Το 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ έρχεται και υπόσχεται να γράψει ιστορία

Την ερχόμενη Τετάρτη, 5 του Ιούλη, ανοίγει τις πύλες της η πολιτεία που «έκτισαν» εθελοντικά οι ΕΔΟΝίτες για το 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Για ένα τριήμερο στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία θα κτυπά η καρδιά της προοδευτικής νεολαίας σε ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται υπό το σύνθημα «Με το βλέμμα στο μέλλον, αλλάζουμε το παρόν». Το φεστιβαλικό κίνημα της προοδευτικής νεολαίας ξεπήδησε μέσα από τα συντρίμμια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με τον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) ξεκίνησε το θεσμό των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το 1947, με την ΑΟΝ ως ιδρυτικό της μέλος να συμμετάσχει και να εισάγει και στο νησί μας το φεστιβαλικό κίνημα νεολαίας. Η ΑΟΝ διοργάνωσε τρία Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας (1951, 1953, 1955) στην Αμμόχωστο, προτού την κηρύξουν παράνομη οι Βρετανοί αποικιοκράτες μαζί με το ΑΚΕΛ και τις οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Η ΕΔΟΝ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την ΑΟΝ, ανέλαβε και τη συνέχιση του θεσμού του Φεστιβάλ. Το 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 1959 στη Λεμεσό και έκτοτε μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και το αποκορύφωμα του κεντρικού φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη νεολαία και όχι μόνο.

Από το 1959 το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ πέρασε από Λεμεσό και Αμμόχωστο και το 1982, στο 9ο Φεστιβάλ, έγινε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα. Έκτοτε, με εξαίρεση το 1992 (Λεμεσός), πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ετήσιο θεσμό. Το φεστιβαλικό κίνημα είναι η συμπυκνωμένη έκδραση της πολιτιστικής, αλλά και μαζικής πολιτικής παρέμβασης της ΕΔΟΝ. Είναι παράλληλα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ψυχαγωγίας και προοδευτικών μηνυμάτων.


Η ιστορία και η πάλη για το αύριο

20170702.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

Ούτε στο φετινό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ θα μπορούσαν να λείπουν τα θεματικά κέντρα. Οι πρωτότυπες κατασκευές των θεματικών κέντρων και φέτος θα παρουσιάσουν με το δικό τους στίγμα τις θέσεις και προτάσεις της ΕΔΟΝ σε τέσσερα βασικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα: 1) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πάλη για επανένωση. 2) 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 3) Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της δεξιάς ήταν αρκετά. 4) Η πάλη μας σήμερα ενάντια στην άνοδο του νεοφασισμού και του εθνικισμού.

 

Τα Στέκια Νέων Εργαζομένων, Μαθητών και Φοιτητών

Το Στέκι Νέων Εργαζομένων θα λειτουργήσει και φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ, καταδεικνύοντας τις δυσμενείς συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν και να επιβιώσουν σήμερα οι νέοι του τόπου μας, οι οποίες εύκολα μπορούν να παραλληλιστούν με εργασιακό μεσαίωνα. Στόχος είναι το Στέκι να αποτελέσει ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων με τους νέους σχετικά με όλα όσα βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και γενικότερα στην κοινωνία, αφού, όπως είναι γνωστό, η εργασιακή ανασφάλεια επιφέρει και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Ταυτόχρονα, πρόκειται να παρουσιαστούν, ακόμη μια φορά, οι θέσεις της Αριστεράς για τη νέα γενιά, η οποία αφορά στον τρόπο αναχαίτισης της παρούσας κατάστασης και επαναδιεκδίκησης των κεκτημένων μας.

Οι μαθητές, ίσως το πιο ζωντανό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, δε θα μπορούσαν να μην έχουν το δικό τους στέκι. Το Μαθητικό Στέκι θα αναδείξει στους επισκέπτες διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές αποδεικνύοντας ότι η ΠΕΟΜ αποτελεί τον πιο σταθερό συμπαραστάτη στον αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά οι μαθητές, για επίλυση των μεγάλων, αλλά και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σ’ ένα Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, δε θα μπορούσε να λείπει το Φοιτητικό Στέκι.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του Φοιτητικού Στεκιού θα παρέχει σε όλους τους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους λόγους ίδρυσης της Προοδευτικής Κ.Φ., τις συνεχόμενες επιθέσεις στην παιδεία από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ και τις βασικές διεκδικήσεις για τους φοιτητές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει επιτελείο ενημέρωσης για όλους τους χώρους σπουδών της Κύπρου και του εξωτερικού. Περισσότερα για κάθε θεματικό κέντρο και τα Στέκια Νέων Εργαζομένων, Μαθητών και Φοιτητών στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.festivalcy. com.


 

Παρούσα η «Νεολαία»

Από το 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ δεν θα μπορούσε να λείπει η εφημερίδα «Νεολαία». Η εφημερίδα «Νεολαία» αποτελεί τη φωνή των νέων ανθρώπων, καθώς μέσα από τις σελίδες προβάλλονται οι θέσεις της ΕΔΟΝ για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις εργασιακές σχέσεις, τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Στο περίπτερο της εφημερίδας «Νεολαία» μπορεί ο κάθε επισκέπτης του Φεστιβάλ να γνωρίσει τη διαδρομή της εφημερίδας μας μέσα από τα χρόνια, τη συνεισφορά της στην προβολή των μικρών και μεγάλων αγώνων της νέας γενιάς, αλλά και τη σημασία που έχει σήμερα η διάδοσή της. ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες θα πωλούν την εφημερίδα στο χώρο του Φεστιβάλ και την ίδια στιγμή θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και ανανέωσης συνδρομητών της εφημερίδας. Την ίδια στιγμή, στο περίπτερο της εφημερίδας της ΕΔΟΝ θα διεξάγεται διαγωνισμός φωτογραφίας, στον οποίο θα μπορεί να συμμετέχουν όλοι οι επισκέπτες του φεστιβάλ.

 

Το Παζαράκι

Για μια ακόμη χρονιά στο 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα λειτουργήσει Παζαράκι, στο οποίο θα πωλούνται διάφορα προϊόντα. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να επισκεφτούν το Παζαράκι και να προμηθευτούν φανέλες διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων. Στο Παζαράκι θα πωλούνται επίσης συλλεκτικά προϊόντα της ΕΔΟΝ, τα οποία έχουν εκδοθεί σε περιορισμένες ποσότητες, όπως μπρελόκ, ποτήρια, βραχιολάκια κ.ά. Θα πωλείται ακόμη το συλλεκτικό χαρακτικό προς τιμήν των 70 χρόνων της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ, καθώς και οι τόμοι συνεδρίων της ΕΔΟΝ. Μπορείτε από τώρα να πάρετε μια γεύση από τα προϊόντα που θα πωλούνται στο Παζαράκι επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.festivalcy. com).

 

Αθλητική γωνιά

Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει η αθλητική γωνιά. Με τον τρόπο αυτό, ως ΕΔΟΝ θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στον αθλητισμό, προάγοντας παράλληλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να αποκομίσει όταν αθλείται. Στο χώρο της αθλητικής γωνιάς θα δοθεί χρόνος μιας μικρής παρουσίασης διαφόρων αθλημάτων από άτομα και σχολές, έτσι ώστε οι νέοι να γνωρίσουν από κοντά μερικά αθλήματα, αλλά να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για οποιαδήποτε απορία έχουν όσον αφορά την ενασχόλησή τους. Επίσης, θα υπάρχουν μικρές αθλητικές δραστηριότητες για διασκέδαση, καθώς ο αθλητισμός, πέραν των άλλων θετικών στοιχείων, είναι και ψυχαγωγία. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις της ΕΔΟΝ γύρω από τον αθλητισμό, αλλα και να ανταλλάξουν απόψεις.


Ψυχαγωγία, δημιουργία και επιμόρφωση για τα παιδιά

20170702.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

Από το χώρο του φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο χώρος για τα παιδιά που παρουσιάζει και τη δράση του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων. Ο παιδότοπος του Φεστιβάλ είναι ένα χώρος διαμορφωμένος για τα παιδιά και βρίσκεται δίπλα από τη Λαϊκή Ταβέρνα. Στο χώρο αυτό, τα παιδιά θα μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τις τρεις βραδιές του Φεστιβάλ, μαζί με τους γονείς τους, σε ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές γωνιές και με παιδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο παιδότοπος περιλαμβάνει γωνιές ζωγραφικής και χειροτεχνίας, facepainting, μπαλονοκατασκευές, φουσκωτό, βιβλιοπωλείο, περιβαλλοντική γωνιά και γωνιά με δραστηριότητες από τις επιμορφωτικές εκστρατείες του κινήματος. Όλες οι γωνιές θα έχουν την επίβλεψη εθελοντών, οι οποίοι θα βοηθούν και θα διασκεδάζουν μαζί με τα παιδιά. Πέρα από τις γωνιές, στις οποίες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ο παιδότοπος περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τα παιδιά. Το πρόγραμμα του παιδότοπου ξεκινά στις 20:00 και τελειώνει στις 20:30 το πρώτο βράδυ, για το δεύτερο βράδυ στις 19:1520:30, ενώ την τρίτη βραδιά στις 19:30 20:00.

Την πρώτη νύχτα, 5/7, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χορευτικό από τον Λαογραφικό Όμιλο «Αβκορίτισσα φωνή», και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα παιδιά της παλαιστινιακής οργάνωσης P.D.Y.U. Τη δεύτερη νύχτα, 6/7, στον παιδότοπο θα διεξαχθεί συζήτηση«βιωματικό εργαστήρι» από την εκπαιδευτικό Βάσω Μωυσέως με τίτλο «Μαθαίνω τα δικαιώματά μου, διεκδικώ το μέλλον». Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά με τους γονείς τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει χορευτικό από το παιδικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών – ΠΑΟΚ Κλήρου.

Τέλος, την τελευταία νύχτα, 7/7, θα έχουμε χορευτικό από τη σχολή χορού «Εύα Κυπριανού» Δαλίου και θεατρικό από το παιδικό κίνημα ΕΔΟΝόπουλων Ξυλοτύμπου. Ακολούθως, τα παιδιά από τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ θα κάνουν το κλείσιμο του 30ού Φεστιβάλ. Η ΕΔΟΝ για ακόμη μια φορά δείχνει ότι τα παιδιά αποτελούν κύριο μέλημα της Οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ καλεί όλα τα παιδιά να επισκεφτούν το χώρο του παιδότοπου, να παίξουν, να διασκεδάσουν, αλλά και να αποτυπώσουν μέσα από τις δημιουργίες τους τις δικές τους απόψεις για τον κόσμο που ονειρεύονται.

Το Δικοινοτικό Στέκι

Το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ απευθύνεται από τη γέννησή του σε όλους τους Κύπριους νέους, Ε/κ και Τ/κ. Στις μέρες μας, η επαναπροσέγγιση είναι η δύναμη εκείνη που θα σφυρηλατήσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης του Κυπριακού, θα τη χτίσει σε γερά θεμέλια και θα την κάνει να αντέξει στο χρόνο. Το Δικοινοτικό Στέκι στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει και πάλι μια όαση επαναπροσέγγισης νέων, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να μοιραστούν σκέψεις και οράματα, πίνοντας κυπριακό καφέ και δοκιμάζοντας παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, στο καφενείο που θα λειτουργήσει και φέτος στον ίδιο χώρο. Στο Δικοινοτικό Στέκι θα βρίσκονται συμπατριώτες μας από όλες τις προοδευτικές τ/κ οργανώσεις νεολαίας που μοιράζονται το κοινό όραμα για επανένωση του τόπου μας, οι οποίοι θα διανέμουν υλικό με τις θέσεις και τη δράση τους. Η ΕΔΟΝ θα διανέμει την «Εφημερίδα του Δικοινοτικού Στεκιού», η οποία εκδίδεται σε ελληνικά και τούρκικα. Θα διεξαχθεί δε στο χώρο του στεκιού, την Τετάρτη 5 του Ιούλη, συζήτηση για τις κοινές λέξεις της ε/κ και της τ/κ διαλέκτου και την κοινή μας παράδοση, με ομιλητές τον Τουρκολόγο και λεξικογράφο Ιάκωβο Χατζηπιερή και την καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, Özgen Özyönüm.

 


Δημοφιλείς μουσικοί, κυπριακή δημιουργία,  λαϊκός πολιτισμός και αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

20170702.pdf - Adobe Acrobat Pro

Το 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ έρχεται και υπόσχεται να γράψει ιστορία! Η Κεντρική Σκηνή φιλοξενεί μια σειρά από δημοφιλείς μουσικούς και σχήματα που αγκαλιάζονται από μικρούς και μεγάλους. Την Τετάρτη 5/7 η αυλαία ανοίγει με δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον αγαπημένο μας Γιάννη Μαργάρη παρέα με την μπάντα του «The Strangarts» και την εντυπωσιακή Κασσιανή Λειψάκη.

Τη βραδιά ολοκληρώνει ο Πάνος Κατσιμίχας, ο οποίος θα ερμηνεύσει διαχρονικές και α γ α π η μ έ ν ε ς επιτυχίες. Την Πέμπτη 6/7 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Ζουγανέλης, συνοδευόμενοι από την Παυλίνα Βουλγαράκη, μας υπόσχονται μια ξεχωριστή συναυλία. Τη συναυλία αυτή θα ανοίξει η μουσική μπάντα πνευστών «Windcraſt Band» με τίτλο «Βόλτα στα Βαλκάνια». Από τη βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η «Rebel Dancers Academy», οι οποίοι θα μας εντυπωσιάσουν με τις απίθανες χορευτικές τους ικανότητες.

Η μουσική πανδαισία του 30ού Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7/7. Για πρώτη φορά στη σκηνή του Φεστιβάλ θα απολαύσουμε ένα φαντασμαγορικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου. Στη σκηνή μετά από χρόνια θα συναντηθούν με σκοπό να ερμηνεύσουν παλιές και αγαπημένες επιτυχίες οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Ασπασία Στρατηγού.

Μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη. Στο χώρο της Λαϊκής Ταβέρνας οι λάτρεις του καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα μπορούν να απολαύσουν μετά μεζέ και πόσης μια μουσική πανδαισία διανθισμένη από χορευτικές παρεμβάσεις. Την Τετάρτη 5/7, η Λαϊκή Σκηνή θα φιλοξενήσει τους Μάριο Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Καναρίνη, Αντώνη Τσιανίδη και Νίκο Καμβίσιο σε μια συναυλία με τίτλο «Στης ταβέρνας τη γωνιά…». Παρέα θα τους κάνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων Πελεντριού και ο Λαογραφικός Όμιλος «Αβκορίτισσα Φωνή». Την Πέμπτη 6/7 θα μπορούμε να απολαύσουμε μια Παραδοσιακή Βραδιά με τους Βασιλική Χατζηαδάμου, Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Σάββα Στεφάνου. Μαζί τους ο Χορευτικός Όμιλος «Όραμα Πέρα Χωρίου» και ο Ποντιακός Σύλλογος «Η Μεταμόρφωση».

Για τους λάτρεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, η Λαϊκή Σκηνή φιλοξενεί την Παρασκευή 7/7 το Μουσικό Σχήμα «Ρεμπέτικη Κομπανία Φα Τριάς». Μαζί τους χορεύουν η Χορευτική Ομάδα Σωματείου «Άδωνη Ιδαλίου» και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Υαματικής Αρακαπά».


 

«Γωνιά Τεχνών»

 

20170702.pdf - Adobe Acrobat ProΟ θεσμός των Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά και ολόκληρο το λαό μας, γιατί μέσα από αυτά είδαν να απεικονίζονται οι αγώνες, οι προσδοκίες και τα οράματά τους, είδαν να απεικονίζονται οι σκέψεις και οι προβληματισμοί τους. Εξάλλου είναι γνωστό πως το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, πέρα από ένα πολιτιστικό υπερθέαμα, αποτελεί και ένα κορυφαίο, πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Στην αντίληψη της ΕΔΟΝ η μουσική, η τέχνη και ο πολιτισμός ποτέ δεν αποτελούσαν προνόμιο για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Στα πλαίσια αυτά η ΕΔΟΝ για πρώτη χρονιά εγκαινιάζει στο χώρο της Πύλης Αμμοχώστου τη «Γωνιά Τεχνών», όπου θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας έργα τους νέοι δημιουργοί που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες. Επιδίωξη της ΕΔΟΝ μέσα από τη γωνιά αυτή είναι η συμμετοχή και η έκφραση νέων μέσα από τις εικαστικές τέχνες, δίνοντάς τους την ευκαιρία για παρουσίαση και πώληση των έργων τους.

Η ΕΔΟΝ πάντοτε ενθαρρύνει την κυπριακή δημιουργία δίνοντας έτσι βήμα έκφρασης στους νέους του τόπου μας. Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης Σ’ αυτή τη μικρή πολιτεία του Φεστιβάλ, που χτίζεται για λίγες μέρες, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης, στην προσπάθεια της ΕΔΟΝ να φέρει πιο κοντά τους νέους ανθρώπους στο Λαϊκό Πολιτισμό της πατρίδας μας.

Στη γωνιά αυτή υπάρχουν τεχνίτες όπου παρουσιάζουν παραδοσιακά επαγγέλματα και μέσα από το βήμα αυτό, τους δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να τα πουλήσουν. Στο χώρο της Γωνιάς Λαϊκής Παράδοσης θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακά εδέσματα. Φέτος θα υπάρχουν αργυροχοΐα, αγγειοπλαστική, ψαθάκι, κατασκευή καρεκλών και πιθκιαβλιού, φούρνισμα ψωμιών, παρασκευή σιουτζιούκου, υφαντική με αργαλιό, λουκουμάδες κ.ά. Φέτος αναβαθμίστηκε περαιτέρω η Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης, δίνοντας βήμα σε όλο και περισσότερους τεχνίτες, με σκοπό ακόμα περισσότεροι νέοι να στραφούν προς τη λαϊκή μας παράδοση και να τιμούν τα ήθη και τα έθιμά μας. Κάτι που φυσικά δεν θα σταματήσει με το τέλος του 30ού Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, αλλά η ΕΔΟΝ θα το εντάξει και στην καθημερινότητα της Οργάνωσης. Ούτως ή άλλως, ένας από τους κυριότερους στόχους της ΕΔΟΝ ήταν πάντοτε η παρουσίαση της δικής της αντίληψης για τον πολιτισμό, φέρνοντας όλο και περισσότερους νέους προς την ποιότητα.

 

Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ

• «This is not a coup » για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Σενάριο/Σκηνοθεσία/ Παραγωγή: Άρης Χατζηστεφάνου • «The motorcycle diaries» εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Σκηνοθεσία: Walter Salles. • «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Σενάριο/Σκηνοθεσία: Angélique Kourounis. Περισσότερες πληροφορίες: www.festivalcy. com.


 

 

Η Διεθνούπολη

 

20170702.pdf - Adobe Acrobat Pro

Οι αγώνες της νεολαίας του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, οι εμπειρίες και τα οράματά τους θα συναντηθούν για άλλη μια χρονιά στο 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Διεθνούπολης, το «παρών» τους θα δώσουν αρκετές κομμουνιστικές και προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Κομμουνιστική Νεολαία της Κούβας.

Στο χώρο της Διεθνούπολης, ο οποίος αποτελεί στην πράξη βήμα έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης της ΕΔΟΝ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από διεθνή ζητήματα. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε διάφορες χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα της περιοχής μας, εξελίξεις που επηρεάζουν και τη χώρα μας. Την Πέμπτη, 6 του Ιούλη, στις 9:30, θα πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο με θέμα «Το παρόν και η προοπτική του ΠΦΝΦ για το διεθνές αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα».

Επίσης, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή και επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στο χώρο της Διεθνούπολης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, την Παρασκευή 7 του Ιούλη (19:15), κάτω από τον τίτλο «Το κληροδότημα του Τσε προς τους νέους», με ομιλήτρια την κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα.

 

 

Η μπουάτ – καφενείο

Από το φεστιβάλ και φέτος δε θα μπορούσε να λείπει ο χώρος της μπουάτ, όπου η ΕΔΟΝ δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες απ’ όλη την Κύπρο να ανταμώσουν και να ταξιδέψουν μαζί στο έντεχνο τραγούδι, παρέα με διάφορα ντοκιμαντέρ, για τροφή σκέψης. Συνεχίζουμε μετά τα μεσάνυχτα λοιπόν, με τη λειτουργία της μπουάτ με ροκ και έντεχνο τραγούδι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε νεανικά, φοιτητικά και μαθητικά ερασιτεχνικά σχήματα. Η μπουάτ αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της διαχρονικής πολιτιστικής δράσης της ΕΔΟΝ, αλλά και κομμάτι του Φεστιβάλ που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ακούσουν «τα τραγούδια που μας πήραν απ’ το χέρι, κάτι στιχάκια σαλεμένων εραστών…».

Τραγούδια μακριά από την εμπορευματοποίηση της εποχής μας, με στίχους από αγώνες, αξίες και νόημα που έθρεψαν και συνεχίζουν να θρέφουν τους αγώνες πολλών γενιών. Στην μπουάτ μας θα παρελαύνουν την πρώτη και δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ η Λουκία Σκορδή, το Μουσικό Σχήμα «Limestone», το Μουσικό Σχήμα Χρυσόστομου Μωυσέως, Νικόλα Γεωργίου, Αντώνη Γιατρού και Πέτρου Παναγή, το Μουσικό Σχήμα Μάριου Θεοδώρου, ο Μάριος Σιάτης και το Μουσικό Σχήμα «Προοδευτικής Κ.Φ. Θεσσαλονίκης».

Τέλος, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το χώρο του Φεστιβάλ και συνεπώς από την μπουάτ το θέατρο, όπου μέσα από το απόσπασμα του Ημερολογίου της Άννα Φρανκ, αλλά και από τη Θεατρική Σάτιρα, θα παρουσιαστεί η πρόταση της ΕΔΟΝ για τον Πολιτισμό.

 

Λαϊκές τιμές για ποτά και φαγητά

Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, οι χιλιάδες κόσμου που θα έρθουν στο Φεστιβάλ ψάχνουν κάτι δροσιστικό αλλά και φαγητό για τη νύχτα.

Η Επιτροπή Φαγητών και Ποτών έχει την ευθύνη για όλα τα φαγητά και τα ποτά που θα υπάρχουν στο χώρο του Φεστιβάλ, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τα αγοράσουν σε λαϊκές τιμές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy