Τμ. Υδάτων: Δεν ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των γεωργών

Λόγω των συνεχιζόμενων ανομβριών που παρατηρούνται και φέτος το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αναφέρει ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των γεωργών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Ανώτερος τεχνικός μηχανικός του Τμήματος Φαίδρος Ρουσής εξήγησε ότι με τα αποθέματα που υπάρχουν στα φράγματα, θα ικανοποιηθούν πλήρως οι ανάγκες στην ύδρευση αποκλείοντας το ενδεχόμενο περικοπών νερού στους οικιακούς καταναλωτές.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, μέσω των αποθεμάτων στα φράγματα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες στο τέλος του χρόνου για να συνεχίσουν τα εργάζονται τα διυλιστήρια σε περίπτωση νέας ανομβρίας. Οι υπόλοιπες ποσότητες, σημείωσε ο κ. Ρουσής, διατίθενται στους γεωργούς με σειρά προτεραιότητας.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα παραχωρεί ποσότητες νερού μέχρι τον Μάιο και μετά θα καλύψει κατά προτεραιότητα τις ανάγκες των μόνιμων φυτειών.

Ο κ. Ρουσής σημείωσε ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί το Τμήμα να καλύψει πλήρως όλες τις κατηγορίες των γεωργών. Σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων που θα γίνει στις 26 Απριλίου.

Στο 23,5% η πληρότητα των φραγμάτων
Στο μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται τα ποσοστά πληρότητας στα φράγματα. Σύμφωνα με τον Φαίδρο Ρουσή, το ποσοστό πληρότητας αυτή την περίοδο αγγίζει το 23,5% ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 30,6%.

Μια διαφορά όπως είπε της τάξης των 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Η κ. Ρουσής εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία, θα είναι χειρότερη η κατάσταση την επόμενη χρονιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy