Το Ανώτατο απέρριψε αγωγή εναντίον Χριστόφια για το Μαρί

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν φέρει αστική ευθύνη για τα συμβάντα στο Μαρί.

Η οικογένεια του πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη άσκησε αγωγή εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία απορρίφθηκε αφού κρίθηκε πως καλυπτόταν από ασυλία. Μετά την απόρριψη της από το δικαστήριο, η οικογένεια άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η θέση της οικογένειας ήταν ότι ο Πρόεδρος, αποφασίζοντας τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, ενήργησε καθ’ υπέρβαση των εξουσιών του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επομένως δεν είχε δικαίωμα να επικαλείται την ασυλία από αστική δίωξη που παρέχει το Σύνταγμα.

Αναλύοντας την σχετική πρόνοια του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κάθε πράξη ή παράλειψη του εκάστοτε προέδρου καλύπτεται από το άρθρο 45.6 του συντάγματος.
Εξαιρούνται πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν σε συναλλαγές, δικαιοπραξίες και άλλης παρόμοιας φύσεις ενέργειες ιδιωτικής, προσωπικής φύσης.

Η περίπτωση στο Μαρί, αναφέρεται στην απόφαση δεν ήταν τέτοια και κρίθηκε τελεσίδικα ότι ορθά δεν αφέθηκε να προχωρήσει δίκη εναντίον του τέως προέδρου.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που δικαστήριο στην Κύπρο απορρίπτει θέμα ευθυνών για τον τέως πρόεδρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy