Το ΑΚΕΛ αναμένει την Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Η κραυγή αγωνίας των γονέων και η άσκηση πίεσης της Βουλής φαίνεται ότι επέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Μετά τον εντατικό διάλογο υπουργείου και οργανώσεων ετοιμάστηκαν δύο προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, πρόκειται για την πρόταση για δημιουργία Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης Ατόμων με Αυτισμό μέχρι 4 ετών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία. Η δεύτερη πρόταση αφορά την υποστηριζόμενη διαβίωση με τη δημιουργία 5 νέων σπιτιών, ένα σε κάθε πόλη για φιλοξενία παιδιών με αυτισμό.
 
Σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ο κ. Φακοντής αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τις οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη για να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. “Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε να δούμε το περιεχόμενο και το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα.”
 
Αναφορικά με τα 10 άτομα που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας έχουν ήδη αποϊδρυματοποιηθεί τα 5 εξ΄ αυτών, ενώ για τα άλλα 5 έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για αποϊδρυματοποίηση τους, συμπλήρωσε.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει επίσης ότι η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων αυτών κρίνεται ως ένα θετικό βήμα, αλλά πολλά μένουν ακόμα να γίνουν καθώς μετά τη μετακίνηση τους από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας φιλοξενούνται σε Στέγες και όχι σε κατάλληλους και εξειδικευμένους χώρους φιλοξενίας των ατόμων αυτών.
 
Τέλος, ο κ. Φακοντής τόνισε πως το ΑΚΕΛ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποδείξεις των οργανώσεων των ΑμεΑ και της Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. 
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy