Τ/κ Τύπος: Πρώτη κρίση στις σχέσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί

Ως κρίση χαρακτηρίζονται, και μάλιστα η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών, τα διαδραματισθέντα στην Κωνσταντινούπολη με τον τ/κ Τύπο να προβάλλει σήμερα την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην παραστεί στην συνάντηση της Παρασκευής με τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και τις δηλώσεις περί υπέρμετρων αντιδράσεων από την ε/κ πλευρά που έκανε ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφοντας χθες στα κατεχόμενα.

Η Χαβαντίς σε τρεις σελίδες ρεπορτάζ γράφει ότι το κλίμα έγινε “στάχτη και μπούρμπερη” και σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην τ/κ εφημερίδα, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τα ΗΕ πριν μεταβούν στην Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει ο Μουσταφά Ακιντζί. Φέρεται επίσης να πρόσθεσε ότι πριν το ταξίδι στην ατζέντα δεν είχε τεθεί θέμα πρόσκλησης του Ακιντζί σε δείπνο ή συνάντησης του με τον Μπαν Γκι μουν ή αυτά τα θέματα κρατήθηκαν κρυφά από τους ίδιους.

Μιλώντας επίσης στην Χαβαντίς πηγή των ΗΕ φέρεται να δήλωσε ότι “δεν μπορεί να δώσει νόημα στην αντίδραση του κ. Αναστασιάδη”. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η πρόσκληση στο δείπνο δεν έγινε από τα ΗΕ αλλά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αφορά πρόσκληση για την σύνοδο του ΟΗΕ αλλά δείπνο αβροφροσύνης που δόθηκε. “Δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί κρίση εδώ”.

Η Κίπρις γράφει ότι οι Ε/κ τα έχουν με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ γιατί γνώριζε για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ακιντζί και το έκρυψε. Από την άλλη προτάσσει την δήλωση του Τ/κ ηγέτη ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ έγινε για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης.

Με τίτλο “Μίκρυναν οι μπότες” ο αρθρογράφος της Κίπρις και παρουσιαστής σε πετυχημένη τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, Σερχάτ Ιντσιρλί αναφέρεται στα διιστάμενα σχόλια στην τ/κ κοινότητα. Όπως γράφει υπήρξαν κάποιοι που έγραψαν ή σχολίασαν ότι ο Ερντογάν είπε του Ακιντζί να πάει γιατί είχε καλό ψάρι και αυτός αμέσως πήγε, αλλά και κάποιοι άλλοι που επέκριναν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι “αφού ήθελε συμφωνία. Γιατί αντέδρασε στην παρουσία του Ακιντζί στο δείπνο”. Ίσως, συνεχίζει στο άρθρο του ο Ιντσιρλί, ο Ερντογάν δεν πίστευε ότι το όλο θέμα θα κατέληγε με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ήταν μια ενέργεια με καλή πρόθεση, μπορεί και να μην σκέφτηκαν καθόλου ή ίσως και το αντίθετο, όπως αναφέρει.

Επισημαίνει ότι ο Αναστασιάδης έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι τον υποδέχθηκε ο Τσαβούσογλου, κυμάτιζε η σημαία της ΚΔ στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και στη Σύνοδο συμμετείχε ως Πρόεδρος της Κύπρου. Μέχρι το δείπνο. Κατά τον Τ/κ αρθρογράφο της Κίπρις ο Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προσκληθεί από την αρχή ως αρχηγός κράτους αλλά θα πήγαινε σε μία γωνία ενός δείπνου, όπως μπόρεσε να πει στον Γερμανό ΥΠΕΞ, όμως δεν το έπραξε. Οι μπότες είχαν μικρύνει, ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ήξερε ο Τ/κ ηγέτης πως θα προκαλούνταν κρίση και ανέβηκε στο αεροπλάνο που του έστειλαν. “Υπήρχαν δύο επιλογές, ή τον Ερντογάν θα στεναχωρούσε ή τον Αναστασιάδη. Προτίμησε να στεναχωρήσει τον Αναστασιάδη”.

Στο δικό του άρθρο στην Αφρίκα ο Σενέρ Λεβέντ γράφει για την μαύρη γάτα που μπήκε ανάμεσα στον “Νίκο και τον Μουσταφά” και εννοεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο διευθυντής της τ/κ εφημερίδας μέσα από έναν συλλογισμό για την ζιβανία που είχαν πιει μαζί οι δύο ηγέτες στο τέρμα της οδού Λήδρας και το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε σε μια σύνοδο για την ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας τον παράγοντα του ανθρωπισμού, διερωτάται ποιοι φόβισαν τον ε/κ ηγέτη και δεν κάθισε σε εκείνο το δείπνο με το Ακιντζί. “Μήπως οι σεϊτάνιδες που βγήκαν από τις κάλπες; Δεν ήσουν έτσι εσύ στο παρελθόν…Μήπως είναι το αποτέλεσμα όσων σου κολλούν ότι από δω και πέρα δεν μπορείς να ξαναεκλεγείς;”

Από την άλλη ο Λεβέντ επικρίνει και τον Μουσταφά Ακιντζί που “όπως λέμε εμείς, σήκω αράπη, κάτσε αράπη” πήρε το αεροπλάνο που του έστειλε ο Ερντογάν για να πάει στο δείπνο. “Ο Μουσταφά δεν μπόρεσε να πει δεν μπορώ να έρθω. Θα μπορούσε να πει `έχω δουλειά, πρέπει να πάω σε γάμο`, να κλείσει τη μύτη του και να πει “εχω γρίπη`. Δεν μπορούσε να πει ότι εάν έρθω θα ζημιωθεί η διαδικασία λύσης; Θα μπορούσε να το πει. Αλλά ούτε αυτό μπόρεσε να πει. Πήδηξε πάνω στο αεροπλάνο του Ερντογάν και πήγε”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy