευδοκράτος, για να σημειώσει ότι το τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και η “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Προς το παρόν, είπε, δεν έχει αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον θρησκευτικών λειτουργών που στάλθηκαν από την Τουρκία και υπηρετούν στο ψευδοκράτος για πιθανή σύνδεσή τους με τη ΦΕΤΟ, τονίζοντας ότι μετά τις αξιολογήσεις στις οποίες θα προβούν οι Θρησκευτικές Υποθέσεις της Τουρκίας θα σημειωθούν εξελίξεις. «Οπωσδήποτε έχει έρθει (η ΦΕΤΟ) και σ’ αυτό το νησί και οργανώθηκε. Η δράση της συγκαλύπτεται και αυτό το καταλαβαίνουμε από τα όσα συνέβησαν εντός του Γενικού Επιτελείου».

Ο κ. Ατσιάν υπενθύμισε ότι από τις Θρησκευτικές Υποθέσεις της Τουρκίας είχαν απολυθεί σε πρώτο στάδιο 492 άτομα και αργότερα άλλα 610, τονίζοντας ότι όλες οι αξιολογήσεις γίνονται στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εντολή από τις Θρησκευτικές Υποθέσεις στην Τουρκία για απόλυση θρησκευτικού λειτουργού στα κατεχόμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ προστατεύονται τα άτομα που σχετίζονται με την οργάνωση αυτή. “Ένα – ένα τα ονόματα εξετάζονται και αξιολογούνται. Αν υπάρχει σοβαρή υποψία θα ενημερωθούμε και θα γίνουν τα δέοντα”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση “δικαστηρίου” στα κατεχόμενα για αναστολή της λειτουργίας του θεολογικού κολεγίου Χαλά Σουλτάν λέγοντας ότι δεν έχει δει ακόμη τη σχετική απόφαση. Σημείωσε ωστόσο ότι το “κράτος” έχει καθήκον να προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση λόγω του ότι οι “πολίτες” του ψευδοκράτους έχουν το συνταγματικό δικαίωμα της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας συνείδησης. Πρέπει να εξασφαλιστεί, είπε, η δυνατότητα παροχής θρησκευτικής εκπαίδευσης σ’ ένα μέρος της κοινότητας που επιθυμεί, όπως τα παιδιά του μαθαίνουν τη θρησκεία τους.

“Υπάρχουν πολλά αιτήματα για σχολεία. Ένα από τα καθήκοντά μας είναι να πηγαίνουμε κατά διαστήματα στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Λεύκα, τη Μόρφου, να τελούμε τη λειτουργία της Παρασκευής και να συνομιλούμε με τον κόσμο. Όπου πηγαίνουμε μας υποδέχονται σαν κι εμείς να μπορούμε να κτίσουμε σχολεία λόγω του ότι είμαστε της ‘πρεσβείας’”. Αυτό, πρόσθεσε, το αποφασίζει το “υπουργείο” παιδείας. Οι ίδιοι, πρόσθεσε, εννοώντας την τουρκική “πρεσβεία”, μόνο οικονομική βοήθεια εξασφαλίζουν αν ζητηθεί.

Σύμφωνα με την “Χαμπεράλ Κίπρις”, μετά την ακύρωση από το “ανώτατο δικαστήριο” της απόφασης του “υπουργείου” εθνικής παιδείας που προνοούσε ότι το θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν θα λειτουργούσε δυνάμει του περί τμήματος σχολών τεχνικής εκπαίδευσης “νόμου”, με απόφαση του “υπουργείου” παιδείας και πολιτισμού της παρούσας “κυβέρνησης”, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2016, το κολέγιο δύναται να λειτουργήσει βάσει του περί τμήματος μέσης εκπαίδευσης “νόμου”.

Το αίτημα επρόκειτο να υποβληθεί σήμερα στο “υπουργικό συμβούλιο” από τον “υπουργό” παιδείας, Οζντεμίρ Μπέροβα και αναφέρει ότι οι μαθητές που φοιτούν ακόμη στο θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν θα κάνουν κανονικά τις εγγραφές τους και το κολέγιο θα υπάγεται πλέον στο “τμήμα” μέσης εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν, τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, λειτούργησε βάσει απόφασης του “υπουργείου” παιδείας και του “τμήματος” σχολών τεχνικής εκπαίδευσης επί “κυβέρνησης” του ΡΤΚ – ΔΚ, όμως με απόφαση του “ανωτάτου δικαστηρίου” στις 18 Ιουνίου 2016, η άδεια λειτουργίας του ακυρώθηκε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy