Γεωργία Ντέτσερ: Το 2017 θα είναι η χρονιά της Πάφου στον Πολιτισμό

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΕΤΣΕΡ

Το 2017 θα είναι η χρονιά της Πάφου στον Πολιτισμό

Θα ήθελα να μείνει πίσω μια δίψα για συνέχεια

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

Η Πάφος «οφείλει και πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού το 2017» μια και θα είναι, μαζί με την Άαρχους της Δανίας, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από την ανάληψη του τίτλου το 2012 ο Οργανισμός Πάφος 2017 αλλά και η Πάφος η ίδια «πέρασαν από χίλια κύματα» δούλεψαν όμως συστηματικά και πέτυχαν να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν ένα πολυσχιδές και φιλόδοξο πρόγραμμα. Μιλάμε με την Γεωργία Ντέτσερ η οποία, μετά από μια, αδιαμφισβήτητα από όλους, πετυχημένη πορεία στο Θέατρο Ριάλτο ανάλαβε το 2015 Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2107. Η κ. Ντέτσερ μαζί, όπως τονίζει «με όλους τους ανθρώπους του Οργανισμού, με όλους τους δημιουργούς, τους εθελοντές, τους ανθρώπους της Πάφου» έδωσαν την αναγκαία ώθηση για να δημιουργηθεί «ένας ενθουσιασμό και μια δυναμική στην Πάφο που υπερασπίζεται τη προοπτική που διανοίγει το 2017.» Ιδιαίτερα σημαντική είναι τόσο η διαπίστωση της πως «η Πάφος πολιτιστικά σήμερα είναι μια άλλη πόλη από αυτή που υπήρξε» αλλά και πως το 2017 θα είναι μόνο η αρχή  για μια μεγάλη αλλαγή, για να γίνει η Πάφος «πιο ανοικτή, πιο έτοιμη να συνομιλήσει» 

  • Η Πάφος μετά το 2017 θα είναι μια άλλη πόλη, πιο ανοικτή, πιο έτοιμη να συνομιλήσει
  •  Με το πρόγραμμα παρεμβαίνουμε, αναδεικνύουμε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία ολοένα και περισσότερο, όπως οι συγκρούσεις, το προσφυγικό, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, η οικολογία.
  • Το πολιτιστικό μας τοπίο σήμερα έχει περισσότερο χρώμα, ενδιαφέρον, πολυμορφία, το χαρακτηρίζει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια

Θεωρείτε πως η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά της Πάφου στον Πολιτισμό;

Δικαιωματικά πιστεύω πως ναι, το 2017 θα είναι η χρονιά της Πάφου. Για πολλά χρόνια και για πολλούς λόγους η Πάφος έμεινε πίσω από τις άλλες πόλεις στην πολιτιστική ανάπτυξη. Έχουμε συνηθίσει ν΄ αναφερόμαστε κυρίως στην Λευκωσία και Λεμεσό όταν μιλάμε για μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Η Πάφος λοιπόν που διοργανώνει το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό θεσμό οφείλει και πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού το 2017.

Κοιτάζοντας πίσω όλη αυτή την πορεία από την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μέχρι σήμερα πως την αξιολογείται;

Η ανάληψη του τίτλου από την Πάφο το 2012 αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της πόλης. Υπήρξε έμπνευση, ενθουσιασμός, η πόλη και οι άνθρωποι της πίστεψαν σε αυτή την ευκαιρία. Το διάστημα απραξίας που ακολούθησε και που συνέπεσε δυστυχώς με την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην Πάφο, επιδείνωσαν μια απαξίωση που επήλθε και έκαναν την πορεία του Οργανισμού αρχικά, εξαιρετικά δύσκολη. Ο Οργανισμός, η Πάφος η ίδια, πέρασαν από χίλια κύματα, δούλεψαν όμως συστηματικά και πέτυχαν όχι μόνο να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αλλά και να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει για κάθε ΠΠτΕ η αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή που παρακολουθεί και ελέγχει την πορεία τους. Το γεγονός λοιπόν ότι η Επιτροπή αυτή αναφέρει στην τελευταία της αξιολόγηση την Πάφο ως υπόδειγμα διοργάνωσης του θεσμού είναι για εμάς όλους, μια μεγάλη ικανοποίηση και αποδεικνύει την τεράστια απόσταση που διανύσαμε από το 2012. Ταυτόχρονα και ίσως αυτό να είναι ακόμα πιο σημαντικό, έχουμε δημιουργήσει και πάλι ένα ενθουσιασμό και μια δυναμική στην Πάφο που ενωμένη και υπερήφανη υπερασπίζεται αυτή την προοπτική που διανοίγει το 2017.

Ανοιχτό Εργαστήρι/ Εργοστάσιο Πολιτισμού αλλά παράλληλα έντονη η ανάγκη για υποδομές και δομές. Πόσο έτοιμη είναι η Πάφος σε αυτό το τομέα;

Το  Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, η φιλοσοφία του προγράμματος αντλεί έμπνευση από την μακρόχρονη μας παράδοση  να δημιουργούμε στον ανοικτό χώρο και αυτό το αξιοποιούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μια σύγχρονη πόλη δεν χρειάζεται υποδομές και ο θεσμός αποτέλεσε – όπως εξάλλου σε πολλές άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης- ακριβώς τον καταλύτη και την ευκαιρία να δημιουργηθούν επιτέλους και στην Πάφο ανάλογες υποδομές. Μετά από δεκαετίες λοιπόν η επαρχία της Πάφου αποκτά σημαντικές υποδομές, στην Γεροσκήπου ένα καινούριο μουσείο, στην Πάφο το αποκατεστημένο Μαρκίδειο, τους πολυχώρους Αττικόν και Χάνι του Ιμπραήμ, το αρχαιολογικό μουσείο αναβαθμίζεται έστω και την ύστατη. Όλα αυτά  θα βοηθήσουν την Πάφο να αποκτήσει μια συνεχή πολιτιστική ζωή και παραγωγή. Ακόμα και αν κάποια έργα δεν προλαβαίνουν να είναι έτοιμα με την έναρξη, τα έργα είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα υποδεχτούν στην πορεία συγκεκριμένα προγράμματα μας. Πέρα από τις υλικές υποδομές,  ευελπιστούμε ασφαλώς και στην ανάπτυξη ακριβώς εκείνων  των δομών που θα επιτρέψουν στην Πάφο να παραμείνει ενεργή και ενδιαφέρουσα πολιτιστικά και μετά το 2017.

Το ΠΑΦΟΣ 2017 παρουσίαζε ήδη δραστηριότητες προετοιμάζοντας εκδηλώσεις, το κοινό, την πόλη. Ποιες αλλαγές διακρίνετε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Πάφου;

Ο οργανισμός άρχισε πολύ δειλά να δημιουργεί εκδηλώσεις από το τέλος του 2013, ενισχύοντας αυτές από το 2014 μέχρι και το 2016. Η διοργάνωση εκδηλώσεων όφειλε να αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της δράσης του Οργανισμού Πάφος2017, του οποίου το έργο κυρίως ήταν αυτό του σχεδιασμού και της προετοιμασίας του προγράμματος της χρονιάς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο Οργανισμός επένδυσε όμως σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκτιμώντας σωστά πιστεύω, την ανάγκη ανάπτυξης ικανοποιητικού κοινού, αλλά και της ενεργοποίησης και εμπλοκής των πολιτών δημιουργώντας έτσι και τον αναγκαίο ενθουσιασμό. Επιπλέον δημιουργήθηκαν τα προγράμματα της Κοινωνικής Συμμετοχής, του Εθελοντισμού και των Σχολείων εν Δράσει, τα οποία και μεγιστοποιούν την εμπλοκή των πολιτών αλλά και την περηφάνια τους για την Πάφο το 2017. Πιστεύω ότι η Πάφος σήμερα είναι μια άλλη πόλη από αυτή που υπήρξε πριν μερικά χρόνια. Η δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών πυρήνων στην πόλη, η ανάπτυξη θεσμών και η παραγωγή που αρχίζει να φαίνεται, μας προδιαθέτει για τα καλύτερα.

Η Πάφος κυρίως αλλά και η Κύπρος νιώθετε πως έχει αγκαλιάσει τον Θεσμό; Τον αναμένει;

Πιστεύω ότι η Πάφος τον έχει όντως αγκαλιάσει, κάτι που φάνηκε εξάλλου και στην παρουσίαση του προγράμματος, τον περασμένο Οκτώβριο. Το ίδιο φαίνεται και στον αυξανόμενο αριθμό των εθελοντών, στην εμπλοκή συνόλων και φορέων. Η διάθεση να αποτελέσουν μέρος της διοργάνωσης, να συνεισφέρουν αλλά και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το αποδεικνύει. Από την υπόλοιπη Κύπρο το έχουν  εγγράψει ίσως όχι ακόμα στον επιθυμητό βαθμό, καταρχάς  όσοι παρακολουθούν στενότερα ή ασχολούνται με τα πολιτιστικά ή έχουν μια σχέση με το πρόγραμμα του Πάφος2017. Νομίζω ότι η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα γίνει αισθητή στις άλλες πόλεις  με την έναρξη της χρονιάς και βεβαίως με τα μεγάλα γεγονότα της, κάποια από τα οποία έχουν τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον.

Θα νιώθει, θα αντιληφτεί ο κάτοικος της Πάφου ή ο επισκέπτης το 2017 πως η πόλη είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Ο πολίτης της Πάφου όχι μόνο θα το νιώσει, συμμετέχει ήδη ενεργά σε αυτό. Αναλογιστείτε τη διαφορά που θα κάνει σε μια μικρή πόλη όπως είναι η Πάφος η παρουσία 152 έργων, διεθνών παραγωγών πολυπολιτισμικών συναντήσεων, συναυλιών, εκθέσεων, εγκαταστάσεων, δράσεων που θα απλώνονται σε χώρους ανοικτούς και προσβάσιμους από το κάστρο της Πάφου, τη Γεροσκήπου, την Πέγεια ως τον Ακάμα. 300 δράσεις και εκατοντάδες δημιουργοί, καλλιτέχνες από την Κύπρο την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον κόσμο ολόκληρο, θα συναντηθούν, θα συνομιλήσουν θα ανταλλαχθούν με τους εδώ δημιουργούς, τους κατοίκους, τους επισκέπτες. Με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 θα πραγματοποιηθούν επίσης παράλληλες δράσεις που θα έρθουν να προστεθούν στο πρόγραμμα μας μέσω της πλατφόρμας «Γιορτάζοντας: Πάφος2017». Μου φαίνεται λοιπόν αδύνατο να μην αντιληφθεί ο πολίτης αλλά και ο επισκέπτης της Πάφου αυτή τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού. Το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφουμε από πλευράς ξένων δημοσιογράφων, επισκεπτών και τουριστικών παραγόντων για το πρόγραμμα της χρονιάς επιβεβαιώνει αυτή μας την εκτίμηση.

Με το πρόγραμμα παρεμβαίνουμε, αναδεικνύουμε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία ολοένα και περισσότερο, όπως οι συγκρούσεις, το προσφυγικό, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, η οικολογία.

Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα, ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, ποιος ο στόχος του;

Το πρόγραμμα έχει πολλαπλούς στόχους. Ένας από τους κυριότερους είναι το άνοιγμα της Πάφου στον κόσμο όπως επίσης και το αντίστροφο, αυτό του κόσμου προς στην Πάφο. Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού επιθυμεί όχι μόνο να δημιουργήσει σημαντικές πολιτιστικές δράσεις αλλά μέσω αυτών να δώσει την ευκαιρία στην Πάφο και τους ανθρώπους της να δουν  τα πράματα «αλλιώς». Πιστεύουμε ότι η Πάφος μετά το 2017 θα είναι μια άλλη πόλη. Πιο ανοικτή, πιο έτοιμη να συνομιλήσει. Με περισσότερες ανθρώπινες και υλικές υποδομές που θα συνεχίσουν να δημιουργούν, με περισσότερους ευαισθητοποιημένους και ανοικτούς στον πολιτισμό πολίτες, με μικρότερες αντιθέσεις σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους, όσα διχάζουν τον τόπο μας.  Δίπλα από το «ανοικτό» του προγράμματος μας, επιθυμούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τις δύο κοινότητες της Κύπρου, την Ευρώπη με την Μέση Ανατολή στο πνεύμα του εμβληματικού μας συνθήματος «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς». Με το πκαι η rraneainAction με την ρόγραμμα  παρεμβαίνουμε, αναδεικνύουμε ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία ολοένα και περισσότερο, όπως οι συγκρούσεις, το προσφυγικό, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, η οικολογία. Και ταυτόχρονα  δημιουργούμε και συνδέουμε δράσεις που εκκινούν από εμάς, τονίζουν το δικό μας πολιτισμό καταλήγοντας έξω από εμάς, ενισχύοντας έτσι τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, την πολυμορφία.

Ποια μπορεί να θεωρηθούν τα «μεγάλα» γεγονότα, κυρίως από άποψη ονομάτων, βαθμού δυσκολίας κλπ;

Είναι πολλά τα γεγονότα. Θα μπορούσα να σας πω δεκάδες  έργα που για τον ένα ή  άλλο λόγο θεωρώ ότι είναι μεγάλα και σημαντικά. Ωση ampling ερολίνου, η τικωρμορφβαιτόσο επειδή συνήθως υπερισχύουν τα ονόματα θα έλεγα ότι η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η παραγωγή Τρωάδες με ηθοποιούς από μοιρασμένες πόλεις σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου και σκηνική εγκατάσταση Γιάννη Κουνέλλη,  το πρόγραμμα Φεγγάρια κ΄ Αστέρια  που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο και την Πέτρα του Ρωμιού με τη συμμετοχή της Charlotte  Rampling, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, της δικής μας Βασιλικής Αναστασίου, η FannyArdan στην Κασσάνδρα της CristaWolf σε μια παραγωγή της όπερας της Γενεύης, oVladimirAshkenazi, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε μια σύμπραξη με την Ορχήστρα Νέων, η UteLemperμε τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η ChiharuShiotaαπό την Ιαπωνία με μια εγκατάσταση  στην σπηλιά της Φάμπρικας ανήκουν δικαιωματικά σε εκείνα που θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι θα ξεχωρίζατε προσωπικά;

Το κάθε έργο έχει ιδιαίτερη σημασία και ειδικό βάρος. Πέρα από τα μεγάλα ονόματα και τις πολύπλοκες εκδηλώσεις διοργανώνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις που συνομιλούν με την κοινωνία, όπως αυτές στον Μούτταλο, αυτές που συνδέονται με το Χάνι του Ιμπραήμ, είναι το Φεστιβάλ Μονοδράματος, τα Επικίνδυνα Ταξίδια, ο Ακάμας, το Eco Arts. Είναι ακόμα εκείνες οι εκδηλώσεις που φωτίζουν τη αθέατη πλευρά της κοινωνίας μας όπως τα Χνάρια των Ξένων, το Μεγάλο Μωσαϊκό και άλλα πολλά που θα αφήσουν τα αποτυπώματα τους στην Πάφο .

Υπάρχουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου αλλά και μαζικού χαρακτήρα;

Αν με αυτό εννοούμε ότι θα τις παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός κοινού, πιστεύω ότι είναι πολλές οι εκδηλώσεις του προγράμματος μας που  διατηρώντας  το υψηλό τους  επίπεδο, θα είναι ταυτόχρονα και μαζικές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνoνται η εναρκτήρια μας εκδήλωση στις 28 Ιανουαρίου, στην οποία αναμένουμε να έχουμε κάποιες χιλιάδες θεατές.  Το ίδιο ισχύει και  με την μεγάλη καλοκαιρινή μας εκδήλωση την 1η Ιουλίου αλλά και με το πρόγραμμα  Φεγγάρια κ΄ Αστέρια τον Αύγουστο. Και ασφαλώς και η Φιλαρμονική του Βερολίνου αποτελεί  μια εκδήλωση που  συνδυάζει και τα δύο.

Μπορούμε να μιλήσουμε και για εκδηλώσει για πιο «απαιτητικούς» θεατές;

Δεν είμαι σίγουρη αν θα μπορούσαμε ποτέ να συμφωνήσουμε στον ορισμό αυτό. Τι κάνει αλήθεια ένα θεατή απαιτητικό και ποιους θα μπορούσαμε να κατατάξουμε σε αυτή την κατηγορία. Αν πάλι εννοούμε με αυτό, τους πιο μυημένους θεατές, αυτούς με την μεγαλύτερη παιδεία και περισσότερες παραστάσεις, αναμφίβολα σε κάποιες εκδηλώσεις αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα ν΄ αποκομίσουν περισσότερα από ένα λιγότερο υποψιασμένο θεατή. Η «παράσταση – περιήγηση» στην πόλη από τους RiminiProtokol όπως και η παράσταση του Γιώργου Ροδοσθένους  Η Αλήθεια για την Αφροδίτη είναι ενδεχομένως δύο τέτοιες παραστάσεις.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν εισιτήριο; Έχετε φροντίσεις για τιμές προσιτες σε όλους;

Μην ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού αναφέρεται και στο άνοιγμα του προς το κοινό, τους θεατές χωρίς εμπόδια και διαχωρισμούς. Πολλές εκδηλώσεις θα είναι χωρίς εισιτήριο, κάποιες θα έχουν ένα χαμηλό εισιτήριο και κάποιες ένα υψηλότερο. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο τιμών θα είναι σχετικά χαμηλό, τηρούμενων βέβαια κάποιων αναλογιών. Προσπάθεια του Οργανισμού είναι να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις το 2017.

Η Πάφος μετά το 2017 θα είναι μια άλλη πόλη, πιο ανοικτή, πιο έτοιμη να συνομιλήσει

Θεωρώ πως σημαντική χρονιά για την Πάφο δεν είναι μόνο το 2017, αλλά το 2018 και μετά, ίσως και πιο σημαντικές, αφού θα φανεί τι άφησε στην πόλη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Θα συμφωνούσα μαζί σας ότι το 2018, είναι εξίσου σημαντικό. Ευελπιστούμε ότι το 2017  θα είναι μόνο η αρχή για μια μεγάλη αλλαγή στη Πάφο και ότι στην πορεία αυτή θα δημιουργηθούν εκείνες οι δομές, οι προϋποθέσεις,  ώστε οι εμπειρίες, οι  γνώσεις, οι ικανότητες μαζί με τις καινούριες υποδομές θα είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτό το καινούριο κεφάλαιο, ν΄ αναπτύξουν ακόμα παραπάνω όλα όσα η Πάφος θα κληρονομήσει από τον θεσμό.

Ποιο θα θέλατε να είναι από δω και πείρα  το στίγμα της Πάφου στο πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου και όχι μόνο;

Θα ήθελα να μείνει πίσω μια δίψα για συνέχεια. Η Πάφος έχει δυνατότητες και δημιουργούς για να αναπτύξει πολλούς θεσμούς, με πιο σημαντικούς εκείνους που σχετίζονται με τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, το κινούμενο σχέδιο. Το Αττικόν, (πρώην κινηματογράφος Οθέλλος) ένας πολυχώρος  με θερινό σινεμά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς παγκύπρια. Είμαι σίγουρη ότι θεσμοί της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας όπως η Σκηνή που ταξιδεύει, το Φεστιβάλ Μονοδράματος, το Σινεμά στην Παραλία θα παραμείνουν στην Πάφο και μετά το 2017.

Το πολιτιστικό μας τοπίο σήμερα έχει περισσότερο χρώμα, ενδιαφέρον, πολυμορφία, το χαρακτηρίζει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια

Από την… ΕΘΑΛ, στο Θέατρο Ριάλτο και τώρα στο ΠΑΦΟΣ 2017; Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου;

Πολλά, πάρα πολλά…  έχουν δημιουργηθεί δομές, υποδομές, θεσμικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, ευκαιρίες για ανταλλαγές. Έχει ουσιαστικά αναπτυχθεί μια εγχώρια παραγωγή που συχνά δεν υστερεί από αυτή αναπτυγμένων χωρών. Με κάποιες εξαιρέσεις ίσως στο θέατρο που από νωρίς πέτυχε υψηλά επίπεδα, τομείς όπως τα εικαστικά, ο χορός, ο κινηματογράφος, η μουσική έχουν κάνει άλματα στα τελευταία 20 χρόνια και  οι Κύπριοι δημιουργοί ολοένα και συχνότερα υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας. Νομίζω ότι το πολιτιστικό μας τοπίο σήμερα έχει περισσότερο χρώμα, ενδιαφέρον, πολυμορφία,  το χαρακτηρίζει  μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια . Δεν είμαι σίγουρη αν αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις και στο κοινό, νομίζω πως δυστυχώς όχι.

Είναι και ένα προσωπικό (με την καλή έννοια), στοίχημα αυτή η διοργάνωση; Τι ακολουθεί;

Είναι κυρίως μια μεγάλη πρόκληση που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Κύπρου. Είναι και τιμή  και ευθύνη μεγάλη που είμαι μέρος αυτού του τεράστιου εγχειρήματος που είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά και συναρπαστικό  ταξίδι. Το στοίχημα είναι κοινό, είναι ένα στοίχημα που μοιράζομαι με όλους τους ανθρώπους του Οργανισμού, με όλους τους δημιουργούς, τους εθελοντές, τους ανθρώπους της Πάφου.  Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο που  δεν μου αφήνει καθόλου περιθώρια να σκεφτώ οτιδήποτε για το μετά. Το 2017 είναι αυτή τη στιγμή το παρόν, το μέλλον , είναι τα πάντα.

(Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης)

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.