Το ΑΚΕΛ συνοδοιπόρος του Φοιτητικού Κινήματος

Του Μάριου Μανώλη*

Τα τελευταία χρόνια το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα δέχτηκε μεγάλες περικοπές αλλά και αποκοπές από τα κεκτημένα του. Τα κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, λες και υπήρχαν από πάντα και δεν κινδυνεύουν σήμερα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το φοιτητικό κίνημα καλείτε να δώσει τον δικό του αγώνα. Αυτή τη φορά όχι για την κατάκτηση αλλά για υπεράσπιση των κεκτημένων του και για επαναφορά των όσων μας άρπαξαν οι ντόπιοι και ξένοι Τροϊκανοί.

Η εμφάνιση της δημόσιας ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας (που κάποιοι φωνασκούσαν ότι θα αποκοπούμε από τον εθνικό κορμό) με την ίδρυση δημόσιων πανεπιστημίων δεν ήρθε από το πουθενά, και πόσο μάλλον δεν μας την χάρισαν. Με αγώνες που δόθηκαν από την Αριστερά η δημόσια παιδεία του τόπου μας έκανε έκανε σημαντικά βήματα μπροστά. Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και η ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δεν δόθηκε και δεν χαρίστηκε στο φοιτητικό κίνημα. Μέσα από αγώνες για δημόσια πανεπιστήμια που θα είχαν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του με μπροστάρη το ΑΚΕΛ, που συναντά το ριζοσπαστισμό και τον προοδευτισμό της νεολαίας. Μετά την ίδρυση των δημόσιων πανεπιστημίων ήρθε και η διεκδίκηση για επέκταση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Έτσι είχαμε τη λειτουργία νέων προγραμμάτων, τμημάτων και σχολών με αποκορύφωμα τη μάχη για να ανοίξει η Ιατρική Σχολή που τα αλλότρια συμφέροντα που προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να το σταματήσουν.

Ένα άλλο μεγάλο και αναπόσπαστο κομμάτι της επέκτασης της δημόσιας εκπαίδευσης της Κύπρου είναι η κρατική φοιτητική μέριμνα. Μια κατάκτηση που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της Αριστεράς που πρωτοστάτησε ούτως ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος Το 2009 μετά και την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση υλοποιεί µια ολοκληρωμένη πολιτική κρατικής φοιτητικής μέριμνας εφαρμόζοντας πακέτο στήριξης για τις βασικές ανάγκες των φοιτητών (Βιβλία, σίτιση, στέγαση, αγορά Η/Υ).

Σήμερα, δυστυχώς, αυτή η μεγάλη κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος που ονομάζεται φοιτητική χορηγία και η φοιτητική μέριμνα πετσοκόβονται στο όνομα των πολιτικών λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Μόνος σύμμαχος και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των φοιτητών και πάλι το ΑΚΕΛ το οποίο και έξω από τη βουλή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και μέσα στη βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο έκτρωμα με το οποίο οι κυβερνώντες κούρεψαν και τη φοιτητική μέριμνα.

Στις 22 Μαΐου, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας για την επόμενη πενταετία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ΑΚΕΛ ήταν αλλά και παραμένει η μεγαλύτερη εγγύηση για το Φοιτητικό Κίνημα και γενικότερα της νέας γενιάς. Όσο υπάρχει δυνατό ΑΚΕΛ, υπάρχει ελπίδα για τους φοιτητές του τόπου μας. Ο μοναδικός και σταθερός συνοδοιπόρος για το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy