Τμήμα Φορολογίας: «Μην περιμένετε μεγάλα έσοδα από τα Panama Papers»

Προς κλείσιμο οδεύει το θέμα με τα Panama Papers, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό σε σχέση με φορολογικές υποχρεώσεις κυπρίων ή/και ζητήματα που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.

Αυτό προκύπτει από την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών η οποία συζήτησε για άλλη μία φορά (και μάλλον τελευταία) τα Panama Papers.

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Τμήμα διαφάνηκε ότι, οι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου είναι κάτω από 5% των ονομάτων που αναφέρονται στα Panama Papers ότι συνδέονται με την Κύπρο. Οι περισσότεροι, πρόσθεσε, είναι από Ανατολικές χώρες.

Ο Σ. Μαρκίδης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 2-3 μεγάλες υποθέσεις που αφορούν Κυπρίους με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αν προκύπτουν φορολογικές εκκρεμότητες. Διαμήνυσε ωστόσο προς τους Βουλευτές να μην αναμένουν μεγάλα έσοδα.
«Μην περιμένετε μεγάλα έσοδα» από τα Panama Papers, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τα Panama Papers. Όπως είπε εντοπίστηκε μία περίπτωση η οποία παραπέμφθηκε στη ΜΟΚΑΣ ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις η Επιτροπή προέβη σε συστάσεις προς τους εποπτευόμενους να πραγματοποιήσουν περισσότερους ελέγχους και αν εντοπίσουν οτιδήποτε να ενημερώσουν τη ΜΟΚΑΣ.

Όπως πληροφορούμαστε η μία έχει προβεί ήδη σε αναφορά προς τη ΜΟΚΑΣ, για περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένης συναλλαγής.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα Panama Papers. Όπως είπε ετοιμάζονται δύο κατηγορητήρια και θα υπάρξουν αποφάσεις πριν το Πάσχα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy