Το AKP και Εθνικιστικό Κομμα απόλυτοι κυρίαρχοι στην Τουρκία

Απόλυτοι κυρίαρχοι στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας έγινα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας.

Λαμβάνοντας αυξημένα ποσοστά στη Βουλή το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν θα ελέγχει τη βουλή με τον ρυθμιστικό ρόλο που αποκτά το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μαχτσελί.

Στις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε ποσοστό 52.5% και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα το οποίο παρέχει στον πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες.

Ο κυριότερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφάλισε 30,8%. Τρίτος αναδείχθηκε ο ηγέτης του Φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 7.8% και τέταρτη η Μεράλ Αξενέρ του «Καλού Κόμματος» με ποσοστό 7.5%.

Σε ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει 42.4% και 293 έδρες.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με ποσοστό 22.7% και 146 έδρες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με ποσοστό 11.5% και 67 έδρες.

Το εθνικιστικό κόμμα που συμμάχησε με τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές καταλαμβάνει την 4η θέση με ποσοστό 11.2% και 49 έδρες.

Πέμπτο κόμμα κατατάσσεται το Καλό Κόμμα με ποσοστό 10.1% και 45 έδρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy