Το άλμπουμ της καταστροφής στον Πρωταρά

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την περιοχή Περνέρα

 

Μπορεί η προσοχή της κοινής γνώμης, μετά τον αρχικό σάλο με την παραδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών ότι οι επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου σε παραλίες είναι παράνομες, να στράφηκε στις παραλίες της περιοχής Περνέρα και του Κόννου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το πρόβλημα έχει πολύ ευρύτερες διαστάσεις. Το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ότι τα συνεργεία του Δήμου έχουν εισβάλει σχεδόν σε όλες τις παραλίες της περιοχής προκαλώντας ισοπεδωτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Αρχών έδωσε στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή προς τον Έπαρχο Αμμοχώστου, Γιώργο Χρυσαφίνη, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Από τα νότια προς τα βόρεια, οι καταστροφικές επεμβάσεις ξεκινούν από την περιοχή Νησιά, αμέσως μετά το Κάβο Γκρέκο, και φτάνουν μέχρι τις παραλίες Da Costa, Fig Tree Bay, Crystal Springs, Σειρήνα και την περιοχή του Κάππαρη, τοποθεσίες Λούμα, Γλυτζιά Νερά και Αρμυροπήγαδο». Οι καταγγελίες της Πρωτοβουλίας συνοδεύονται και από φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος. Τους ισχυρισμούς του δημάρχου ότι οι φωτογραφίες ξεγελούν μπορεί να τους κρίνει ο καθένας με μια απλή ματιά.

Όσο για το επιχείρημά του δημάρχου ότι ο Δήμος δρα νομίμως στα πλαίσια του Περί Δήμων Νόμου, διαβάστε τι προνοούν οι δύο βασικές νομοθεσίες. Ο μεν Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμος ξεκαθαρίζει με λεπτομέρεια ότι οι συγκεκριμένες εργασίες υπάγονται στην αρμοδιότητα του Επάρχου που δεν έχει δώσει τέτοιες άδειες, ο δε Περί Δήμων Νόμος περιγράφει γενικώς και ασαφώς τις αρμοδιότητες των Δήμων.

Ο Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμος

«Ο Έπαρχος δύναται εκάστοτε, με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να απαγορεύει απολύτως τα ακόλουθα ή να επιβάλλει περιορισμούς ή όρους σε αυτά:

(α) την εκσκαφή, εξαγωγή, φόρτωση ή συσσώρευση λίθων, κροκάλων (βοτσάλων), χαλίκων, άμμου ή άλλης ύλης εντός του τμήματος της παραλίας που καθορίζεται στη γνωστοποίηση αυτή ή τη μετακίνηση από αυτό των πιο πάνω ή την απόπειρα διενέργειας οποιασδήποτε από τις πιο πάνω αναφερόμενες πράξεις».

Ο Περί Δήμων Νόμος

«Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, το Συμβούλιο κέκτηται εξουσίαν εντός των δημοτικών ορίων: Να ρυθμίζη την θαλασσίαν κολύμβησιν και κατασκευάζη, συντηρή και διατηρή τοιαύτα έργα και διευκολύνσεις αι οποίαι κατά την γνώμην του συμβουλίου είναι αναγκαίοι ή επιθυμηταί διά την ασφάλειαν και άνεσιν των προσώπων τα οποία συχνάζουν εις την παραλίαν».

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy