Το 2016 τα έργα για κυματοθραύστες σε Λάρνακα – Ορόκλινη

Αρχές του 2016 αναμένεται να αρχίσει το έργο της κατασκευής 14 κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Ορόκλινης με το Τμήμα Δημοσίων Εργων να βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης « η υποβολή των προσφορών για το συγκεκριμένο έργο έληξε στις 2 Οκτωβρίου και το Τμήμα Δημοσίων Εργων άρχισε δουλειά αφού είναι το αρμόδιο όργανο που έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των προσφορών και της κατακύρωσης σε συγκεκριμένο προσφοροδότη».

Το έργο συνέχισε «έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου. Το συγκεκριμένο έργο θα κατασκευαστεί στη θαλάσσια περιοχή Λάρνακας, ανάμεσα στη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου στα δυτικά και των κοινοτικών ορίων Λάρνακας – Ορόκλινης, από το ανατολικό όριο του Λιμανιού της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «το έργο θα έχει συνολικό μήκος γύρω στα 5,5 χιλιόμετρα με το κόστος του να ανέρχεται στα 4.7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ο Δήμος Λάρνακας θα συνεισφέρει το 25%. Τη μελέτη για το έργο εκπόνησε το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και κύριος στόχος της ήταν ο καθορισμός κατάλληλων μεθόδων και μέτρων προστασίας της ακτής από τη διάβρωση και η βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, ούτως ώστε να είναι συμβατή με τουριστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής».

Τα μέτρα που προτείνονται, σημείωσε ο Δήμαρχος «επιφέρουν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης».

Αναλύοντας το έργο ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «το έργο αφορά την καθαίρεση δύο υφιστάμενων κυματοθραυστών, οι οποίοι βρίσκονται εντός της περιοχής Ορόκλινης, μπροστά από το ξενοδοχείο Palm Beach, την καθαίρεση τμήματος του υφιστάμενου κάθετου προβόλου, μπροστά από το Ξενοδοχείο Λένιος και την κατασκευή δεκατεσσάρων νέων παράλληλων κυματοθραυστών από φυσικούς ογκόλιθους».

Εντός των Δημοτικών Ορίων Λάρνακας, συνέχισε «προβλέπεται η κατασκευή πέντε κυματοθραυστών. Η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση προώθηση του έργου, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών, θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας της ακτογραμμής της Λάρνακας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Ο κ. Λουρουτζιάτης είπε επίσης πως «οι μακριές και αμμώδεις παραλίες της Λάρνακας αποτελούσαν πάντοτε πλεονέκτημα για την πόλη και επαρχία, συνεπώς η δημιουργία κυματοθραυστών έρχεται, όχι μόνο ν’ αναχαιτίσει το φαινόμενο συρρίκνωσης τους, αλλά και να τις αναδείξει. Η Λάρνακα κατέχει την πρωτιά όσον αφορά τη φιλοξενία αθλημάτων παραλίας, όπως beach volley, beach tennis, beach sambo κ.α. συνεπώς η προστασία και βελτίωση των ακτών, κρίνεται αναγκαία για τη διοργάνωσή τέτοιων διεθνών πρωταθλημάτων».
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy